Handreiking Advisering milieubelastende activiteiten online

Nieuws van het LEC Industriële Veiligheid, juni 2024

Recent is de ‘Handreiking Advisering milieubelastende activiteiten (MBA)’ beschikbaar gekomen. Het kennisdocument is door het LEC Industriële Veiligheid (LEC IV) ontwikkeld in samenwerking met specialisten van de Sector Milieu en Industrie van Brandweer Nederland. De handreiking leidt specialisten stap voor stap door het adviesproces bij vergunningtrajecten rond milieubelastende activiteiten. Met de komst van de Omgevingswet is dat adviesproces op een nieuwe leest geschoeid.

De Handreiking MBA kende een tweetal voorgangers. In 2009 werd de ‘Handreiking Brandweeradvisering op de Wet milieubeheer’ gepubliceerd, die in 2014 een update kreeg. De nieuwe Omgevingswet noopte tot een totale vernieuwing, omdat het proces en de adviestaken van de veiligheidsregio’s onder het regime van deze wet grondig zijn veranderd en verbreed.

Versie 3.0

“Hoewel de handreiking volledig nieuw is, is het nu gepubliceerde document daarom toch al versie 3.0.”, vertelt projectleider Henk van Wetten van het LEC IV. “Het opstellen van de handreiking bleek een complex proces en er zijn in de commentaarronden flink wat wijzigingen verwerkt. Nog deze zomer zal al een versie 3.1 online komen met laatste aanvullingen, waaronder een bijlage met verwijzing en koppeling naar de PGS-reeks. Het is een van de grote voordelen van het werken met digitale handreikingen en handboeken dat aanpassingen eenvoudig kunnen worden verwerkt in updateversies.”

Onderwijsfunctie

Volgens Henk van Wetten is de handreiking een nuttig ondersteunend document voor zowel zittende specialisten industriële veiligheid als nieuw instromende medewerkers: “Voor mensen die al langer in het IV-domein werken is het een handig naslagwerk voor alle processtappen en achtergrondinformatie rond de vergunningadvisering. De handreiking bevat onder andere een directe koppeling naar het Scenarioboek Industriële Veiligheid. Veiligheidsadviezen worden immers gebaseerd op mogelijke incidentscenario’s van een activiteit. Nieuw is dat de handreiking ook een plek heeft gekregen in het onderwijs; het vormt een onderlegger voor het leerblok milieuadvisering binnen de leerstroom Industriële veiligheid.”

Beheerproces

Van Wetten vult aan dat de projectgroep van het LEC IV en de Sector Milieu en Industrie nog werken aan het inrichten van het beheerproces, in het belang van verdere actualisering in de nabije toekomst: “Het is belangrijk dat we goed inzicht hebben in al onze bronnen en processen voor het up-to-date houden van de inhoud. Want de handreiking is een ‘levend document’ dat regelmatig aan nieuwe ontwikkelingen moet worden aangepast. Met de Omgevingswet is de ‘milieubelastende activiteit’ als nieuwe term geïntroduceerd binnen de brandweeradvisering. En door de snelle veranderingen en transities in het industriële domein, zullen nieuwe milieubelastende activiteiten en nieuwe scenario’s hun intrede doen, waarop brandweeradvisering nodig is.”

Download de Handreiking Advisering milieubelastende activiteiten

De Handreiking is mede gefinancierd vanuit de Meerjarenagenda Versterking Omgevingsveiligheid (MVO). MVO is een programma vanuit het Rijk om de omgevingsveiligheid te versterken.

Logo LEC-IV Landelijk Expertise Centrum Industriële Veiligheid

Lees ook

04-09-2023
Informatiebijeenkomst Omgevingswet voor bedrijven

Op 7 december a.s. organiseert het LEC IV een informatiebijeenkomst voor het bedrijfsleven en adviesbureaus over de aanstaande Omgevingswet.

04-09-2023
Ed Oomes spreker op netwerkdag LEC Industriële Veiligheid 9 november

Noteer de datum alvast in uw agenda: 9 november. Dan vindt op het NIPV weer de halfjaarlijkse Netwerkdag van het LEC IV plaats. Het centrale thema is: ‘risicobeheersing in een veranderende wereld als gevolg van transities en nieuwe wetgeving’.

20-06-2023
Onderzoek alternatief aangedreven voertuigen op chemische sites

Het onderzoek moet inzicht geven in de mogelijke veiligheidsrisico’s van deze categorie voertuigen in de (petro)chemie en in maatregelen om die risico’s te beheersen en effecten van incidenten te beperken.

20-06-2023
Ron Bouwman één jaar aan het roer van het LEC Industriële Veiligheid

Die bundeling van passie en kennis is volgens Ron cruciaal om een van de ambities van het LEC IV waar te maken: investeren in de professionaliteit van uitvoering.

19-06-2023
Decaan Risicomanagement Maarten de Groot: “Industriële Veiligheid is uitdaging voor het nieuwe leerlandschap”

Maarten de Groot is sinds dit jaar decaan Risicomanagement bij het NIPV. In zijn nieuwe functie heeft hij heel wat opgaven op zijn bordje liggen.

14-06-2023
“De ene accu is de andere niet”

Om de kennis omtrent batterijrisico’s in de veiligheidsregio’s te bevorderen, werd in april op initiatief van de Sector Milieu & Industrie onder de vlag van het LEC IV een ‘train-de-trainercursus’ voor toepassing van de recent vastgestelde PGS 37-1 en PGS 37-2 georganiseerd.

14-06-2023
SIV’ers in de praktijk: Rick Woldring (Veiligheidsregio Groningen)

“In mijn werk als adviseur en inspecteur industriële veiligheid redeneer ik vooral vanuit het veiligheidsbelang van de repressieve collega’s, als zij bij industriële incidenten moeten optreden.”

14-06-2023
‘Foam School’ voor Brzo-inspecteurs Oost-5

Brzo-inspecteurs van de vijf Oostelijke veiligheidsregio’s (Oost-5) van 13 tot 17 maart 2023 een internationale geaccrediteerde schuimtraining in het Franse Vernon.

18-04-2023
Open training contactpersoon SIS en training in jouw regio

NIPV organiseert open trainingen voor (nieuwe) contactpersonen SIS en workshops en trainingen met SIS in jouw regio.