Ed Oomes spreker op netwerkdag LEC IV 9 november
Nieuws van het LEC Industriële Veiligheid, september 2023
Noteer de datum alvast in uw agenda: 9 november. Dan vindt op het NIPV weer de halfjaarlijkse Netwerkdag van het LEC IV plaats. Het centrale thema is: ‘risicobeheersing in een veranderende wereld als gevolg van transities en nieuwe wetgeving’.
Nieuwe risico’s en gevaren doemen op door grote maatschappelijke veranderingen, waaronder de energietransitie. Die energietransitie zal de komende jaren ook in het industriële landschap grote effecten hebben, zoals grootschalige opslag van duurzaam opgewekte stroom, de aanleg van waterstofnetwerken en productie, transport en opslag van ammoniak. Uitdagingen volop voor de veiligheidsregio’s. Hoe gaan zij om met onzekerheden en veiligheidsdilemma’s in de snel veranderende samenleving?
Het programma voor de netwerkdag is inmiddels gereed. In de ochtend zal, naast het gebruikelijke ‘rondje langs de regio’s, Ed Oomes een presentatie geven over ‘omdenken’ in een veranderende maatschappij met nieuwe risico’s. Ed is manager Operational Resilience bij Schiphol. Met zijn kennis van rampen en crises en zijn frisse kijk op het omgaan met risico’s, mogen de deelnemers een pakkend verhaal verwachten. In de middag staan vier workshops gepland, over achtereenvolgens: veiligheid op spoorwegemplacementen, een opfriscursus Omgevingswet, certificeren en testen van blusinstallaties en advisering in de energietransitie.
Na de netwerkborrel wordt een opfrismoment LBR-methodiek verzorgd voor Brzo-inspecteurs. Dit wordt gecombineerd met een maaltijd.
De Netwerkdag is bestemd voor toezichthouders, vergunningverleners, juristen en leidinggevenden industriële veiligheid van de veiligheidsregio’s en andere inspectiepartners.
Tot ziens op 9 november! Binnenkort opent de inschrijving voor de netwerkdag.
Lees ook
De eerste kandidaten voor het Traineeship Omgevingsveiligheid hebben zich gemeld. Op 5 maart ging de wervingscampagne online op de website van Brandweer Nederland en al binnen vier uur was de eerste reactie binnen.
Risicobeheersing en repressie zijn in het brandweerdomein de twee uitersten links en rechts in de veiligheidsketen. Maar verenigd in één persoon vormen ze een sterke combinatie. Mario Struik, specialist risicobeheersing bij Veiligheidsregio Utrecht, is één van de SIV’ers die kennis en kunde van beide taakvelden combineert in zijn brandweerloopbaan.
Joram Gielbert heeft op 1 februari zijn werkzaamheden voor de Veiligheidsregio Gelderland-Midden (VGGM) en het LEC IV beëindigd. Maar hij laat de industriële veiligheid beslist niet los, want als zelfstandig adviseur blijft hij in grote lijnen hetzelfde werk doen.
De inzet van waterschermen of waterstralen om bij chemische incidenten gas- of dampwolken te beïnvloeden, heeft vaak maar een beperkt effect.
Het afgelopen jaar stond voor het LEC IV vooral in het teken van het verstevigen van zijn positie en relaties in het netwerk van veiligheidspartners.
Directeur Risico- en Crisisbeheersing Edith van der Reijden geeft inzicht in samenwerking en veilige energietransitie.
Het Joint Research Centre van de Europese Commissie heeft een leidraad gepubliceerd voor het beheersen van risico’s van ‘Natech’ calamiteiten; industriële incidenten veroorzaakt door natuurgeweld, zoals aardbevingen, overstromingen of extreme temperaturen.
De Landelijke Handhavingsstrategie Brzo is aangepast aan de Omgevingswet en heet nu Landelijke Handhavingsstrategie Seveso-inrichtingen. Het betreft een wetstechnische en tekstuele wijziging. Inhoudelijk zijn er geen wijzigingen.
Johan Braker, veiligheidsconsultant Industriële Veiligheid bij Veiligheidsregio Groningen, vertelt over zijn boeiende werk.