Maatschappelijke veerkracht

Het maatschappelijk belang van veerkrachtige en weerbare organisaties is groot. Burgers moeten erop kunnen vertrouwen dat organisaties binnen het domein van publieke veiligheid niet stilvallen, wanneer zich crises, grootschalige incidenten of verstoringen van vitale processen voordoen.

Diverse maatschappelijke ontwikkelingen maken onze samenleving kwetsbaar voor verstoringen. Door de toenemende verwevenheid en complexiteit van kritieke systemen kunnen kleine verstoringen grote effecten hebben op verschillende sectoren tegelijkertijd. Verschillende soorten crises kunnen ontstaan, die van tevoren niet of moeilijk te voorspellen zijn. De complexiteit van zaken en de onzichtbaarheid van incidenten dwingen tot het ontwikkelen van nieuwe perspectieven op het organiseren van veerkracht in de samenleving.

Impact op publieke veiligheid

Als veerkracht tijdens crises ontbreekt is er kans op maatschappelijke ontwrichting. Dit betekent dat een relatief grote groep mensen in een gemeenschap bemerkt of vreest dat de voorzieningen, die voor hen van elementair belang zijn, niet beschikbaar (zullen) zijn. De kans op maatschappelijke ontwrichting is de laatste jaren toegenomen: de recente opeenstapeling van crises heeft de sociale cohesie in ons land onder druk gezet.

Maatschappelijke opgave

Het maatschappelijk belang van veerkrachtige organisaties is groot. Burgers moeten erop kunnen vertrouwen dat de klassieke keten van de publieke veiligheid niet stilvalt. Op dit terrein is er nog veel te winnen. Het is de ambitie van het NIPV om met onderzoek, onderwijs, ondersteuning en informatie bij te dragen aan het versterken van de maatschappelijke, institutionele en bestuurlijke veerkracht in Nederland.


Onderzoeken

Verkenning naar het versterken van maatschappelijke weerbaarheid en veerkracht in tijden van crises (2024)

Het NIPV heeft een verkenning uitgevoerd naar het versterken van maatschappelijke weerbaarheid en veerkracht in tijden van crises. Dit heeft geleid tot een aantal inzichten op het gebied van netwerkvorming, capaciteiten, slagkracht, bewustwording en kaderstelling binnen het totale landschap van crisisbeheersing.


Crisisnetwerken: effectief en veerkrachtig opereren tijdens crises (2021)

Dit kennisdocument bevat een aantal randvoorwaarden voor effectief opereren van crisisnetwerken. Het document kan dienen als theoretische basis en naslagwerk voor opleiding van operationeel leiders en andere crisisfunctionarissen. Het bevat ook enkele concrete handvatten voor ontwikkelgericht en veerkrachtig handelen in netwerken.


Versterken van veerkracht. Naar een gezamenlijke aanpak van ongekende crises (2020)

Onderzoek naar de oorzaken, dynamiek en effecten van maatschappelijke ontwrichting en hoe veiligheidsregio’s zich het best kunnen voorbereiden op een dergelijke situatie. Onderzoek in samenwerking met Crisisplan.


Veerkrachtig omgaan met aanslagen: een advies voor bestuurders (2017)

Handreiking aan lokale bestuurders over hoe de veerkracht van de samenleving te versterken voor het geval zich ergens in Nederland een terroristische aanslag voordoet. De publicatie is niet gericht op het operationeel handelen van politie en anderen. Deze uitgave is opgesteld samen met het lectoraat Publiek Vertrouwen in Veiligheid van Hogeschool InHolland.

Heeft u een vraag over dit onderwerp?

Neem contact met ons op via dit formulier. Uw gegevens worden alleen gebruikt voor correspondentiedoeleinden.

Velden gemarkeerd met * zijn verplicht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.