LEC Industriële Veiligheid maakt eerste meerjarenplan
Nieuws van het LEC Industriële Veiligheid, december 2023
Het LEC Industriële Veiligheid (LEC IV) werkt aan het opstellen van zijn eerste meerjarenplan met meerjarenbegroting voor de periode 2024-2027. Tot dusver stelde het LEC voor al zijn activiteiten en projecten voor ieder kalenderjaar een apart jaarplan op en ook de financiering werd jaarlijks opnieuw aangevraagd. Via meerjarenplannen kunnen activiteiten en projecten voor de langere termijn beter worden geborgd.
Programmamanager Ron Bouwman verwacht dat het meerjarenplan 2024-2027 komend voorjaar gereed is en dat in de zomer de subsidieaanvraag voor de komende vier jaar kan worden ingediend. “Ter voorbereiding maken we momenteel een ronde langs alle IV-samenwerkingsclusters om informatie over gewenste activiteiten en ondersteuning op te halen. We willen als kennisplatform van en vóór de veiligheidsregio’s nog gestructureerder gaan werken volgens een langetermijnvisie en dit in een vierjarenplan vastleggen. Daarom willen we weten welke thema’s er in de regio’s leven en aan welke activiteiten en producten zij de komende jaren behoefte hebben. De continuïteit van onze activiteiten is zo beter gewaarborgd en we kunnen projecten langer voortzetten, omdat de financiering voor vier jaar vooruit is geregeld. De meerjarenplannen worden een gezamenlijk document van het LEC IV, het NIPV en de zes samenwerkingsgebieden.”
Per kalenderjaar wordt volgens Ron Bouwman een activiteitenplan gemaakt voor de actuele projecten en ook wordt per jaar gerapporteerd welke activiteiten en projecten concreet zijn uitgevoerd en afgerond, als verantwoording aan de veiligheidsregio’s en het ministerie. Ron geeft een doorkijkje naar het activiteitenplan voor 2024. Wat staat er op stapel voor komend jaar?
“Alle vaste onderdelen van onze plancyclus komen terug in het activiteitenplan. We blijven ten behoeve van de regio’s kennisdocumenten opstellen en actualiseren, er worden weer twee netwerkdagen georganiseerd, we leveren desgevraagd juridische ondersteuning aan de regio’s bij advies- en toezichtactiviteiten en we willen ook weer zes incidentonderzoeken uitvoeren; één per samenwerkingsregio. Die incidentonderzoeken vind ik belangrijk, als instrument om te evalueren en te leren. We proberen natuurlijk incidenten te voorkomen, maar we hebben incidenten ook een beetje nodig om te onderstrepen wat de legitimiteit van de veiligheidsregio’s in het speelveld van Seveso is. Ze tonen aan waarom wij belangrijk zijn voor het bevorderen van de industriële veiligheid in Nederland. De lessen van incidenten helpen ons ook te prioriteren in onze ondersteuningsprogramma’s.”
Bijzonder in het Activiteitenplan 2024 is dat het een flink aantal cursussen voor kennisbevordering bevat. Zo zijn zes cursusdata op drie locaties gereserveerd voor het verder verdiepen van de kennis bij IV-specialisten over de Omgevingswet. Verder staat de cursus Fire Prevention Officer, gericht op kennisbevordering over de Amerikaanse NFPA-veiligheidsstandaarden, op de agenda, evenals cursussen voor de PGS 31 (kleine opslagtanks) en – als deze wordt vastgesteld – de PGS 15 (opslagloodsen). En natuurlijk starten we in januari met nog twee opfriscursussen voor de LBR, de Seveso-inspectiemethodiek.
In het eerste meerjarenplan wordt volgens Ron Bouwman in ieder geval tijd ingepland voor de evaluatie van de Wet veiligheidsregio’s. Hij verwacht dat de aanpassingen van de wet onder andere gevolgen zullen hebben voor bedrijfsbrandweeraanwijzingen. Die zullen meer passend moeten zijn op de komende uitdagingen, zoals effecten van energietransitie.
“In die follow-up van de Evaluatiecommissie Muller zal het LEC IV een stevige rol blijven spelen, met betrekking tot alle aspecten rond industriële veiligheid en de rol en verantwoordelijkheden van de veiligheidsregio’s daarbij. Het is een van de langetermijndossiers die de meerwaarde van het LEC IV als bundelingsplatform voor industriële kennis en expertise benadrukken. We hebben in het landelijk veiligheidsdomein een belangrijke rol te spelen. In het licht daarvan blijven we de komende jaren ook werken aan onze verdere profilering als structurele schakel in het netwerk van partijen die staan voor de veiligheid in Nederland.”
Lees ook
In de industriële energievoorziening is ammoniak de komende jaren belangrijk als drager voor waterstof en mogelijk ook als brandstof. De industrie sorteert daar al op voor, met plannen voor uitbreiding van bestaande ammoniakopslagterminals en aanvragen voor zowel ombouw van cryogene tanks als nieuwe opslagtanks.
Passie voor de brandweer zit bij Peter Meijer in het bloed. Hij begon 32 jaar geleden als aspirant-brandwacht bij de toenmalige Regionale Brandweer Noord-Kennemerland en werkte zich in de loop der jaren uiteindelijk op tot Hoofdofficier van Dienst.
De externe noodplannen in het kader van de Seveso III-richtlijn, beter bekend als ‘rampbestrijdingsplannen voor Brzo-bedrijven’ zijn bijna overal up to date.
Op 6 september jl. is bij het NIPV de nieuwe ‘adviesleerroute’ Industriële Veiligheid van start gegaan. Het is, na de leerstroom Ruimtelijke Veiligheid, de tweede leerstroom die wordt aangeboden.
Het LEC IV is dit jaar mediapartner op het Nationaal Seveso Congres, dat op 23 november a.s. in Utrecht wordt gehouden. Op het congres, georganiseerd door kennis- en opleidingsinstituut Outvie, worden actuele thema’s in het Seveso/Brzo-domein geadresseerd, waaronder de consequenties van invoering van de Omgevingswet, de energie- en grondstoffentransitie en de gevolgen van klimaatverandering voor de sector. Het LEC IV neemt tijdens het congres deel aan een inspiratietafel over de blusschuimtransitie.
Tijdens Brzo-inspecties zijn in 2022 minder overtredingen geregistreerd dan in het voorgaande jaar. Dit blijkt uit de jaarlijkse rapportage ‘Staat van de Veiligheid 2022’. De positieve trend is voor de landelijke inspectiediensten en de partners in het Netwerk Industriële Veiligheid geen reden om tevreden achterover te leunen, want slechts bij vijf procent van de bedrijven is in het geheel geen overtreding of afwijking op veiligheidsgebied geregistreerd. Bovendien deden zich vorig jaar 4282 ‘ongewone voorvallen’…
Verslag van bezoek van lector Energie- en transportveiligheid Nils Rosmuller en adviseur Energie- en transportveiligheid Tom Hessels aan de International Conference on Fires in vehicles (FIVE) in het Noorse Stavanger.
De elektronische leeromgeving (ELO, het huidige CumLaude) en MijnNIPVexamens voor de administratie van de examens worden vervangen. Hier leest u de meest actuele stand van zaken over de status en voortgang van beide projecten.
“Het is de maatschappelijke component die dit werk bijzonder maakt. Hulpverlener zijn moet in je systeem zitten: je doet iets voor een groter goed”, zegt Tanja Guyken, decaan Operationele Brandweeropleidingen bij het NIPV.