Op weg naar vernieuwing onderwijssystemen

1 oktober 2023

De elektronische leeromgeving (ELO, het huidige CumLaude) en MijnNIPVexamens voor de administratie van de examens worden vervangen. Via een nieuwsbrief informeren we iedereen die geïnteresseerd is in de status en voortgang van beide projecten. De nieuwsbrief verschijnt eens per 6 weken. Hieronder is de stand van zaken uit de meest recente nieuwsbrief te lezen.

Brandweerman en ambulanceverpleegkundige aan het werk.
Brandweerman en ambulanceverpleegkundige aan het werk.

Ontwikkelingen bij de vervanging ELO/LMS (van CumLaude naar Canvas)

Vanuit het project vinden gesprekken plaats met veiligheidsregio’s en roi’s over het gebruik van het huidige ELO en wat de overgang naar Canvas voor iedere organisatie concreet betekent, wie betrokken zijn bij de migratie en wat de tijdlijnen zijn voor start en afronding van de migratie. Voorzien is dat de migratie in de regio’s in de eerste helft van 2024 plaatsvindt. De laatste gesprekken vinden nu plaats. De gesprekken leiden tot een voorstel voor een implementatieplan. Dit document wordt met de regio’s afgestemd. 

Rollen, rechten en koppeling

Afgelopen periode is met een vertegenwoordiging van de Regionaal Functioneel Beheerders ELO afgestemd over een nieuwe structuur voor rollen en rechten in Canvas. Ook is gepresenteerd hoe de koppeling tussen Educator (de vervanger van MijnNIPVExamens) en Canvas zal verlopen. Op landelijke overleggen worden alle Functioneel Beheerders hierover bijgepraat. 

Start gemaakt met overzetten opleidingen en leergangen NIPV

Begin van de zomer is een start gemaakt met het overzetten van de opleidingen en leergangen die door het NIPV worden ontwikkeld. Op dit moment is dat volop aan de gang. Daarbij wordt uiteraard gekeken naar de mogelijkheden van Canvas om de deelnemer zo goed mogelijk ten dienste te zijn. In de zomermaanden is de leergang Verkenner overgezet naar Canvas, inclusief het bijbehorende onderwijsmateriaal. Verder is de structuur voor rollen en rechten voor de diverse gebruikersgroepen vastgesteld en is Canvas hierop ingericht. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de rol van deelnemer aan het onderwijs, de rol van docent, etc. De leergang Verkenner wordt in oktober hier uitgebreid op getest. Ook vanuit de onderwijsgroepen van Crisisbeheersing en Risicomanagement zijn en worden de bestaande opleidingen overgezet. 

Iedere deelnemer aan onderwijs komt na het inloggen op een geïndividualiseerde pagina. Wat daar wordt getoond is een tegel van de regio waartoe de deelnemer behoort en de tegels die daarnaast worden getoond zijn afhankelijk van de opleidingen die de deelnemer volgt en de examens die hij of zij moet doen. Dit kunnen opleidingen zijn die vanuit het eigen opleidingsinstituut worden aangeboden of opleidingen die de deelnemer volgt in het kader van vakbekwaam worden. Het zal er ongeveer als volgt uit komen te zien:

Overzichtspagina van de nieuwe ELO met daarin de opleidingen van een deelnemer.
Overzichtspagina van de nieuwe ELO met daarin de opleidingen van een deelnemer.

In samenwerking met de implementatiepartner Drieam wordt op dit moment de trainingsbehoefte voor verschillende gebruikersgroepen in kaart gebracht. Aansluitend worden de trainingen ingepland. Bij gebruikersgroepen kan worden gedacht aan bijvoorbeeld Canvas beheerders, onderwijsontwikkelaars, onderwijscoördinatoren en eindgebruikers. Voor Regionaal Functioneel Beheerders starten de eerste trainingen in november. 

Brandweerevent 2023

Leo de Bruijn (implementatiemanager ELO/LMS) en Jip Nauta (implementatiebegeleider ELO/LMS voor de veiligheidsregio’s) verzorgen een presentatie over Canvas op donderdag 12 oktober op het Brandweerevent 2023. Ze nemen je mee in het traject van de implementatie van Canvas en lichten een tip van de sluier op van de werking en look-and-feel voor vakbekwaam worden. Verder zijn zij en de collega’s van Landelijk Functioneel Beheer ELO op woensdag 11 oktober en donderdag 12 oktober aanwezig bij het meetingpoint van het NIPV bij het Brandweerevent. Zij zijn beschikbaar om je alles te vertellen over Canvas en het implementatieproject.

Nieuws over de vervanging MijnNIPVexamens (Educator)

In dit project is een belangrijke hobbel genomen, namelijk het plannen van de examens. Het nieuwe systeem Educator ondersteunt het plannen van examens op een andere manier dan hoe dat nu gebeurt met de taakverdeling tussen een opleidingsinstituut en het examenbureau van het NIPV. Er is een nieuw proces geformuleerd na uitgebreide afstemming met een vertegenwoordiging uit de veiligheidsregio’s en opleidingsinstituten. Zeer binnenkort wordt dit nieuwe examen planningsproces aan alle organisaties die examens plannen toegelicht. Ook krijgt iedereen die zich bezighoudt met het plannen van examens de kans hier kennis van te nemen.

Meedoen met het testen van Educator? Meld je aan!

In de vorige nieuwsbrief is een oproep gedaan om mee te denken met de inrichting van Educator. Hierop zijn diverse reacties binnengekomen. Waarvoor dank. Aanmelden kan nog steeds en binnenkort starten we met de testvoorbereiding van Educator. Ben je een gebruiker van MijnNIPVExamens (bijvoorbeeld in een rol als examenkandidaat, coördinator bij een onderwijsinstituut, examinator of voorzitter, medewerker van het examenbureau of anderszins) en heb je tijd en zin om hier aan mee te doen en heb je eerder nog niet gereageerd? Meld je dan aan. De collega’s die al interesse hebben getoond worden zeker benaderd. Aanmelden kan via onderstaande e-mailadres. 

Contact

Het staat je vrij om deze nieuwsbrief met anderen te delen. Geïnteresseerden die nog niet direct zijn aangeschreven kunnen zich bij ons melden via onderstaande e-mailadres. Ook voor vragen kun je contact met ons opnemen via onderstaande e-mailadres. 

In een eerder verschenen nieuwsbrief van eind november 2022 staat een verwijzing naar de DLWO/ELO Sharepoint-site. Op deze site vind je documenten die vanuit de projecten gedeeld worden met geïnteresseerden. Denk daarbij aan nieuwsbrieven en presentaties die over de projecten worden aan doelgroepen worden gehouden.