Gezocht: (oud-)(hoofd)officieren van dienst en adviseurs gevaarlijke stoffen. Hoe beleef jij je werk?

16 juli 2024

Hoe beleven brandweerofficieren – HOvD’s, OvD’s en AGS’en – hun werk? En waarom zijn brandweerofficieren gestopt met hun functie? Daar doet het NIPV onderzoek naar. Ben jij (gestopt als) brandweerofficier? Vul dan onze vragenlijst in!

Grootschalige ontsmettingsoefening

(H)OvD’s en AGS’en vervullen een belangrijke rol binnen de brandweerorganisatie. Uit de Belevingsonderzoeken repressief brandweerpersoneel 2017 en 2021 valt op dat brandweerofficieren een andere werkbeleving hebben dan manschappen en bevelvoerders. Ook ervaren verschillende regio’s dat brandweerofficieren vroegtijdig vertrekken. Tot nu toe is onduidelijk waarom. Met behulp van literatuuronderzoek, groepsgesprekken met (H)OvD’s en AGS’en en een vragenlijst willen wij hier meer inzicht in krijgen.

Wil je onze vragenlijst invullen?

De vragen gaan over thema’s zoals balans in je werk, de balans tussen piket en privé, waardering, autonomie, vakbekwaamheid, nazorg, vertrekintenties en ontwikkeling en toekomst.

De resultaten gaan we gebruiken om inzichtelijk te maken wat brandweerofficieren motiveert in hun vak, en wat eventuele belemmeringen en verbeterpunten zijn. Het doel van het onderzoek is om veiligheidsregio’s concrete handvatten te geven voor het behouden van brandweerofficieren.

We hebben twee vragenlijsten gemaakt: één voor huidige (H)OvD’s en AGS’en en één voor (H)OvD’s en AGS’en die met hun functie zijn gestopt. Afhankelijk van de eerste vraag word je naar de ene of de andere vragenlijst gestuurd. Het invullen van de vragenlijst kan tot en met 31 juli.

Vragen?

Heb je vragen over het onderzoek, neem dan contact op met Joost Hermans.