Windturbines

Windturbines zetten kinetische energie van de wind om in elektriciteit. Verschillende veiligheidsaspecten zijn hierbij belangrijk.


Nederland heeft sinds 2007 meerdere windparken gebouwd. Om uiterlijk in 2050 klimaatneutraal te zijn, scherpt het kabinet het doel voor 2030 aan tot tenminste 60% CO2-reductie. In het Klimaatakkoord (2019) en het regeerakkoord (2021) is afgesproken om het beleid van windenergie op zee door te zetten. Rond 2030 moet er daardoor ongeveer 21 GW aan windparken op zee staan. Deze leveren dan 16% van alle energie in Nederland en 75% van het huidige elektriciteitsverbruik. Windturbines en windparken verschijnen daardoor steeds vaker in onze omgeving en de energie hiervan wordt opgeslagen en vervoerd.


Veiligheidsaspecten

Veiligheids- en gezondheidsaspecten van windturbines zijn:

  • Breuk en val van een windturbineblad (of andere onderdelen) op gebouwen, personen of vitale infrastructuur, als gevolg van overbelasting of externe omstandigheden zoals extreem weer. 
  • Omvallen van een staande windturbine op gebouwen, dijken, kunstwerken, personen of vitale infrastructuur, door mastbreuk als gevolg van overbelasting of externe omstandigheden zoals extreem weer.
  • IJsafwerping op gebouwen, personen en vitale infrastructuur. 
  • Omvallen van een staande windturbine op risicobronnen, hoogspanningskabels of andere windturbines kan leiden tot uitbreiding van het incident. 
  • IJsafwerping op risicobronnen, hoogspanningskabels of andere windturbines. 
  • Brand in de turbine tijdens werkzaamheden en/of hulpverlening. 
  • Incidenten met windturbines langs de weg, kunnen de aandacht trekken van weggebruikers en hierdoor indirect verkeersongevallen veroorzaken. 
  • Geluidshinder en slagschaduw door het draaien van de turbinebladen.Webinar

Webinar Veilig repressief optreden bij LNG (2021)

Heeft u een vraag over dit onderwerp?

Neem contact met ons op via dit formulier. Uw gegevens worden alleen gebruikt voor correspondentiedoeleinden.

Velden gemarkeerd met * zijn verplicht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.