De aarde warmt op en het klimaat verandert: de temperaturen stijgen, er zijn meer extreme regenbuien, vaker een hittegolf en langere, droge periodes. Door droogte daalt de bodem op sommige plekken in Nederland. De zeespiegel stijgt en er is meer kans op overstromingen. Klimaatverandering heeft grote gevolgen voor de gezondheid, de leefbaarheid en de economie. De veiligheidsregio’s hebben geen formele rol bij het klimaatbestendig en waterrobuust maken van vitale en kwetsbare functies. Wel spelen ze een belangrijke rol bij het uitwisselen van kennis en informatie. Veiligheidsregio’s zullen samen met de waterschappen, gemeenten en andere partners in de regio maatregelen moeten nemen tegen wateroverlast, overstromingen, droogte en hitte.
Dit leerblok biedt handvatten voor veiligheidsregio’s door het bieden van inzichten en handelingsperspectieven om klimaatbestendig en waterveilig zijn. U krijgt inzicht in een actueel thema waar veiligheidsregio’s en andere partners nu en in de nabije toekomst veel mee in aanraking zullen komen.
Voor wie is dit leerblok bedoeld?
Het leerblok Klimaatadaptatie is primair bedoeld voor beginnend beroepsbeoefenaars die de stroming Ruimtelijke veiligheid volgen. Daarnaast is dit leerblok relevant voor functionarissen uit het werkveld, met name specialisten ruimtelijke- en omgevingsveiligheid en adviseurs van de afdelingen risicobeheersing van de veiligheidsregio’s.
Wat leert u?
In dit leerblok doet u basiskennis en -kunde op over klimaatadaptatie, waaronder de context van klimaatadaptatie, Europese en nationale wet- en regelgeving en het nationale beleid voor klimaatadaptatie (het Deltaprogramma en de Nationale Adaptatiestrategie). Ook krijgt u inzicht in de aanpak, modellen en technieken die u kunt gebruiken om klimaatrisico’s te analyseren. Daarnaast krijgt u handvatten om de partners (bijvoorbeeld adviseurs (externe) veiligheid bij omgevingsdiensten of gemeenten en adviseurs waterveiligheid bij waterschappen) helder en gefundeerd te kunnen adviseren over klimaatadaptatie.
Na het volgen van dit leerblok:
- Kunt u toelichten wat onder klimaatadaptatie wordt verstaan, het “waarom” en de “urgentie”
- Heeft u inzicht in de aard en omvang van klimaatrisico’s in Nederland
- Heeft u kennis van de aanpak en methoden die gebruikt worden om klimaatrisico’s in kaart te brengen
- Heeft u kennis van de nationale en Europese wet- en regelgeving en beleid wat betreft klimaatadaptatie
- Weet u welke nieuwe rollen en processen ontstaan voor de veiligheidsregio wat betreft klimaatadaptie binnen de omgevingswet
- Heeft u kennis van het netwerk van relevante partners
- Kunt u toelichten welke partijen welke rollen in besluitvormingsprocesstappen vervullen
- Heeft u inzicht in meerlaagse veiligheid in relatie tot het klimaat
- Weet u welke mogelijke beheersmogelijkheden er zijn voor de veiligheidsregio
- Begrijpt u het belang van risicobewustzijn en het omgaan met onzekerheden.
Programma
Het leerblok Klimaatadaptatie bestaat uit een online module en twee lesdagen (van 9.00-16.00), inclusief voorbereiding op de lesdagen. De opbouw van de lessen is als volgt:
- Een online module met achtergrondkennis en de belangrijkste aspecten rondom
- klimaatadaptatie. De module wordt zelfstandig, en voor de lesdag, doorgenomen (4 uur).
- De eerste lesdag is een verdieping op de algemene kennis over klimaatadaptatie uit de online Module. De kennis uit de online module wordt gekoppeld aan praktijkvoorbeelden en deelnemers maken deze eigen door middel van het werken aan casuïstiek.
- De tweede lesdag is een verdieping op twee thema’s: a) hitte en droogte, met een focus op natuurbrand en b) hoogwater en wateroverlast. Aan de hand van casuïstiek wordt gewerkt met risicoanalysemodellen en het opstellen van advies, bijvoorbeeld voor het omgevingsplan.
Studiewijze
De totale studielast bedraagt naar schatting 18 uur, waarvan 12 contacturen.
Exameninformatie
Voert u de online module uit en woont u de twee lesdagen bij? Dan krijgt u na afloop een bewijs van deelname.