De SIV’er in de praktijk: Peter Meijer (Veiligheidsregio Noord-Holland Noord)

Nieuws van het LEC Industriële Veiligheid, oktober 2023

Passie voor de brandweer zit bij Peter Meijer in het bloed. Hij begon 32 jaar geleden als aspirant-brandwacht bij de toenmalige Regionale Brandweer Noord-Kennemerland en werkte zich in de loop der jaren uiteindelijk op tot hoofdofficier van dienst. Risicobeheersing was vanaf het begin zijn favoriete domein en nu zet hij met de opleiding tot specialist industriële veiligheid een volgende carrièrestap. Een man met een missie: “Industriële veiligheid is in Noord-Holland Noord nog volop in ontwikkeling. Met mijn kennis en ervaringen vanuit de repressieve praktijk wil ik mijn steentje bijdragen aan die verdere ontwikkeling van het specialisme in onze regio. Want incidenten voorkómen en beperken aan de voorkant is mooi en dankbaar werk.”

SIV'er in de praktijk: Peter Meijer

‘Iedere brand, ook in de industriële omgeving, kun je met een kopje water blussen. Als je er maar op tijd bij bent.’ Dit motto omarmt Peter Meijer ten volle, gevoed door ervaringen in zijn repressieve praktijk als HOvD. Hij zag veel grote branden, waarbij preventieve en brandbeheersende voorzieningen, zoals compartimentering en stationaire blusinstallaties (of het ontbreken daarvan) groot verschil kunnen maken. Zeker in de industrie, met vaak grote bouwvolumes en opslag en productie van brandbare materialen en gevaarlijke stoffen.

Peter Meijer: “Het idee dat je aan het begin van de veiligheidsketen kan sturen in het veiligheidsniveau met goede adviezen, gedegen brandbeveiligingsconcepten, inspecties en handhaving, boeit mij enorm. Daarom wilde ik, na 32 jaar ervaring met brandpreventieadviezen, graag verder in dit specialisme. En in het bijzonder in de industriële omgeving, want industriële veiligheid is in onze regio nog geen heel sterk thema. We hebben als regio ook geen bijzonder hoog industrieel risicoprofiel, zoals regio’s met veel zware en petrochemische industrie. Zwaartepunten in Noord-Holland Noord zijn de immense datacenters, een aanlandingsstation voor Noordzeegas, de TAQA gasopslag bij Alkmaar, Onderzoek Locatie Petten en de Marinehaven in Den Helder. Maar het Korps Marinebrandweer heeft een eigen stevige risicobeheersingsorganisatie, waarmee we overigens wel uitstekend samenwerken. Ook repressief werken beide organisaties nauw samen. Er zijn echter wel volop ontwikkelingen in de regio die aandacht vereisen vanuit risicobeheersing.”

‘Waterstofhub’ Den Helder

Peter Meijer doelt op de ambities om van Den Helder een ‘waterstofhub’ te maken in het kader van de energietransitie. Met alles wat daarbij komt kijken aan leidinginfrastructuur, opslag en ammoniak. Werk aan de winkel voor adviseurs en inspecteurs industriële veiligheid om de veiligheid rond die grootschalige waterstoflocatie te waarborgen vanaf de ontwerpfase. Maar ook de focus op andere bedrijvencategorieën mag nog wat scherper, vindt Peter Meijer, die op 6 september is gestart met de leerroute Specialist industriële veiligheid (SIV).

“Ik sta nog aan het begin van de opleiding, dus het zal wel 2025 worden voordat ik zelfstandig als inspecteur industriële veiligheid aan de slag kan. Dan ben ik mogelijk ook inzetbaar als Brzo-inspecteur in de zes noordwestelijke veiligheidsregio’s. Dat geeft nog meer dynamiek in mijn werk. Helemaal onbekend terrein is het niet, want ik ga al jarenlang mee met Brzo-inspecties bij bedrijven, waarbij ik dan als adviseur risicobeheersing vooral meekijk naar brandbeveiligingsaspecten. Industriële veiligheid is een machtig interessant werkveld en ik zie met hoeveel passie en aandacht de Brzo-inspecteurs de veiligheid van hoogrisicobedrijven onder de loep nemen en zo de veiligheid voor de omgeving bewaken. Het leek mij prachtig om ook in dat domein werkzaam te zijn. Die stap wilde ik al eerder zetten, maar het kwam er tot dusver niet van, onder andere door een hbo-studie en mijn officiersopleiding voor het HOvD-piket. Nu heb ik tijd om mij via de SIV-opleiding verder in het thema industrie te verdiepen.”

Mooie mix van collega’s in SIV-opleiding

Peter heeft de startbijeenkomst van de SIV-groep 2023 gehad en graaft zich nu in de leerstof en leerwerkopdrachten. Hij voelt dat hij met de SIV-opleiding de juiste keuze heeft gemaakt: “Ik vind de lesgroep een mooie mix van collega’s uit uiteenlopende regio’s en met uiteenlopende achtergronden. Iedereen brengt zijn eigen kennis en kunde mee. Zo heb ik veel baat bij de kennis van mensen met een chemische vooropleiding, want die materie beheers ik in mindere mate. Andersom hoop ik dat mijn opgedane repressieve kennis als HOvD bij complexe branden weer waardevol kan zijn voor anderen. Ik heb in de praktijk ervaren hoe risicobeheersingsmaatregelen van invloed kunnen zijn op het ontstaan en verloop van incidenten en op het handelingsperspectief van de brandweer. Het is mooi als je die ervaringen kan vertalen naar het werkterrein van adviseurs en inspecteurs industriële veiligheid en zo toekomstige incidenten kan voorkomen en beheersbaar kan houden.”

Logo LEC-IV Landelijk Expertise Centrum Industriële Veiligheid

Lees ook

12-12-2022
Informatievoorziening als kritische factor voor het redden en evacueren tijdens overstromingen

De waternood in Limburg (2021) was voor de Nationale Reddingsvloot de eerste grootschalige inzet sinds de overstromingen van 1993 en 1995. De belangrijkste les die na de inzet werd getrokken is het belang om met verschillende organisaties informatiegestuurd samen te werken.

07-12-2022
Netwerkdag LEC IV – 10 november 2022 – Risicogericht adviseren

Risicogericht adviseren vormde de rode draad in het programma van de netwerkdag van het LEC Industriële Veiligheid op 10 november jl.

25-10-2022
Onderzoek Cyberveiligheid Oost krijgt vervolg

Het onderzoek werd afgelopen voorjaar uitgevoerd en inmiddels zijn de resultaten geanalyseerd. De eindconclusie van het onderzoek is dat het risicobewustzijn bij bedrijven beter kan.

25-10-2022
Nieuw convenant voor Platform Industriële Incidentbestrijding

Het Platform Industriële Incidentbestrijding (PII) is in een nieuwe fase gekomen, met de ondertekening van een convenant op 21 september 2022.

25-10-2022
Focus op impact natuurrampen op industriële veiligheid

Onder de noemer ’Formatex23’ wordt in september volgend jaar in Oostenrijk een internationale samenwerkingsoefening georganiseerd rond het thema ‘impact van natuurrampen op de industrie’.

29-09-2022
Positionpaper Informatievoorziening

Welke speerpunten gaf het POI aan de RCDV mee over informatievoorziening in het kader van de evaluatie Wet veiligheidsregio’s?

27-09-2022
Promotieonderzoek strategisch adviseur Netcentrisch werken Willem Treurniet

Het onderzoek richtte zich op de rol die een gedeeld beeld in de praktijk speelt bij de vorming van het crisisbeheersingsnetwerk, bij de interactie tussen het crisisbeheersingsnetwerk en de maatschappij in bredere zin én in de interactie tussen de organisaties binnen het crisisbeheersingsnetwerk.

13-09-2022
Voorlopige resultaten project brandveiligheid afvalbedrijven

Voorlopige resultaten project brandveiligheid afvalbedrijven

13-09-2022
Verkenning toezicht bedrijfsbrandweerorganisaties

Het LEC Industriële Veiligheid heeft zijn rapportage ‘Verkenning toezicht op de bedrijfsbrandweerorganisatie’ besproken met het kernteam van het netwerk IV. De resultaten van de verkenning laten zien dat er verschillen in aanpak zijn tussen de veiligheidsregio’s en ook dat de regio’s als toezichthouder meer houvast zoeken om het toezicht op aangewezen bedrijven goed uit te voeren.