Blog: Anders kijken
15 maart 2024
In zijn eerste column van 2024 op Brandveilig.com kijkt Ricardo Weewer, lector Brandweerkunde, traditiegetrouw terug én blikt hij vooruit op wat er komen gaat.
In deze eerste column van het jaar kijk ik traditiegetrouw terug én blik ik vooruit op wat er komen gaat. Het onderzoek in 2023 heeft ons nog meer dan voorheen laten zien dat we vaker anders moeten kijken. Anders kijken naar het brandweervak, maar ook naar de mensen die dat vak beoefenen.
Anders kijken naar de brandweerprofessional
Ik begin met de mensen die het allemaal doen. Nadat we in voorgaande jaren veel onderzoek hebben gedaan naar brand en brandbestrijding, leidend tot de Basisprincipes van brandbestrijding, was er in 2023 veel aandacht voor de brandweerprofessional. Twee congressen: ‘De spotlight op onderzoek naar de menskant van de brandweer’ in mei en ‘Anders kijken naar vrijwilligheid’ in november markeerden de resultaten van alle onderzoeken die het lectoraat Brandweerkunde heeft gedaan naar de mens die het werk doet. Dat is naast incidentbestrijding en commandovoering de derde pijler onder het lectoraat. We hebben er veel van geleerd. We hebben geleerd dat als je anders kijkt, er toekomst is voor vrijwilligheid, en dat de brandweer veel op verkeerde beelden van de werkelijkheid stuurt. De komende jaren gaan we door met het onderzoek naar duurzame inzetbaarheid, cultuur, organisatie en leiderschap.
Anders kijken naar brandbestrijding
We hebben vorig jaar twee mooie onderzoeken afgerond die ons ook anders laten kijken. Het eerste is een onderzoek naar de repressieve mogelijkheden in hoogbouw en de relatie met de preventieve voorzieningen. De conclusie is dat met de toenemende hoogte en verdichting brandbestrijding in hoogbouw met de huidige middelen onvoldoende geborgd is. En dat het hier niet alleen over hoogbouw boven 70 meter gaat. Anders kijken. Gebruikmaken van moderne mogelijkheden om brandbestrijding volgens de Basisprincipes mogelijk te maken. Komend jaar willen we dit verder onderzoeken.
Ook hebben we, samen met de Verenigde Sprinkler Industrie (VSI), een procedure ontwikkeld voor brandbestrijding in gesprinklerde gebouwen. Zo’n procedure was er eigenlijk niet. Je denkt dat is toch simpel, maar nee. Zelfs de NFPA weet nu dat er te gemakkelijk van wordt uitgegaan dat de brandweer het oplost. De sprinkler houdt de brand onder controle. Maar wie kijkt er of de brand echt uit is en wie zet wanneer de sprinkler uit? Ook hier anders kijken. Zowel door de sprinklerinstallateurs als door de brandweer.
Samen met het lectoraat Brandveiligheidskunde hebben wij het leren van incidenten prominent als prioriteit benoemd. Wij denken dat er erg veel te leren valt van de praktijk. Zo is er bijvoorbeeld nauwelijks goede casuïstiek over branden in hoogbouw en branden in gesprinklerde gebouwen.
Anders kijken naar de relatie tussen brandpreventie en brandbestrijding
In mijn optiek zijn het brandweerwerk, de brandweercultuur en het ‘rode’ leiderschap nauw met elkaar verbonden. We gaan niet alleen naar (vrijwillige) brandweerprofessionals in de incidentbestrijding kijken, maar ook naar brandveiligheidsadviseurs en brandweerofficieren. Heeft u door dat ik niet meer over manschappen, vrijwilligers en brandweermensen spreek? Ik kijk anders. Het zijn brandweerprofessionals. Dat vraagt ook om anders te kijken naar de relatie tussen brandpreventie en brandbestrijding. Dat is voor beide brandweerlectoraten een belangrijk doel voor de komende jaren. Kijkt u anders met ons mee?
Ricardo Weewer
lector Brandweerkunde
Deze column is, in ingekorte vorm, eerder verschenen in Brandveilig.com nr. 1, 2024.