Paragon
Nieuwsbrief Netcentrisch werken, december 2022

Het Belgisch Nationaal Crisiscentrum (NCCN) is bezig met het ontwikkelingen van een programma dat zal dienen als ondersteunend platform om de noodplanning en crisisbeheer te organiseren: Paragon. Het programma dient als vervanging voor het huidige ICMS. Paragon is 100% intellectueel eigendom is van het NCCN, wordt meertalig ontwikkelt en kan daardoor op grote schaal, zowel nationaal als internationaal, ter beschikking gesteld worden.
Wat kan Paragon?
Paragon is volgens het ontwikkelteam zowel qua technologie als concept een grote stap vooruit. De belangrijkste concepten die in het programma worden verwerkt zijn:
- De mogelijkheid om kaartlagen en databronnen te combineren tot een Digital Twin visualisatie;
- Case-based met interactie tussen impactgebied en objecten;
- Microsoft365-technologie integreren met GIS-technologie
- Multi-user, meertalig, veilig, schaalbaar, open standaarden.

Bovenstaande workflow laat zien hoe het programma gaat werken. Wanneer je in het programma op de kaart een gebied selecteert haalt het binnen vijf seconden een grote hoeveel aan data op. Denk hierbij aan de objecten die zich in het gebied bevinden, welke contactgegevens daaraan gekoppeld zijn en kunnen de desbetreffende personen gealarmeerd worden. Paragon is in België bedoelt voor iedereen die in meer of mindere mate betrokken is de crisisbeheersing.
Hoe nu verder?
Naar verwachting is Paragon eind 2023 gereed om ICMS te vervangen, maar ook voor daarna staan er doorontwikkelingen gepland rondom bijvoorbeeld het gebruik van 5G, augmented reality en 3D-modellering met drones. NIPV onderzoekt momenteel samen met diverse grensregio’s en met de ontwikkelaars van Paragon wat Paragon kan betekenen in bijvoorbeeld grensoverschrijdende samenwerking.
Voor meer informatie over Paragon kunt u contact opnemen met Willem Treurniet of Bregje Veldman:
Lees ook
NIPV organiseert open trainingen voor (nieuwe) contactpersonen SIS en workshops en trainingen met SIS in jouw regio.
Incidentonderzoek was de rode draad tijdens deze dag in een volle Brauerszaal bij NIPV. Tevens presenteerde het LEC IV deze dag het kennisdocument ‘Leren van incidenten’: een kader voor de veiligheidsregio’s om incidentonderzoek procesmatig goed in te richten.
Dit kennisdocument is een kader waarmee de veiligheidsregio’s hun incidentonderzoek in het industriële domein kunnen inrichten.
Met het samenwerkingsinitiatief onderkennen de partners dat krachtenbundeling de veiligheid in de Antwerpse haven- en industriezone bevordert; zowel op het gebied van preventie als in de preparatie en respons bij incidenten.
In september 2022 werd EemsEnergy Terminal B.V. in de Eemshaven in gebruik genomen: een drijvende LNG-terminal die extra aardgas in het Nederlandse gasnet brengt.
Een belangrijk kenmerk van het nieuwe leerlandschap is dat de leerstromen voor de vakgebieden industriële veiligheid, brandveiligheid en ruimtelijke veiligheid modulair van opbouw zijn en beter aansluiten op het kennisniveau dat de cursisten (deels) al hebben.
Heeft de wijziging van de ARIE-regeling gevolgen voor de aanwijzing van bedrijven om over een bedrijfsbrandweer te beschikken? Daar heerst in de uitvoeringspraktijk wat onduidelijkheid over, daarom een kort toelichting.
Een belangrijk kenmerk van het nieuwe leerlandschap is dat de leerstromen voor de vakgebieden industriële veiligheid, brandveiligheid en ruimtelijke veiligheid modulair van opbouw zijn en beter aansluiten op het kennisniveau dat de cursisten (deels) al hebben.
De rol van de verzekeraar en ook de samenwerking tussen de verzekeraars en de brandweer wordt steeds belangrijker om de veiligheid rond energie-opslagsystemen (EOS) en batterij-opslagen te waarborgen.
Vorige pagina - Pagina1
- …
- Pagina6
- Pagina7
- Pagina8
- …
- Pagina13
- Volgende pagina