Onderzoek naar nabespreken en leren van incidenten bij de brandweer

18 juli 2024

Het NIPV is een onderzoek gestart naar hoe de brandweercultuur het (mono) nabespreken en leren van incidenten door brandweermensen stimuleert of belemmert. Voordat we gesprekken gaan voeren met brandweermensen, willen we eerst weten op welke wijze veiligheidsregio’s nabesprekingen van incidenten organiseren.

Bij nabespreken van incidenten speelt de brandweercultuur een belangrijke rol

Een belangrijke manier om kennis bij de brandweer te krijgen en te vergroten is door incidenten na te bespreken. Bij dit nabespreken speelt de brandweercultuur in de ploeg of op de post een grote rol.

Meeste brandweermensen ervaren de cultuur binnen de brandweer als veilig

Uit het Belevingsonderzoek repressief brandweerpersoneel 2021 blijkt dat de meeste brandweermensen de cultuur binnen de brandweer als veilig ervaren. Iets meer dan de helft van de ondervraagde brandweermensen geeft aan er niet op afgerekend te worden als zij iets bespreekbaar maken wat zij lastig vinden of waar zij het niet mee eens zijn. Ook vindt de meerderheid dat er voldoende nabesproken wordt na een inzet. De grote meerderheid geeft aan het te zeggen, als zij weten hoe werkzaamheden beter kunnen. Ook spreekt de grote meerderheid collega’s erop aan als gezien wordt dat deze niet veilig werken.

Maar wat zeggen deze statistieken?

Op basis van de statistieken is bijvoorbeeld niet duidelijk waarom brandweervrijwilligers op bepaalde punten anders antwoorden dan beroepsbrandweermensen. En waarom er een verschil zit in sommige antwoorden tussen brandweermensen die minder en meer dan vijf dienstjaren hebben. Of waarom er verschillen zijn tussen de antwoorden die manschappen, bevelvoerders en officieren geven.

Tijd voor een nieuw onderzoek

Het NIPV is daarom een onderzoek gestart naar hoe de brandweercultuur het (mono) nabespreken en/of leren van incidenten door brandweermensen stimuleert of belemmert. Als eerste gaan we inventariseren op welke wijze veiligheidsregio’s nabesprekingen van incidenten organiseren. Hiervoor hebben we een vragenlijst gemaakt.

Vul jij de vragenlijst in?

Alle professionals werkzaam bij de veiligheidsregio’s – zoals kennisregisseurs, brandonderzoekers, docenten en medewerkers vakbekwaamheid en andere medewerkers die zich bezighouden met het (mono) nabespreken/leren van incidenten door de brandweer – nodigen we uit om deze vragenlijst in te vullen. De focus ligt op het mono nabespreken van incidenten en niet op multi. Je kunt de vragenlijst invullen tot 8 augustus 2024.

Meer informatie

Heb je vragen over dit onderzoek, neem dan contact op met projectleider Margo Karemaker.