Lichte stijging bedrijfsbrandweeraanwijzingen

Nieuws van het LEC Industriële Veiligheid, september 2023

Het aantal bedrijven met een bedrijfsbrandweeraanwijzing is in 2022 licht gestegen ten opzichte van 2021, van 96 naar 103. Ook het aantal beoordeelde bedrijven is gestegen, van 328 naar 362. Dat blijkt uit het rapport ‘Stand van zaken bedrijfsbrandweeraanwijzingen bij Brzo-bedrijven’, dat het LEC Industriële Veiligheid (LEC IV) heeft opgesteld ten behoeve van de Staat van de Veiligheid 2022.

Het deelrapport is op 5 juli aangeboden aan het ministerie van Justitie en Veiligheid. Het overzicht geeft de veiligheidsregio’s en het ministerie een goed beeld van het aantal bedrijven dat vanwege hun risicoprofiel verplicht wordt tot het in stand houden van een bedrijfsbrandweer, op grond van artikel 31 Wet veiligheidsregio’s.

De cijfers tonen de situatie tot het laatste meetmoment in april jl. In totaal stonden op dat moment 415 bedrijven geregistreerd die vanwege hun activiteiten met gevaarlijke stoffen beoordeeld moeten worden op een bedrijfsbrandweerplicht. 87 procent van die Brzo-bedrijven is in het verslagjaar beoordeeld (tegen 80 procent in het vorige verslagjaar) en een kwart is daadwerkelijk aangewezen. Het merendeel van het aantal bedrijven dat is beoordeeld en aangewezen, betreft hogedrempel Brzo-inrichtingen. Van alle beoordeelde bedrijven is 65,5 procent een hogedrempelbedrijf. Van alle daadwerkelijk aangewezen bedrijven (103) valt maar liefst 89 procent onder het Brzo hogedrempel. Het gaat om 92 bedrijven.

Ook het aantal bedrijven dat, na het doorlopen van een beoordelingsprocedure, niet is aangewezen steeg licht, van 240 naar 260. Tot slot laat de rapportage ook dalende cijfers zien, namelijk in de categorie bedrijven waar de beoordelingsprocedure nog loopt, nog niet is gestart of waarbij de Brzo-status het afgelopen jaar is vervallen. Het gaat om 52 bedrijven, tegen 68 in 2021. Dat is goed nieuws, omdat het beeld van de verhouding tussen wel- en niet-bedrijfsbrandweerplichtige bedrijven nauwkeuriger is geworden. Overigens bestaan nergens acute risico’s of gevaren bij bedrijven die nog niet zijn beoordeeld.

Download de rapportage

Download de rapportage Stand van zaken bedrijfsbrandweeraanwijzingen bij Brzo-bedrijven.

Logo LEC-IV Landelijk Expertise Centrum Industriële Veiligheid

Lees ook

09-10-2021
Veiligheidsregio’s gezocht voor traineeship Omgevingsveiligheid

Veiligheidsregio’s gezocht voor traineeship Omgevingsveiligheid Nieuws van het LEC Industriële Veiligheid, oktober 2023

15-09-2021
Blog: Elektrificatie in de bouw: veiligheidsgevolgen op de bouwplaats en directe omgeving

“De elektrificatie van materieel vereist meer aandacht voor de veiligheidsaspecten van de energievoorziening op bouwlocaties”, blogt lector Energie- en transportveiligheid Nils Rosmuller.

30-08-2021
Blog: De veiligheid van innovaties: kans- versus gevolgbenadering

Blog: De veiligheid van innovaties: kans- versus gevolgbenadering

28-07-2021
Blog: 31 ton loodaccu’s of toch die ene li-ion accu

“Lithium-ion accu’s vragen een bijzondere aanpak van brandbestrijding. Door de thermal runaway is langdurige koeling of onderdompeling van deze accu’s noodzakelijk”, bloggen lector Nils Rosmuller en onderzoeker Tom Hessels.

08-04-2021
Blog: Veiligheid als RES(t)post

“Hoewel de energietransitie ook in de Regionale Energiestrategieën (RES’en) op stoom komt, is de veiligheid nog niet veel meer dan een nachtkaars, soms een waakvlammetje”, blogt lector Energie- en transportveiligheid Nils Rosmuller.

17-02-2021
Blog: De innovatieagenda voor de brandweer: 5 T’s als stip op de horizon

“De innovatieagenda voor de brandweer moet gebaseerd zijn op 5 T’s: té gevaarlijk, té ingewikkeld, té groot, té heftig en té vies”, blogt lector Brandweerkunde Ricardo Weewer.

12-02-2021
Blog: Eén klein incident, met vier grote lessen

Blog: Eén klein incident, met vier grote lessen