Opleiding Calamiteitencoördinator

De opleiding Calamiteitencoördinator (CaCo) bereidt u voor op de rol van multidisciplinair coördinator op een meldkamer bij calamiteiten. Wat betekent dit in de praktijk? Wat wordt er van u verwacht? En wat moet u kunnen? Tijdens deze opleiding leert u alles wat u moet weten en traint u uw vaardigh​​eden.​

Kerngegevens

Startdatum

7 mei 2024

Duur

10 dagen

Kosten

opleiding: € 3.350, examen: € 1.000

Toelating

hbo-werk- en -denkniveau is een pre

Locatie

Meldkamer Amsterdam

Organisatie

NIPV

Studiewijze

Blended learning is de basis: een mix van contactonderwijs, online leren en opdrachten.

De opleiding bestaat uit negen lesdagen (inclusief oefendagen). Ter voorbereiding wordt van u verwacht dat u de theorie door zelfstudie leert en een aantal opdrachten maakt. De opdrachten zijn meestal bedoeld om de vertaling binnen uw eigen organisatie te maken.

Voordat u met de opleiding start, is het van belang dat u de meldkamer en (crisis)organisatie van een veiligheidsregio kent. Hiervoor worden, indien nodig, stagedagen met uitzoekopdrachten aangereikt.    

De totale opleiding heeft een minimale doorlooptijd van ongeveer acht weken. Afhankelijk van de leerroute die wordt gevolgd kan dit langer zijn.

Iedere deelnemer volgt een leerroute die bestaat uit meerdere leerblokken. De deelnemer bepaalt in overleg met het NIPV welke leerroute passend is bij de specifieke leerwens op basis van de ervaring, kennis en vooropleiding van de deelnemer. Dit kan betekenen dat de leerroute langer of korter wordt dan de adviesleerroute.

In de leerblokken wordt er opgeleid en geoefend met andere crisisfunctionarissen zoals de leider CoPI, regionaal operationeel leider en informatiemanagers.

De locatie van de groepslessen is afhankelijk van het leerblok. Groepslessen die samen met andere crisisfunctionarissen worden gevolgd zullen voornamelijk bij het NIPV worden verzorgd.

De oefendagen in de meldkamersetting worden afhankelijk van de groepssamenstelling op één van de meldkamers georganiseerd.

Planning 2024

Wanneer u bent ingeschreven kunt u direct starten met de theoretische leerblokken. U bepaalt daarin uw eigen tempo.

De lesdagen en examens worden meerdere keren per jaar georganiseerd.

OnderdeelDatum
Blok 17 en 8 mei
Blok 221 en 22 mei
Blok 328 en 29 mei
Blok 44 en 5 juni
Blok 511 en 12 juni
Examen25 of 26 juni

Exameninformatie

U kunt de opleiding Calamiteitencoördinator afsluiten met een examen. Als u dit met goed gevolg aflegt, ontvangt u het diploma Calamiteitencoördinator meldkamer.

Aanmelden

Veelgestelde vragen over

Vrijstellingen

Algemene informatie over het aanvragen en krijgen van vrijstellingen vindt u op ons vrijstellingenoverzicht.

Inzage en bezwaar

Algemene informatie over inzage en bezwaar is beschreven bij de informatie over examens. Hier vindt u ook het onderwijs- en examenreglement en bijbehorende uitvoeringsregelingen van de opleidingen.

Examens

Algemene informatie over examinering vindt u op de pagina Examens.

Algemene voorwaarden NIPV

Bekijk de Algemene voorwaarden van het Nederlands Instituut Publieke Veiligheid (NIPV).

Heeft u een vraag over deze opleiding?

Neem contact met ons op via dit formulier. Uw gegevens worden alleen gebruikt voor correspondentiedoeleinden.

Velden gemarkeerd met * zijn verplicht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.