LEC Industriële Veiligheid maakt eerste meerjarenplan

Nieuws van het LEC Industriële Veiligheid, december 2023

Het LEC Industriële Veiligheid (LEC IV) werkt aan het opstellen van zijn eerste meerjarenplan met meerjarenbegroting voor de periode 2024-2027. Tot dusver stelde het LEC voor al zijn activiteiten en projecten voor ieder kalenderjaar een apart jaarplan op en ook de financiering werd jaarlijks opnieuw aangevraagd. Via meerjarenplannen kunnen activiteiten en projecten voor de langere termijn beter worden geborgd.

Programmamanager Ron Bouwman verwacht dat het meerjarenplan 2024-2027 komend voorjaar gereed is en dat in de zomer de subsidieaanvraag voor de komende vier jaar kan worden ingediend. “Ter voorbereiding maken we momenteel een ronde langs alle IV-samenwerkingsclusters om informatie over gewenste activiteiten en ondersteuning op te halen. We willen als kennisplatform van en vóór de veiligheidsregio’s nog gestructureerder gaan werken volgens een langetermijnvisie en dit in een vierjarenplan vastleggen. Daarom willen we weten welke thema’s er in de regio’s leven en aan welke activiteiten en producten zij de komende jaren behoefte hebben. De continuïteit van onze activiteiten is zo beter gewaarborgd en we kunnen projecten langer voortzetten, omdat de financiering voor vier jaar vooruit is geregeld. De meerjarenplannen worden een gezamenlijk document van het LEC IV, het NIPV en de zes samenwerkingsgebieden.”

Per kalenderjaar wordt volgens Ron Bouwman een activiteitenplan gemaakt voor de actuele projecten en ook wordt per jaar gerapporteerd welke activiteiten en projecten concreet zijn uitgevoerd en afgerond, als verantwoording aan de veiligheidsregio’s en het ministerie. Ron geeft een doorkijkje naar het activiteitenplan voor 2024. Wat staat er op stapel voor komend jaar?

“Alle vaste onderdelen van onze plancyclus komen terug in het activiteitenplan. We blijven ten behoeve van de regio’s kennisdocumenten opstellen en actualiseren, er worden weer twee netwerkdagen georganiseerd, we leveren desgevraagd juridische ondersteuning aan de regio’s bij advies- en toezichtactiviteiten en we willen ook weer zes incidentonderzoeken uitvoeren; één per samenwerkingsregio. Die incidentonderzoeken vind ik belangrijk, als instrument om te evalueren en te leren. We proberen natuurlijk incidenten te voorkomen, maar we hebben incidenten ook een beetje nodig om te onderstrepen wat de legitimiteit van de veiligheidsregio’s in het speelveld van Seveso is. Ze tonen aan waarom wij belangrijk zijn voor het bevorderen van de industriële veiligheid in Nederland. De lessen van incidenten helpen ons ook te prioriteren in onze ondersteuningsprogramma’s.”

Bijzonder in het Activiteitenplan 2024 is dat het een flink aantal cursussen voor kennisbevordering bevat. Zo zijn zes cursusdata op drie locaties gereserveerd voor het verder verdiepen van de kennis bij IV-specialisten over de Omgevingswet. Verder staat de cursus Fire Prevention Officer, gericht op kennisbevordering over de Amerikaanse NFPA-veiligheidsstandaarden, op de agenda, evenals cursussen voor de PGS 31 (kleine opslagtanks) en – als deze wordt vastgesteld – de PGS 15 (opslagloodsen). En natuurlijk starten we in januari met nog twee opfriscursussen voor de LBR, de Seveso-inspectiemethodiek.

In het eerste meerjarenplan wordt volgens Ron Bouwman in ieder geval tijd ingepland voor de evaluatie van de Wet veiligheidsregio’s. Hij verwacht dat de aanpassingen van de wet onder andere gevolgen zullen hebben voor bedrijfsbrandweeraanwijzingen. Die zullen meer passend moeten zijn op de komende uitdagingen, zoals effecten van energietransitie.

“In die follow-up van de Evaluatiecommissie Muller zal het LEC IV een stevige rol blijven spelen, met betrekking tot alle aspecten rond industriële veiligheid en de rol en verantwoordelijkheden van de veiligheidsregio’s daarbij. Het is een van de langetermijndossiers die de meerwaarde van het LEC IV als bundelingsplatform voor industriële kennis en expertise benadrukken. We hebben in het landelijk veiligheidsdomein een belangrijke rol te spelen. In het licht daarvan blijven we de komende jaren ook werken aan onze verdere profilering als structurele schakel in het netwerk van partijen die staan voor de veiligheid in Nederland.”

Logo LEC-IV Landelijk Expertise Centrum Industriële Veiligheid

Lees ook

28-07-2021
Blog: 31 ton loodaccu’s of toch die ene li-ion accu

“Lithium-ion accu’s vragen een bijzondere aanpak van brandbestrijding. Door de thermal runaway is langdurige koeling of onderdompeling van deze accu’s noodzakelijk”, bloggen lector Nils Rosmuller en onderzoeker Tom Hessels.

08-04-2021
Blog: Veiligheid als RES(t)post

“Hoewel de energietransitie ook in de Regionale Energiestrategieën (RES’en) op stoom komt, is de veiligheid nog niet veel meer dan een nachtkaars, soms een waakvlammetje”, blogt lector Energie- en transportveiligheid Nils Rosmuller.

17-02-2021
Blog: De innovatieagenda voor de brandweer: 5 T’s als stip op de horizon

“De innovatieagenda voor de brandweer moet gebaseerd zijn op 5 T’s: té gevaarlijk, té ingewikkeld, té groot, té heftig en té vies”, blogt lector Brandweerkunde Ricardo Weewer.

12-02-2021
Blog: Eén klein incident, met vier grote lessen

Blog: Eén klein incident, met vier grote lessen