Meldkamer

De meldkamer ontvangt en beoordeelt meldingen, en begeleidt en coördineert de hulpdiensten.

In Nederland zijn we onderweg naar het afhandelen van (112) meldingen in 10 samenwerkende meldkamers die elkaars meldingen over moeten kunnen nemen. Op dit moment zijn het er nog 11 meldkamers, Utrecht en Flevoland/Gooi en Vechtstreek moeten nog samengevoegd worden.

Er is één voor de meldkamers faciliterende beheerorganisatie onder de politie gevormd, de Landelijke Meldkamer Samenwerking (LMS). Zij zorgt voor de huisvesting en techniek voor de meldkamers. De disciplines zorgen individueel en samen voor de inhoud van werkprocessen en vulling syste­men in wat we nu noemen hun meldkamerfuncties. De verantwoordelijkheid voor personeel en taakuitvoering van de meldkamerfuncties ligt bij de individuele veiligheidsregio’s, ambulancevoorzieningen en de (landelijke) politie.

Wat is de Landelijke Meldkamer Samenwerking?

Om samen te kunnen werken en elkaars meldingen over te kunnen nemen, is het nodig dat de werkwijzen van centralisten op landelijke schaal in belangrijke mate geüniformeerd en geharmoniseerd worden. De meldkamers en het veld zullen in elk geval overal dezelfde taal moeten spreken. Dat komt zowel de samenwerking tussen de meldkamers als tussen de meldkamers en het veld ten goede.

Standaarden

De genoemde ontwikkelingen vragen van veiligheidsregio’s standaardisatie van aan de meldkamer gerelateerde begrippen, gegevens en tot op zekere hoogte standaardisatie/harmonisatie van werkprocessen. De Raad van Commandanten en Directeuren Veiligheids­regio (RCDV) heeft hiervoor al een aantal standaarden vastgesteld.

De standaarden zijn en worden ontwikkeld door medewerkers van incidentbestrijding, operationele voorbereiding, crisisbeheersing en de meldkamer. Ze worden voor de brandweer en veiligheidsregio’s beheerd onder regie van de Standaardisatie Commissie Brandweer en Multi- Opschaling of door de Vakgroep Verbindingen, met ondersteuning van het Bureau meldkamer en verbindingen. Zo zijn er o.a. standaarden voor:

  • Materieelsoorten en inzetrollen
  • Gebruik en inrichting C2000.

Naar de standaarden LMO Brandweer.Gerelateerde onderwerpen

Heeft u een vraag over dit onderwerp?

Neem contact met ons op via dit formulier. Uw gegevens worden alleen gebruikt voor correspondentiedoeleinden.

Velden gemarkeerd met * zijn verplicht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.