Nieuwe, flexibele leerstroom Industriële Veiligheid van start

oktober 2023

In september is de nieuwe leerstroom Industriële Veiligheid gestart. Het is, na de leerstroom Ruimtelijke Veiligheid, de tweede leerstroom die wordt aangeboden. “Deze leerstromen kennen als onderlegger een visie op flexibel leren, vertaald in een leerlandschap bestaande uit leerblokken. De leerstromen zijn tot stand gekomen in nauwe samenwerking met de veiligheidsregio’s”, vertelt Marieke Geelen, onderwijskundige bij het NIPV.

Een belangrijk verschil tussen het leerlandschap en de traditionele leergangen is de opbouw in afzonderlijk van elkaar te volgen leerblokken. “Met de leerblokken wordt ingespeeld op de individuele, uiteenlopende leerbehoefte van de deelnemers. Ook de nieuwe leerstroom Industriële Veiligheid houdt rekening met een doelgroep lerenden die steeds meer diversiteit kent en een werkomgeving die aan verandering onderhevig is”, aldus Marieke. “Binnen de leerstroom Industriële veiligheid worden twee adviesleerroutes gekend voor deelnemers die als beginnend beroepsbeoefenaar gediplomeerd willen worden voor de functie Adviseur Industriële Veiligheid (AIV) en/of Inspecteur Industriële Veiligheid (IIV).” 

Meer flexibiliteit en aansluiting bij leerbehoefte

“Het idee voor het leerlandschap is zes jaar geleden ontstaan na gesprekken en werksessies met verschillende vertegenwoordigers van het vakgebied risicobeheersing”, vervolgt Marieke. ”Hieruit bleek dat er behoefte is aan meer flexibiliteit, aan maatwerktrajecten aansluitend bij de eigen dynamiek, problematiek, thematiek van veiligheidsregio’s én de individuele leerbehoefte. In de reguliere leergangen om vakbekwaam te worden, doorlopen alle deelnemers hetzelfde curriculum. De mogelijkheden voor eigen inkleuring is zeer beperkt. Met het leerlandschap opgebouwd uit leerblokken is het mogelijk om als deelnemer een passende leerroute te bouwen. Er zijn leerblokken waarin fundamentele basiskennis en kunde worden onderwezen, naast leerblokken waarin op themaniveau de vakinhoudelijk verdieping wordt gekend.”

Geen scheidslijn tussen vakbekwaam zijn en vakbekwaam blijven

“Er wordt in het leerlandschap geen scheidslijn gekend tussen vakbekwaam worden versus vakbekwaam blijven en geen scheidslijn gekend tussen functieprofielen. Het leerlandschap is er om te voorzien in de leerbehoefte van zowel de beginnend als de meer ervaren beroepsbeoefenaar Risicobeheersing”, aldus Marieke.

Brandveiligheid is de volgende leerstroom

De volgende te ontwikkelen leerstroom in het leerlandschap is Brandveiligheid. In deze leerstroom wordt onder meer de adviesleerroute voor het kwalificatiedossier Specialist Brandveiligheid ontwikkeld. Deze leerstroom wordt naar verwachting in september 2024 opgeleverd.  

Bekijk ook

Lees ook

12-12-2022
Informatievoorziening als kritische factor voor het redden en evacueren tijdens overstromingen

De waternood in Limburg (2021) was voor de Nationale Reddingsvloot de eerste grootschalige inzet sinds de overstromingen van 1993 en 1995. De belangrijkste les die na de inzet werd getrokken is het belang om met verschillende organisaties informatiegestuurd samen te werken.

07-12-2022
Netwerkdag LEC IV – 10 november 2022 – Risicogericht adviseren

Risicogericht adviseren vormde de rode draad in het programma van de netwerkdag van het LEC Industriële Veiligheid op 10 november jl.

25-10-2022
Onderzoek Cyberveiligheid Oost krijgt vervolg

Het onderzoek werd afgelopen voorjaar uitgevoerd en inmiddels zijn de resultaten geanalyseerd. De eindconclusie van het onderzoek is dat het risicobewustzijn bij bedrijven beter kan.

25-10-2022
Nieuw convenant voor Platform Industriële Incidentbestrijding

Het Platform Industriële Incidentbestrijding (PII) is in een nieuwe fase gekomen, met de ondertekening van een convenant op 21 september 2022.

25-10-2022
Netwerkdag Industriële Veiligheid: Risicogericht adviseren

De aanstaande Netwerkdag Industriële Veiligheid op 10 november staat in het teken van ‘risicogericht adviseren’.

25-10-2022
Focus op impact natuurrampen op industriële veiligheid

Onder de noemer ’Formatex23’ wordt in september volgend jaar in Oostenrijk een internationale samenwerkingsoefening georganiseerd rond het thema ‘impact van natuurrampen op de industrie’.

29-09-2022
Positionpaper Informatievoorziening

Welke speerpunten gaf het POI aan de RCDV mee over informatievoorziening in het kader van de evaluatie Wet veiligheidsregio’s?

27-09-2022
Promotieonderzoek strategisch adviseur Netcentrisch werken Willem Treurniet

Het onderzoek richtte zich op de rol die een gedeeld beeld in de praktijk speelt bij de vorming van het crisisbeheersingsnetwerk, bij de interactie tussen het crisisbeheersingsnetwerk en de maatschappij in bredere zin én in de interactie tussen de organisaties binnen het crisisbeheersingsnetwerk.

13-09-2022
Voorlopige resultaten project brandveiligheid afvalbedrijven

Voorlopige resultaten project brandveiligheid afvalbedrijven