“De mens moet het startpunt zijn”

15 juni 2023

Laat cultuur en organisatie centraal staan bij keuzes voor de toekomst van de brandweer. De mens moet het startpunt zijn. En informatie moet óók van beneden naar boven stromen. Dat zijn de belangrijkste uitkomsten van de werkconferentie ‘De spotlight op onderzoek naar de menskant van de brandweer’, die we vorige maand organiseerden.

Brandweermensen praten met elkaar, met op de achtergrond een tankautospuit

De afgelopen jaren heeft de Nederlandse Academie voor Crisisbeheersing en Brandweerzorg van het NIPV veel onderzoek gedaan naar de brandweermens. Denk aan de onderzoeken naar commandovoering, leiderschap, brandweercultuur, vrijwilligheid en de beleving van brandweermensen. Hierdoor hebben we een steeds beter inzicht gekregen in het ‘DNA van de brandweer’. Op de werkconferentie werden de belangrijkste inzichten gedeeld en hardnekkige mythes ontkracht. Daarnaast werd besproken wat de nieuwe kennis betekent voor de brandweer en het leiderschap.

Drie belangrijke uitkomsten

De bijeenkomst leverde drie belangrijke uitkomsten op. Ten eerste: bij keuzes voor de toekomst van de brandweer staan cultuur en organisatie centraal. Leiderschap speelt hierbij een belangrijke rol en heeft blijvende aandacht nodig. Daarnaast moet de mens als startpunt genomen worden. Dat wil zeggen: kijk meer naar de kwaliteiten, behoeften en drijfveren van de mensen. En betrek ook de menskant meer bij beslissingen en besluiten. Ten slotte is het belangrijk dat informatie binnen een organisatie niet alleen van boven naar beneden, maar ook van beneden naar boven stroomt. Het is daarom interessant om vormen van participatie te onderzoeken, waaronder (situationele) zeggenschap.

Impressievideo van de werkconferentie.

Verslag

Met bijna 200 deelnemers, 4 boeiende presentaties en 9 leerzame workshops kijken we terug op een inspirerende bijeenkomst die zeker voor herhaling vatbaar is. Voor degenen die er niet bij konden zijn: lees het uitgebreide verslag.