Incidentonderzoeksdag 2023: is het goed gedaan of is het goed gegaan?

6 april 2023

De natuurbrand in Ouddorp, batterijbranden in besloten ruimten, de grote stroomstoring in Flevoland en de gasexplosie in Bilthoven. Deze en andere casussen werden belicht tijdens de Incidentonderzoeksdag op 23 maart. Een dag speciaal voor medewerkers van brandweer en veiligheidsregio’s, om samen te leren van incidenten en onderzoeken.

Aftrap van de Incidentonderzoeksdag 2023 bij NIPV in Arnhem
Tanja Guyken en Ricardo Weewer trappen de Incidentonderzoeksdag 2023 af.

Brandweer Nederland en NIPV organiseerden de Incidentonderzoeksdag dit jaar voor de achtste keer. Het thema was dit keer: is het goed gedaan of is het goed gegaan? De conclusie na deze editie: de ene keer is het goed gedaan en de andere keer niet, vaak is het goed gegaan en soms helaas niet. De boodschap is: blijf altijd alert, voor je eigen veiligheid en die van je collega’s. En ga in gesprek in plaats van te (ver)oordelen als je de feiten en context niet kent.

Leerfilmpjes

Van de leerpunten van een aantal casussen zijn filmpjes gemaakt. Voor degenen die er niet bij waren: de filmpjes zijn te bekijken via deze afspeellijst op ons YouTube-kanaal.

Noteer in je agenda

De volgende Incidentonderzoeksdag wordt gehouden op donderdag 14 maart 2024.

Lees ook

30-09-2022
Europees project ASSISTANCE afgerond: leerpunten voor verder gebruik virtual reality

Hoe kan het omgevingsbewustzijn van hulpverleners (first responders) bij complexe incidenten worden verbeterd? Uit de evaluatie komen verschillende punten waarmee in de toekomst verder kan worden gewerkt aan het gebruik van virtual reality om het omgevingsbewustzijn te vergroten.

28-09-2022
53e voltijdopleiding Brandweerofficier gestart, ‘ik heb mijn passie gevonden’

Negentien studenten worden de komende anderhalf jaar breed opgeleid tot brandweerofficier. Twee studenten vertellen over waarom ze brandweerofficier willen worden en over hun ambities en ervaringen toe nu toe.

21-09-2022
NIPV officieel partner van het Centrum voor Veiligheid en Digitalisering

Digitale weerbaarheid staat hoog op de agenda bij het Nederlands Instituut Publieke Veiligheid.

09-09-2022
Blog: De boerenprotesten onder de loep

“Terwijl de omgekeerde vlaggen wat uit het (landelijke) straatbeeld gaan verdwijnen, neemt de kans op een ‘heet najaar’ alleen maar toe”, blogt lector Crisisbeheersing Menno van Duin.

09-09-2022
Operationele en politieke dilemma’s bij boerenprotesten

Terwijl sommige boeren hun omgekeerde vlaggen verwijderen (uit respect voor degenen die zich erdoor gekwetst voelen), haalde de Raad van State deze week een streep door de vergunningverlening aan emissiearme veestallen.

07-09-2022
Blog: (W)elke e-bike batterij een tweede kans?

Er zijn tal van aspecten aan second life fietsaccu’s die ons aanleiding geven voor het hoogste alarmniveau voor wat betreft veiligheid, aldus Nils Rosmuller en Tom Hessels van het lectoraat Energie- en transportveiligheid.

06-09-2022
Blog: Terugblik watersnood Duitsland in juli 2021

Zomer 2022 was kurkdroog maar vorig jaar was extreem nat met vele doden als gevolg van het hoge water. Onderzoeker Crisisbeheersing Jana Domrose blikt terug: hoe heeft het toen zo ver kunnen komen?

01-09-2022
Blog: Belevingsonderzoek repressief brandweerpersoneel 2021: en nu?

Lector Ricardo Weewer roept de veiligheidsregio’s op om te onderzoeken wat zij van het Belevingsonderzoek en van elkaar kunnen leren.

30-08-2022
Blog: De gekleurde voortgang van de energietransitie

Lector Energie- en Transportveiligheid Nils Rosmuller gebruikt zijn blog voor een kleurrijke bloemlezing omtrent de veiligheidsaspecten van de energietransitie.