Eerste uitgave in serie over doelgerichte aanpak brandveiligheid

25 juli 2024

Brandveiligheid is in beweging. De bevolking vergrijst en het aantal thuiswonende zorgbehoevenden neemt toe. De energietransitie is in volle gang en gebouwen moeten energiezuinig en duurzaam zijn. Daarnaast ligt er een enorme woningbouwopgave. Dit alles leidt tot nieuwe brandveiligheidsrisico’s die de traditionele aanpak van regelgerichte brandveiligheid onder druk zetten. Er is een andere, doelgerichte aanpak nodig, zegt lector Brandveiligheidskunde Lieuwe de Witte.

Foto: ANP.

De brandveiligheid in Nederland wordt tot nu toe voornamelijk ingevuld door een regelgerichte benadering. De Witte: “Centraal hierin staan wetgeving, normen, richtlijnen, branchestandaarden en inzetprocedures. Hoewel een regelgerichte aanpak voordelen heeft, zitten er ook nadelen aan. Zoals een focus op het voldoen aan regels. Regels die zijn gebaseerd op historie en incidenten uit het verleden. En daardoor onvoldoende rekening houden met mogelijke (nieuwe) risico’s of incidenten in de toekomst.”

Doelen staan centraal in plaats van regels

Het realiseren van brandveiligheid in situaties waarin regels ontoereikend zijn, vraagt om een andere, meer doelgerichte aanpak. Hierin staan doelen centraal in plaats van regels. “De brandveiligheid wordt voor een specifieke situatie beoordeeld. Hierdoor kunnen alle risico’s worden meegewogen die voor die specifieke situatie relevant zijn. De invulling van de brandveiligheid is dan ook maatwerk voor die situatie. Een bijkomend voordeel is dat de mate van brandveiligheid (risicoacceptatie) inzichtelijk wordt”, vertelt De Witte.

Processchema met de verschillende stappen voor doelgerichte aanpak brandveiligheid

Om een doelgerichte aanpak van brandveiligheid te stimuleren, stelde het NIPV het ‘Introductiedocument doelgerichte brandveiligheid’ op. De Witte: “Zoals de titel van de uitgave al aangeeft, wordt hierin beschreven wat een doelgerichte aanpak van brandveiligheid inhoudt en hoe je dat aanpakt. Hierbij spelen risico’s een belangrijke rol. Maar zonder duidelijke doelen en beoordeling of deze doelen worden gehaald, kunnen risico’s niet goed inzichtelijk worden gemaakt. Risicoacceptatie is dus essentieel.”

Het document introduceert daarom een processchema waarin de verschillende stappen van doelgerichte brandveiligheid zijn opgenomen. Regelgerichte en doelgerichte brandveiligheid kunnen elkaar goed aanvullen. “Om die reden gaat de uitgave ook in op de samenwerking tussen regelgerichte en doelgerichte brandveiligheid. Belangrijke randvoorwaarden voor doelgerichte brandveiligheid zijn kwaliteitsborging en professionaliteit. Ook daar besteedt de uitgave aandacht aan”, licht De Witte toe.

Vervolg: handreiking om doelgerichte benadering toe te passen

Dit introductiedocument is de eerste uitgave in een serie samenhangende kennispublicaties over doelgerichte brandveiligheid. In het najaar verschijnt een handreiking voor het toepassen van doelgerichte brandveiligheid voor gebouwen in Nederland. De handreiking licht de stappen uit het processchema nader toe. Beide uitgaven worden in de toekomst verder aangevuld met ondersteunende documenten die achtergrondinformatie en voorbeelden geven over specifieke onderwerpen of onderdelen binnen de doelgerichte aanpak van brandveiligheid.