Voor de medewerkers van de veiligheidsregio betekent dit dat zij toegevoegde waarde kunnen leveren aan het bevoegd gezag voor de invulling van het beleid op het gebied van fysieke veiligheid. De veiligheidsregio kent verschillende adviestaken. Deze zullen deels veranderen of anders ingevuld worden met de komst van de Omgevingswet.
Voor wie is deze opleiding bedoeld?
Dit leerblok is bedoeld voor adviseurs veilige leefomgeving van veiligheidsregio’s, maar is ook toegankelijk en waardevol voor alle partners betrokken bij de Omgevingswet die veiligheid en/of gezondheid in hun portefeuille hebben. Denk bijvoorbeeld aan adviseurs (externe) veiligheid bij omgevingsdiensten of gemeenten, adviseurs waterveiligheid bij waterschappen of gezondheidskundig adviseurs van de GGD.
Wat leert u?
Na het volgen van dit leerblok:
- heeft u kennis van de grote lijnen van de Omgevingswet: aanleiding, maatschappelijke doelen en verbeterdoelen
- heeft u kennis van de verschillende instrumenten van de Omgevingswet
- weet u wat er met deze instrumenten geregeld kan worden op het gebied van veiligheid
- heeft u kennis van de wettelijke en niet-wettelijke adviesmogelijkheden in relatie tot deze instrumenten
- weet u wat de relatie is tussen het regionaal risicoprofiel en het regionaal beleidsplan enerzijds en de omgevingsvisie en het omgevingsplan anderzijds
- kent u de lokale afwegingsruimte binnen de Omgevingswet
- heeft u inzicht in het perspectief vanuit gemeenten, zoals:
o beleids- en besluitvormingsprocessen binnen de gemeente
o verschillende sturingsstijlen die gemeenten kunnen hanteren
o belangrijke thema’s voor gemeenten. - beschikt u over inhoudelijke en procesmatige bouwstenen voor uw advisering en weet u hoe u die toe kunt passen, zoals:
o de kernwaarden veiligheidsregio’s
o de kernwaarden voor een gezonde leefomgeving
o het achtstappenplan van de VNG
o de staalkaarten voor het omgevingsplan
o informatieblad energietransitie voor veiligheidsregio’s. - heeft u voorbeelden van de manier waarop veiligheid in een omgevingsvisie of omgevingsplan kan worden geborgd.
Programma
Het programma bestaat uit de volgende onderdelen:
- introductie van de Omgevingswet en de instrumenten omgevingsvisie, omgevingsprogramma en omgevingsplan. Het gemeentelijke perspectief
- de rol van de veiligheidsregio
- het analyseren van voorbeelden (visies, programma’s, plannen), waardoor u zicht krijgt op uw eigen inbreng op procesmatig en inhoudelijk niveau.
Studiewijze
De training duurt 2 dagen (9.00-16.00 uur). Voorafgaand aan beide dagen neemt u de theorie door en voert u een voorbereidingsopdracht uit. De totale studielast bedraagt 22 uur.
Contact
Exameninformatie
Woont u beide bijeenkomsten bij? Dan ontvangt u na afloop een bewijs van deelname.