Staat van de Veiligheid 2021

Nieuws van het LEC Industriële Veiligheid, december 2022

Op 5 december jl. heeft staatssecretaris Vivianne Heijnen van Infrastructuur en Waterstaat namens de ministers van Infrastructuur en Waterstaat en Justitie en Veiligheid de jaarlijkse ‘Staat van de Veiligheid’ aangeboden aan de Tweede Kamer. Het LEC Industriële Veiligheid heeft voor de jaarlijkse kamerraportage de stand van zaken bedrijfsbrandweeraanwijzingen bij Brzo-bedrijven 2021 aangeleverd.

Hoewel 2021 het tweede jaar van de Coronapandemie was, zijn de veiligheidsregio’s er in grote lijnen in geslaagd om conform hun wettelijke taken alle hogedrempel Brzo-inrichtingen minimaal één keer te inspecteren. In totaal is 98 procent van de betreffende bedrijven minimaal één keer geïnspecteerd. Ook is voldaan aan de taakstelling dat alle lagedrempel-inrichtingen minimaal een keer per drie jaar dienen te worden geïnspecteerd.

In 2021 telde Nederland 408 Brzo-bedrijven. In de monitor 2021 valt op dat het geconstateerde aantal lichte overtredingen ten opzichte van 2020 is gedaald van 580 naar 523, terwijl het aantal middelzware en zware overtredingen juist een stijgende lijn laat zien. De toename van het aantal middelzware overtredingen was het grootst (van 178 naar 220. Het aantal zware overtredingen nam toe van drie naar negen. In totaal zijn 752 overtredingen vastgesteld bij 108 bedrijven. Circa 40 procent van de bedrijven telde geen enkele overtreding.

De zware overtredingen, waarop in de meeste gevallen direct handhavend is opgetreden om het gevaar weg te nemen, hadden onder andere betrekking op explosieveiligheid, onveilige werkomstandigheden en controle op de exploitatie. Omdat het aantal lichte overtredingen is gedaald, is het cijfermatig totaalbeeld qua overtredingen van 2021 en 2020 ongeveer gelijk. De toename van het aantal middelzware en zware overtredingen is echter wel een aandachtspunt voor toekomstige inspecties en handhaving.

Op het gebied van bedrijfsbrandweeraanwijzingen zijn geen grote verschillen met het voorgaande jaar vastgesteld. De veiligheidsregio’s hebben een goed beeld van de stand van zaken van aanwijstrajecten en derhalve van de preparatie van Brzo-inrichtingen op incidentbestrijding. Tot 1 april dit jaar is voor 328 van de 408 Brzo- bedrijven een beoordeling op bedrijfsbrandweerplicht uitgevoerd. Daarvan zijn 96 bedrijven inmiddels daadwerkelijk aangewezen; voor 240 bedrijven is besloten dat voor hun situatie geen bedrijfsbrandweer nodig is.

Op het moment van de inventarisatie was voor 68 bedrijven een bedrijfsbrandweerprocedure opgestart of nog gepland. De verwachting van de veiligheidsregio’s is dat slechts in zes gevallen daadwerkelijk een bedrijfsbrandweeraanwijzing zal volgen. Deels gaat het om nieuwe Brzo-bedrijven. De kans op een aanwijzing als bedrijfsbrandweerplichtig is overigens voor Brzo-bedrijven die gelden als hogedrempelinrichting drie keer hoger dan voor bedrijven die vallen onder de lage drempel.

Vanaf dit jaar worden de documenten die door BRZO+ en het LEC IV worden aangeleverd als onderdeel van de Staat van de Veiligheid niet langer in hun geheel gebundeld en als bijlagen naar de Tweede Kamer gestuurd. In plaats daarvan wordt volstaan met een korte samenvatting van de resultaten. Het LEC IV vindt het vanuit het oogpunt van transparantie belangrijk om de veiligheidsregio’s en hun netwerkpartners inzicht te geven in de BRZO+ monitor en de stand van zaken met betrekking tot bedrijfsbrandweeraanwijzingen. De rapporten zijn derhalve als link bij dit artikel gevoegd, voor wie ze in detail wil nalezen.

Lees de Kamerbrief bij Staat van de Veiligheid 2021.

Download het rapport Stand van zaken bedrijfsbrandweren Brzo-bedrijven 2021

Lees ook

12-02-2024
Landelijke Handhavingsstrategie Seveso-inrichtingen

De Landelijke Handhavingsstrategie Brzo is aangepast aan de Omgevingswet en heet nu Landelijke Handhavingsstrategie Seveso-inrichtingen. Het betreft een wetstechnische en tekstuele wijziging. Inhoudelijk zijn er geen wijzigingen.

19-12-2023
SIV‘er in de praktijk: Johan Braker

Johan Braker, veiligheidsconsultant Industriële Veiligheid bij Veiligheidsregio Groningen, vertelt over zijn boeiende werk.

19-12-2023
LEC Industriële Veiligheid neemt deel aan ‘blusschuimdebat’ tijdens Nationaal Seveso Congres

Jan Meinster van het LEC IV leidde een ‘inspiratietafel’ over de blusschuimtransitie. Duidelijk werd dat bedrijven behoefte hebben aan concrete informatie.

19-12-2023
Blusschuimtransitie: de tijd dringt

Met 2024 op de kalender wordt het voor de industrie en de brandweersector zaak haast te maken met de blusschuimtransitie. De Europese verordening die het gebruik van PFAS in blusschuim verbiedt, wordt namelijk in de loop van komend jaar van kracht.

19-12-2023
Bedrijvenochtend Omgevingswet geslaagd

De bijeenkomst was bedoeld om te informeren over de consequenties van de Omgevingswet voor de bedrijfsbrandweeraanwijzingen en de veranderende adviesrol van de veiligheidsregio’s.

19-12-2023
LEC Industriële Veiligheid maakt eerste meerjarenplan

Het LEC IV werkt aan het opstellen van zijn eerste meerjarenplan met meerjarenbegroting voor de periode 2024-2027.

21-11-2023
Netwerkdag LEC Industriële Veiligheid: risicobeheersing in een veranderende wereld

Energie- en grondstoffentransitie, klimaatverandering, toenemende ketencomplexiteit; de hele maatschappij is in transitie. Ook de industrie en de transportketen krijgen met nieuwe risico’s te maken, met uitdagingen voor risico- en crisisbeheersingsspecialisten van de veiligheidsregio’s.

21-11-2023
Cursus NFPA voor de Nederlandse praktijk

Het NIPV en het LEC IV bieden in 2024 een tweetal cursussen NFPA (National Fire Protection Association) aan. De Amerikaanse NFPA veiligheidsstandaarden worden ook in veel andere landen, waaronder Nederland, toegepast.

21-11-2023
LEC IV ‘netwerkt’ op Brandweerevent

Het LEC IV was dit jaar prominent aanwezig op het Brandweer Event in het Autotron in Rosmalen. Het jaarlijkse tweedaagse event, georganiseerd door Brandweer Nederland en het NIPV, was voor het LEC en het Netwerk IV een gelegenheid bij uitstek om te netwerken en de bekendheid met het vakgebied industriële veiligheid bij de veiligheidsregio’s te vergroten.