Informatiegestuurde veiligheid

Het verzamelen, registreren, analyseren en inzetten van data om processen beter en effectiever te laten verlopen.

Informatiegestuurde veiligheid

Informatiegestuurde veiligheid speelt een steeds grotere rol binnen de veiligheidsregio’s om te komen tot een veiliger en weerbaarder Nederland. Omdat NIPV hierin graag een verbindende rol speelt, bieden wij veiligheidsregio’s en hun crisispartners kennis en expertise, techniek en ondersteuning bij business intelligence (BI), data en data-analyse. Hierdoor kunnen zij hun taken beter voorbereiden en uitvoeren. Samenwerking is hierbij het sleutelwoord: wij verbinden en combineren de expertise van onze crisispartners met onze eigen kennis en kunde. 

Informatiegestuurde veiligheid kan helpen om:

  • veiligheidsbeleid te maken
  • (crisis)besluiten te nemen
  • sneller, efficiënter en effectiever (samen) te werken
  • burgers beter te informeren over risico’s
  • transparant te zijn voor de samenleving.

Producten

Veiligheidsregio’s en andere crisispartners kunnen bij ons terecht voor:

1. Data

Dit betreft actuele en relevante gegevens, die zijn gevalideerd, geanalyseerd en voorzien van betekenis. We kunnen open of besloten, beveiligde data leveren voor regio specifieke of landelijke onderwerpen. 

2. Openbare dashboards

De data is in dashboards gevisualiseerd op het portal Kerncijfers Veiligheidsregio’s. De dashboards hebben als doel de samenleving te informeren, onder andere over fatale woningbranden, reddingen bij brand, incidenten met alternatief aangedreven voertuigen. Daarnaast zijn er dashboards met informatie over aantallen en soorten incidenten bij de brandweer en reactietijden.
Bekijk meer informatie over de Kerncijfers Veiligheidsregio’s.

3. Besloten dashboards

We kunnen veiligheidsregio’s en andere crisispartners ondersteunen bij het ontwikkelen van besloten regiospecifieke dashboards. Hiermee kunnen crisispartners hun eigen processen verbeteren. 

4. Data-analyse, onderzoek en data-science

Het gaat hierbij om (geautomatiseerde) analyses van data op databronnen en om het delen van de relevante kennis met onze crisispartners. We ondersteunen graag bij (innovatieve) onderzoeksvraagstukken op het gebied van brandweerzorg en crisisbeheersing.

Daarnaast kan met data-science de groeiende hoeveelheid beschikbare data omgezet worden in waarde. Diverse (statistische) methoden, processen, systemen en visualisaties kunnen worden ingezet om patronen te ontdekken en tot inzichten te komen. Deze patronen en inzichten kunnen weer leiden tot voorspellingen.

Gerelateerde onderwerpen

Heeft u een vraag over dit onderwerp?

Neem contact met ons op via dit formulier. Uw gegevens worden alleen gebruikt voor correspondentiedoeleinden.

Velden gemarkeerd met * zijn verplicht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.