Landelijke Handhavingsstrategie Seveso-inrichtingen
Nieuws van het LEC Industriële Veiligheid, februari 2024
De Landelijke Handhavingsstrategie Brzo is aangepast aan de Omgevingswet en heet nu Landelijke Handhavingsstrategie Seveso-inrichtingen (LHS). Het betreft een wetstechnische en tekstuele wijziging. Inhoudelijk zijn er geen wijzigingen aangebracht.
De oorspronkelijke handhavingsstrategie Brzo is in 2013 opgesteld door de werkgroep Handhaving van BRZO+. In verband met de inwerkingtreding van de Omgevingswet en daarmee het vervallen van het Besluit risico’s zware ongevallen 2015 en de Regeling zware ongevallen, moest de handhavingsstrategie worden aangepast. Deze aanpassingen zijn alleen wetstechnische en tekstuele van aard. De inhoudelijke actualisatie staat voor 2024 op de rol.
De grootste wijziging is de aanpassing van tabel A, behorende bij de LHS. Deze tabel is aangepast naar de artikelen van paragraaf 4.2 van het Besluit activiteiten leefomgeving (Bal). Daarbij is achter elk artikel uit het Bal aangegeven welk artikel dit betrof in het Brzo 2015/Rrzo en wie van de inspectiepartners op het betreffende artikel kan handhaven.
Aangezien de LHS alleen wetstechnisch is aangepast aan de Omgevingswet/Bal, bevat de strategie nog verouderde begrippen zoals LAT RB, verbeterprogramma BeteRZO en NIM 2. Deze verouderde begrippen worden aangepast bij de inhoudelijke actualisatie van de landelijke handhavingstrategie Seveso-inrichtingen.
Download het document
Lees ook
De eerste kandidaten voor het Traineeship Omgevingsveiligheid hebben zich gemeld. Op 5 maart ging de wervingscampagne online op de website van Brandweer Nederland en al binnen vier uur was de eerste reactie binnen.
Risicobeheersing en repressie zijn in het brandweerdomein de twee uitersten links en rechts in de veiligheidsketen. Maar verenigd in één persoon vormen ze een sterke combinatie. Mario Struik, specialist risicobeheersing bij Veiligheidsregio Utrecht, is één van de SIV’ers die kennis en kunde van beide taakvelden combineert in zijn brandweerloopbaan.
Joram Gielbert heeft op 1 februari zijn werkzaamheden voor de Veiligheidsregio Gelderland-Midden (VGGM) en het LEC IV beëindigd. Maar hij laat de industriële veiligheid beslist niet los, want als zelfstandig adviseur blijft hij in grote lijnen hetzelfde werk doen.
De inzet van waterschermen of waterstralen om bij chemische incidenten gas- of dampwolken te beïnvloeden, heeft vaak maar een beperkt effect.
Het afgelopen jaar stond voor het LEC IV vooral in het teken van het verstevigen van zijn positie en relaties in het netwerk van veiligheidspartners.
Directeur Risico- en Crisisbeheersing Edith van der Reijden geeft inzicht in samenwerking en veilige energietransitie.
Het Joint Research Centre van de Europese Commissie heeft een leidraad gepubliceerd voor het beheersen van risico’s van ‘Natech’ calamiteiten; industriële incidenten veroorzaakt door natuurgeweld, zoals aardbevingen, overstromingen of extreme temperaturen.
De Landelijke Handhavingsstrategie Brzo is aangepast aan de Omgevingswet en heet nu Landelijke Handhavingsstrategie Seveso-inrichtingen. Het betreft een wetstechnische en tekstuele wijziging. Inhoudelijk zijn er geen wijzigingen.
Johan Braker, veiligheidsconsultant Industriële Veiligheid bij Veiligheidsregio Groningen, vertelt over zijn boeiende werk.