Eerste aanmeldingen voor Traineeship Omgevingsveiligheid

Nieuws van het LEC Industriële Veiligheid, april 2024

De eerste kandidaten voor het Traineeship Omgevingsveiligheid hebben zich gemeld. Op 5 maart ging de wervingscampagne online op de website van Brandweer Nederland en al binnen vier uur was de eerste reactie binnen. Na tien dagen stond de teller op negen. Met het traineeship willen het LEC Industriële Veiligheid (LEC IV) en de veiligheidsregio’s proberen jonge mensen te interesseren voor een functie in de domeinen industriële veiligheid en omgevingsveiligheid. Veel regio’s hebben vacatures en het is moeilijk nieuwe medewerkers te werven voor de specialistische ‘niche’. De eerste reacties van geïnteresseerden zijn bemoedigend.

“Er is een groep van minimaal acht mensen nodig om van start te kunnen gaan met de introductiecursus, maar we streven naar twaalf trainees”, vertelt Chantal Torn, coördinator Traineeship Omgevingsveiligheid bij het LEC IV. “Er zijn dus nog een paar mensen nodig om de eerste groep ‘vol’ te krijgen. Die groep krijgt dan in september op een centrale plek in het land een introductieprogramma van drie dagen, dat in het teken staat van kennismaking. Tijdens deze dagen worden de trainees meegenomen in de wereld van industriële veiligheid en ruimtelijke veiligheid. Het LEC IV faciliteert deze introductiedriedaagse. De kandidaten geven in hun sollicitatie zelf aan wat de eerste regio van hun keuze is, plus een tweede regio als reserve.”

Tien veiligheidsregio’s hebben aangegeven een of meer trainees te willen plaatsen en opleiden. In de regio krijgen zij dan een twee jaar durende basisopleiding tot specialist industriële of ruimtelijke veiligheid. Dat is deels een individueel leertraject, maar er zijn ook groepsgewijze cursus- en coachingmomenten.

Enthousiaste reactie

Chantal Torn zegt verrast te zijn door de snelle eerste respons op de wervingscampagne, die behalve op de website van Brandweer Nederland ook is verspreid via social media, voor een zo groot mogelijk bereik. “Die eerste reactie, binnen vier uur, was direct een hele leuke, van een studente die in het vierde jaar van haar studie integrale veiligheid zat en bijzonder enthousiast op de oproep reageerde. Nu het lijstje potentiële trainees groeit, zijn we als projectorganisatie best een beetje trots op wat we met elkaar hebben neergezet. We hopen dat van de aangemelde kandidaten een zo groot mogelijk deel een match vindt met een veiligheidsregio, zodat we er binnen enkele jaren een mooie groep collega’s bij hebben in het IV/RV-domein. Of er na deze ronde nog een tweede termijn komt voor het traineeship, weten we nog niet. We willen eerst de resultaten van het nu lopende project goed evalueren.”

Zie ook

Logo LEC-IV Landelijk Expertise Centrum Industriële Veiligheid

Lees ook

09-10-2021
Veiligheidsregio’s gezocht voor traineeship Omgevingsveiligheid

Veiligheidsregio’s gezocht voor traineeship Omgevingsveiligheid Nieuws van het LEC Industriële Veiligheid, oktober 2023

15-09-2021
Blog: Elektrificatie in de bouw: veiligheidsgevolgen op de bouwplaats en directe omgeving

“De elektrificatie van materieel vereist meer aandacht voor de veiligheidsaspecten van de energievoorziening op bouwlocaties”, blogt lector Energie- en transportveiligheid Nils Rosmuller.

30-08-2021
Blog: De veiligheid van innovaties: kans- versus gevolgbenadering

Blog: De veiligheid van innovaties: kans- versus gevolgbenadering

28-07-2021
Blog: 31 ton loodaccu’s of toch die ene li-ion accu

“Lithium-ion accu’s vragen een bijzondere aanpak van brandbestrijding. Door de thermal runaway is langdurige koeling of onderdompeling van deze accu’s noodzakelijk”, bloggen lector Nils Rosmuller en onderzoeker Tom Hessels.

08-04-2021
Blog: Veiligheid als RES(t)post

“Hoewel de energietransitie ook in de Regionale Energiestrategieën (RES’en) op stoom komt, is de veiligheid nog niet veel meer dan een nachtkaars, soms een waakvlammetje”, blogt lector Energie- en transportveiligheid Nils Rosmuller.

17-02-2021
Blog: De innovatieagenda voor de brandweer: 5 T’s als stip op de horizon

“De innovatieagenda voor de brandweer moet gebaseerd zijn op 5 T’s: té gevaarlijk, té ingewikkeld, té groot, té heftig en té vies”, blogt lector Brandweerkunde Ricardo Weewer.

12-02-2021
Blog: Eén klein incident, met vier grote lessen

Blog: Eén klein incident, met vier grote lessen