Scenariokaarten Industriële Veiligheid online
Nieuws van het LEC Industriële Veiligheid, september 2023
Het scenarioboek en de bijbehorende 112 scenariokaarten maken deel uit van de ‘paraplu’ van scenarioboeken op de website van het NIPV, naast de publicaties over externe veiligheid en energietransitie.
Het Scenarioboek Industriële Veiligheid heeft afgelopen zomer een flinke update gehad. Alle 112 in het document benoemde scenario’s zijn door NIPV gedigitaliseerd en online gezet; een aanvulling die al werd aangekondigd tijdens het webinar in december vorig jaar, waarin het scenarioboek werd gepresenteerd en de systematiek en werkwijze werden toegelicht. Het scenarioboek en de bijbehorende 112 scenariokaarten maken nu deel uit van de ‘paraplu’ van scenarioboeken op de website van NIPV, naast de publicaties over externe veiligheid en energietransitie.
De scenariokaarten IV zijn gerubriceerd in twee groepen: milieubelastende activiteiten (MBA) en Scenario’s (incidenttypen). De beschreven scenario’s verwijzen door naar uitwerking op vier onderdelen: effecten, vergunningadvies, bedrijfsbrandweer en een rekenblad. De scenariokaarten zijn een praktisch basishulpmiddel voor specialisten industriële veiligheid van de veiligheidsregio’s en veiligheidsfunctionarissen van bedrijven, waarmee zij scenario’s kunnen toetsen aan bedrijfsbrandweeraanwijzingen en inzicht krijgen in effecten van incidentscenario’s en maatregelen voor preventie en incidentbestrijding. Een interactieve rekenmodule in de scenariokaarten bevat het scenarioboek nog niet.
Het scenarioboek wordt door een beheergroep, bestaande uit specialisten uit het netwerk industriële veiligheid en NIPV, up to date gehouden. De groep komt enkele keren per jaar bijeen om te bespreken of er nieuwe thema’s en incidenttypen zijn waarvoor scenariokaarten dienen te worden gemaakt. Die worden dan zo nodig aan het scenarioboek toegevoegd.
Het online scenarioboek van het Landelijk Expertisecentrum Industriële Veiligheid heeft een oudere versie uit 2009 vervangen , die vanwege de ontwikkelingen op het gebied van veiligheidsbeleid, wetgeving en risico’s en voortschrijdend inzicht gedateerd was. Onder andere de aankomende Omgevingswet en nieuwe risico- en incidenttypen rond de energietransitie, waren actuele aanleidingen om het scenarioboek te vernieuwen. De nieuwe versie is praktischer toepasbaar en is voorzien van hyperlinks, waarmee snel kan worden geschakeld naar andere relevante documentatie, zoals PGS-documenten, handreikingen en werkbladen.
U vindt het Scenarioboek IV en de scenariokaarten op:
https://scenarioboeken.nipv.nl/.
Lees ook
De eerste kandidaten voor het Traineeship Omgevingsveiligheid hebben zich gemeld. Op 5 maart ging de wervingscampagne online op de website van Brandweer Nederland en al binnen vier uur was de eerste reactie binnen.
Risicobeheersing en repressie zijn in het brandweerdomein de twee uitersten links en rechts in de veiligheidsketen. Maar verenigd in één persoon vormen ze een sterke combinatie. Mario Struik, specialist risicobeheersing bij Veiligheidsregio Utrecht, is één van de SIV’ers die kennis en kunde van beide taakvelden combineert in zijn brandweerloopbaan.
Joram Gielbert heeft op 1 februari zijn werkzaamheden voor de Veiligheidsregio Gelderland-Midden (VGGM) en het LEC IV beëindigd. Maar hij laat de industriële veiligheid beslist niet los, want als zelfstandig adviseur blijft hij in grote lijnen hetzelfde werk doen.
De inzet van waterschermen of waterstralen om bij chemische incidenten gas- of dampwolken te beïnvloeden, heeft vaak maar een beperkt effect.
Het afgelopen jaar stond voor het LEC IV vooral in het teken van het verstevigen van zijn positie en relaties in het netwerk van veiligheidspartners.
Directeur Risico- en Crisisbeheersing Edith van der Reijden geeft inzicht in samenwerking en veilige energietransitie.
Het Joint Research Centre van de Europese Commissie heeft een leidraad gepubliceerd voor het beheersen van risico’s van ‘Natech’ calamiteiten; industriële incidenten veroorzaakt door natuurgeweld, zoals aardbevingen, overstromingen of extreme temperaturen.
De Landelijke Handhavingsstrategie Brzo is aangepast aan de Omgevingswet en heet nu Landelijke Handhavingsstrategie Seveso-inrichtingen. Het betreft een wetstechnische en tekstuele wijziging. Inhoudelijk zijn er geen wijzigingen.
Johan Braker, veiligheidsconsultant Industriële Veiligheid bij Veiligheidsregio Groningen, vertelt over zijn boeiende werk.