Start van nieuwe nieuwsbrief en start van nieuw onderwijsjaar
oktober 2023
Er gebeurt veel binnen het brandweeronderwijs. Via deze eerste, periodieke nieuwsbrief informeren we daarom graag collega’s in het land over de laatste ontwikkelingen. Deze nieuwsbrief wordt samengesteld vanuit het Centrum voor Opleiding en Vorming Brandweer van het NIPV. Vier keer per jaar kun je deze nieuwe nieuwsbrief verwachten.
Opening onderwijsjaar 2023-2024
Samen met zo’n 150 collega’s en bestuurders stonden we in september bij het NIPV stil bij de start van een nieuw NIPV-onderwijsjaar. De crisis van de toekomst stond centraal en de vraag of we hier voldoende op voorbereid zijn. Deskundigen op het gebied van onderzoek en onderwijs gingen in een aantal masterclasses met bezoekers in gesprek over verschillende, belangrijke onderwerpen waar we als brandweer mee te maken hebben en krijgen: veilige energietransitie, brandveiligheid van de toekomst, natuurbranden, nieuwe extremen als gevolg van de klimaatverandering. Ook was er aandacht voor toekomstbestendige incidentbestrijding en leiderschapsvorming. Met een slag op de gong werd het NIPV-onderwijsjaar 2023-2024 geopend.
Ruim 5000 collega’s jaarlijks in opleiding
Traditiegetrouw is september de maand waarin veel brandweeropleidingen starten. Niet alleen bij het NIPV. Ook in het land. In het septembernummer van Brand & Brandweer heb ik – in het redactionele voorwoord – hieraan aandacht besteed. Daarbij heb ik geprobeerd om met een aantal kengetallen de omvang van het brandweeronderwijs in Nederland te schetsen. Jaarlijks zijn ruim 5000 collega’s bezig met het volgen van een brandweeropleiding. Zij zijn bezig om het vak te leren, zich te specialiseren of zich verder te ontwikkelen in het vak. Ongeveer 4000 mensen van deze groep starten met een nieuwe brandweeropleiding. Daarnaast zijn er jaarlijks ongeveer 1500 collega’s bezig met het afronden van een opleiding. Sommige opleidingen duren ten slotte langer dan één jaar, zoals Manschap of Specialist brandpreventie.
Indrukwekkende getallen zijn een gezamenlijke prestatie
Ik vind dit indrukwekkende getallen. Deze 5000 mensen zijn bijna 20% van het totale personeelsbestand van de brandweer. Zij doen hun best om zich het brandweervak eigen te maken of zich hier verder in te ontwikkelen. Deze collega’s doen jaarlijks bijna 10.000 keer examen en behalen bijna 4500 diploma’s. Deze aantallen zijn niet aan elkaar gelijk omdat sommige opleidingen langer duren dan een jaar, voor sommige opleidingen meerdere examens moeten worden afgelegd en soms moet herexamen worden gedaan. Dit alles lukt niet zonder de vele collega’s uit de regio’s en vanuit de brandweeropleidingsinstituten die een wezenlijke bijdrage leveren aan het maken, uitvoeren en examineren van het brandweeronderwijs.
Veel leesplezier gewenst bij deze nieuwe eerste nieuwsbrief. En daarnaast wens ik alle collega’s in het land, die onderwijs volgen en geven, een succesvol brandweeronderwijsjaar!
Albert Gieling
Manager van het Centrum voor Opleiding en Vorming Brandweer van het NIPV
Bekijk ook
Lees ook
In de industriële energievoorziening is ammoniak de komende jaren belangrijk als drager voor waterstof en mogelijk ook als brandstof. De industrie sorteert daar al op voor, met plannen voor uitbreiding van bestaande ammoniakopslagterminals en aanvragen voor zowel ombouw van cryogene tanks als nieuwe opslagtanks.
Passie voor de brandweer zit bij Peter Meijer in het bloed. Hij begon 32 jaar geleden als aspirant-brandwacht bij de toenmalige Regionale Brandweer Noord-Kennemerland en werkte zich in de loop der jaren uiteindelijk op tot Hoofdofficier van Dienst.
De externe noodplannen in het kader van de Seveso III-richtlijn, beter bekend als ‘rampbestrijdingsplannen voor Brzo-bedrijven’ zijn bijna overal up to date.
Op 6 september jl. is bij het NIPV de nieuwe ‘adviesleerroute’ Industriële Veiligheid van start gegaan. Het is, na de leerstroom Ruimtelijke Veiligheid, de tweede leerstroom die wordt aangeboden.
Het LEC IV is dit jaar mediapartner op het Nationaal Seveso Congres, dat op 23 november a.s. in Utrecht wordt gehouden. Op het congres, georganiseerd door kennis- en opleidingsinstituut Outvie, worden actuele thema’s in het Seveso/Brzo-domein geadresseerd, waaronder de consequenties van invoering van de Omgevingswet, de energie- en grondstoffentransitie en de gevolgen van klimaatverandering voor de sector. Het LEC IV neemt tijdens het congres deel aan een inspiratietafel over de blusschuimtransitie.
Tijdens Brzo-inspecties zijn in 2022 minder overtredingen geregistreerd dan in het voorgaande jaar. Dit blijkt uit de jaarlijkse rapportage ‘Staat van de Veiligheid 2022’. De positieve trend is voor de landelijke inspectiediensten en de partners in het Netwerk Industriële Veiligheid geen reden om tevreden achterover te leunen, want slechts bij vijf procent van de bedrijven is in het geheel geen overtreding of afwijking op veiligheidsgebied geregistreerd. Bovendien deden zich vorig jaar 4282 ‘ongewone voorvallen’…
Verslag van bezoek van lector Energie- en transportveiligheid Nils Rosmuller en adviseur Energie- en transportveiligheid Tom Hessels aan de International Conference on Fires in vehicles (FIVE) in het Noorse Stavanger.
De elektronische leeromgeving (ELO, het huidige CumLaude) en MijnNIPVexamens voor de administratie van de examens worden vervangen. Hier leest u de meest actuele stand van zaken over de status en voortgang van beide projecten.
“Het is de maatschappelijke component die dit werk bijzonder maakt. Hulpverlener zijn moet in je systeem zitten: je doet iets voor een groter goed”, zegt Tanja Guyken, decaan Operationele Brandweeropleidingen bij het NIPV.