Open training contactpersoon SIS en training in jouw regio

Training-multi

Nieuwsbrief SIS, april 2023

Ook dit jaar organiseren wij weer open trainingen voor (nieuwe) contactpersonen SIS. Dit keer op dinsdag 19 september en donderdag 26 oktober.

Bij een inzet van SIS vervult de contactpersoon SIS een cruciale rol. Hij of zij is hét aanspreekpunt voor zowel de algemeen commandant bevolkingszorg als de teamleider SIS. Maar wat wordt er precies van een contactpersoon SIS verwacht? Dit – en meer – komt aan bod in de training Contactpersoon SIS.

Je krijgt inzicht in de incidenttypes waarbij SIS ingezet kan worden en in de samenwerking tussen de veiligheidsregio en de landelijke voorziening SIS. Je oefent met casuïstiek en leert van ervaringen van collega’s. Vanzelfsprekend is er ook volop gelegenheid voor vragen.

De training is bedoeld voor crisisfunctionarissen in de veiligheidsregio die bij een inzet van SIS de rol van contactpersoon SIS vervullen of deze in de toekomst gaan vervullen. De training is ook interessant voor officieren van dienst Bevolkingszorg en algemeen commandanten Bevolkingszorg. Zij vervullen immers een rol bij de activering en/of afschaling van SIS. Dit kunnen functionarissen zijn die nieuwe zijn in hun rol, maar ook functionarissen die hun kennis weer willen opfrissen. De training is gratis. Je kunt je aanmelden door te mailen naar SIS@nipv.nl. Schrijf je snel in want vol = vol.

Training in jouw regio

Naast open trainingen SIS verzorgt NIPV ook workshops en trainingen met SIS bij jou in de regio. Bij een workshop of een training kan gericht een programma worden samengesteld om de kennis en kunde van een specifieke doelgroep of crisisfunctionarissen weer op te frissen. Dit kan kort in een uur of juist wat uitgebreider in een dagdeel, volledig digitaal of op locatie.

Ook interesse om bij jou in de regio een workshop of training te laten verzorgen? Neem contact op met het programmateam SIS.

Contact programmateam SIS

Lees ook

09-04-2024
Netwerkdag LEC Industriële Veiligheid 14 maart: leren van de industrie

De netwerkdag van het LEC IV op 14 maart jl. was ‘anders dan anders’. In plaats van de Brauerszaal van het NIPV was het voormalige klooster Mariënhof aan de rand van de historische binnenstad van Amersfoort de plaats van samenkomst voor de halfjaarlijkse bijeenkomst van de specialisten industriële veiligheid.

09-04-2024
Digitale PGS: interactief van risico’s en scenario’s naar doelen en maatregelen

Met de omzetting van de PGS-reeks naar PGS’en ‘Nieuwe Stijl’, die enkele jaren geleden is gestart, is voor deze serie richtlijnen ook het digitale tijdperk begonnen. De nieuwe risico- en scenariogestuurde werkwijze met ‘doorklikfuncties’ werkt immers alleen in een digitale omgeving.

08-04-2024
Eerste aanmeldingen voor Traineeship Omgevingsveiligheid

De eerste kandidaten voor het Traineeship Omgevingsveiligheid hebben zich gemeld. Op 5 maart ging de wervingscampagne online op de website van Brandweer Nederland en al binnen vier uur was de eerste reactie binnen.

08-04-2024
SIV’er in de praktijk: Mario Struik (VRU)

Risicobeheersing en repressie zijn in het brandweerdomein de twee uitersten links en rechts in de veiligheidsketen. Maar verenigd in één persoon vormen ze een sterke combinatie. Mario Struik, specialist risicobeheersing bij Veiligheidsregio Utrecht, is één van de SIV’ers die kennis en kunde van beide taakvelden combineert in zijn brandweerloopbaan.

08-04-2024
“Grote passie voor industriële veiligheid, maar nu in een andere vorm”

Joram Gielbert heeft op 1 februari zijn werkzaamheden voor de Veiligheidsregio Gelderland-Midden (VGGM) en het LEC IV beëindigd. Maar hij laat de industriële veiligheid beslist niet los, want als zelfstandig adviseur blijft hij in grote lijnen hetzelfde werk doen.

11-03-2024
Effectiviteit waterschermen beperkt en afhankelijk van veel factoren

De inzet van waterschermen of waterstralen om bij chemische incidenten gas- of dampwolken te beïnvloeden, heeft vaak maar een beperkt effect.

01-03-2024
Jaarverslag LEC Industriële Veiligheid 2023

Het afgelopen jaar stond voor het LEC IV vooral in het teken van het verstevigen van zijn positie en relaties in het netwerk van veiligheidspartners.

12-02-2024
“Samenwerking industriële veiligheid vraagt chemie”

Directeur Risico- en Crisisbeheersing Edith van der Reijden geeft inzicht in samenwerking en veilige energietransitie.

12-02-2024
Leidraad Natech Risicobeheer: gevolgen van natuurgeweld voor de industrie

Het Joint Research Centre van de Europese Commissie heeft een leidraad gepubliceerd voor het beheersen van risico’s van ‘Natech’ calamiteiten; industriële incidenten veroorzaakt door natuurgeweld, zoals aardbevingen, overstromingen of extreme temperaturen.