Landelijke Voorzieningen BIO Compliant

14 december 2022

De Landelijke Voorzieningen (LCMS, SIS, GEO4OOV, het Digitale Verkeersplein en de Landelijke BI Voorziening) zijn officieel BIO Compliant. Hiermee voldoen zij aan de basisnorm voor informatieveiligheid binnen de overheid. NIPV zet hiermee een belangrijke stap in de professionalisering op het gebied van Informatieveiligheid. Met de ondertekening van een verklaring door IJle Stelstra, algemeen directeur NIPV, is deze mijlpaal officieel vastgelegd.

Onder de vlag van het Versnellingsplan Informatieveiligheid werken veiligheidsregio’s gezamenlijk aan het verbeteren van de beveiliging van alle gegevens die zij verzamelen. Per 1 januari 2023 moeten alle overheidsorganisaties voldoen aan de Baseline Informatiebeveiliging Overheid (BIO). NIPV voldoet dus tijdig aan de norm. Martijn van der Werff, Teammanager Informatie- en Dataservices, vertelt meer over het belang en de impact hiervan.

Van der Werff: “Met dit predicaat tonen we aan dat we de maatregelen, zoals beschreven in de BIO en die gelden voor de Landelijke Voorzieningen, navolgen of bezig zijn om deze te implementeren. Dit is een grote stap in de verbetering van de informatiebeveiliging. We verkleinen hiermee de kans op datalekken of het gebrek aan beschikbaarheid van onze systemen. En we vergroten de veiligheid en betrouwbaarheid van onze dienstverlening naar onze partners.”

Informatievoorziening

NIPV ondersteunt de veiligheidsregio’s en partners door mee te bouwen aan een sterke informatiepositie, waardoor het mogelijk wordt slimmer samen te werken, burgers beter te informeren over risico’s én effectieve en efficiënte keuzes te maken voor de meest geschikte vorm van brandweerzorg en crisisbeheersing. Hoe we dat doen leest u op de pagina over informatievoorziening.

Lees ook

03-04-2023
Werkwijze netcentrische crisisbeheersing vernieuwd

De basisprincipes van de manier waarop partners samenwerken in een crisisnetwerk zijn vernieuwd. Dit is vastgelegd in het Referentiekader Netcentrische Crisisbeheersing 2023.

03-04-2023
Vakbekwaamheidsadvies voor ploegchefs: meer aandacht voor persoonlijk leiderschap en aansturen teams

Het vakbekwaamheidsadvies is gemaakt voor collega’s in de veiligheidsregio’s die zich bezighouden met de blijvende vakbekwaamheid van brandweermedewerkers.

01-04-2023
Calamiteitencoördinator is voortaan informatiemakelaar en continuïteitsbewaker

Trainer-adviseur Marn van Bloois heeft samen met het veld de vernieuwde opleiding Calamiteitencoördinator ontwikkeld.

30-03-2023
Analyse mediaberichten van branden met light electric vehicles (LEV) 2020-2022

Uit mediaberichten heeft NIPV achterhaald dat bij 65 procent van de branden een elektrische scooter betrokken is geweest, bij 24 procent een elektrische fiets.  

29-03-2023
Blog: Beschouwingen bij een doctrine crisisbeheersing

Hoe wordt er gekeken naar (het begrip) doctrine crisisbeheersing? Het lectoraat Crisisbeheersing pakt de handschoen op.

24-03-2023
De toekomst is nog niet beslist

De toekomst is in hoge mate onvoorspelbaar geworden. En flexibiliteit en veerkracht zijn het antwoord. Dat is de belangrijkste conclusie uit de Toekomstverkenningen Crisisbeheersing en Brandweer.

22-03-2023
Natuurbrandbeleid ontwikkelen op basis van natuurbrandscenario’s

Brandweer Nederland schetst natuurbrandscenario’s op regionaal en bovenregionaal niveau, op basis van kenmerken van eerdere natuurbranden.

16-03-2023
Onderzoek naar ervaringen van veiligheidsregio’s met NL-Alert

Lectoraat Crisisbeheersing constateert ontbreken van landelijke lijn voor de inzet NL-Alert om mensen te alarmeren.

16-03-2023
Blog: Reflectie herziening Wet publieke gezondheid eerste tranche

Michel Dückers, bijzonder hoogleraar Crises, Veiligheid en Gezondheid bekijkt het vanuit de crisismanagementbril.