Cursus NFPA voor de Nederlandse praktijk

Nieuws van het LEC Industriële Veiligheid, november 2023

Het NIPV en het LEC Industriële Veiligheid (LEC IV) bieden in 2024 een tweetal cursussen NFPA (National Fire Protection Association) aan. De Amerikaanse NFPA-veiligheidsstandaarden worden ook in veel andere landen, waaronder Nederland, toegepast. Vooral voor in de industrie. Om goed over veiligheidsvoorzieningen en -maatregelen conform deze standaard te kunnen adviseren en er bij inspecties ook adequaat op te kunnen toetsen, is het voor adviseurs, toezichthouders en andere veiligheidsspecialisten belangrijk er voldoende kennis van in huis te hebben en de standaarden te vertalen naar de Nederlandse situatie. De vijfdaagse cursus, gericht op medior en senior specialisten industriële veiligheid, voorziet hierin.

De NFPA-standaarden zijn in de Nederlandse industrie verre van onbekend. Dat heeft een reden, licht adviseur Risicomanagement Linda van de Ven van het NIPV toe: “De van oorsprong Amerikaanse standaarden werden aanvankelijk vooral gehanteerd door multinationals met Amerika als thuisbasis, maar ook andere bedrijven volgen de NFPA als basis voor veiligheidsbeleid en brandbeveiligingsvoorzieningen. De standaarden zijn heel breed toepasbaar, maar zijn vooral voor de industriële omgeving veel gedetailleerder en toegespitst dan Nederlandse standaarden, zoals de NEN en normeringen in het Bouwbesluit. Echter, om ze goed op de Nederlandse praktijk toe te passen is wel een inhoudelijke vertaalslag nodig. Want de industrie in de VS is anders van karakter dan die in Nederland, onder andere wat betreft opslagvolumes van magazijnen, pakhuizen en opslagtanks. Beoordeling van NFPA-standaarden moet daarom wel binnen de Nederlandse praktijkkaders plaatsvinden.”

Het is volgens Linda van de Ven zo’n negen jaar geleden dat voor het laatst een NFPA-cursus is aangeboden, destijds nog onder de vlag van Het Centrum Industriële Veiligheid (CIV). Al in 2020 bleek er onder specialisten risicobeheersing en industriële veiligheid behoefte om de NFPA-kennis weer op te frissen, omdat zij bij advisering en inspecties vaak met die standaarden in aanraking komen. De coronapandemie gooide toen roet in het eten, maar nu is voor 2024 een cursusprogramma in de steigers gezet. De bijscholingscursus, toegespitst op medior en senior IV-functionarissen van de veiligheidsregio’s, is vooral bedoeld om de bestaande NFPA-kennis op te frissen of te verdiepen (vakbekwaam blijven) en is niet geschikt voor nieuw instromende adviseurs en inspecteurs die de NFPA nog helemaal niet kennen. De cursus, die aansluit bij het Scenarioboek Industriële Veiligheid, duurt vijf dagen en wordt komend jaar tweemaal aangeboden door het NIPV.

Wat leren deelnemers in de cursus? Om te beginnen krijgen de cursisten meer inzicht in de achtergronden en reikwijdte van de NFPA-normeringen en hoe de NFPA-kennis kan worden toegepast op de Nederlandse industriële omgeving. In de leerstof worden onder andere activiteiten behandeld rondom op- en overslag van brandbare vloeistoffen, opslag in bovengrondse tanks, verlading van brandbare stoffen, op- en overslag van verpakte gevaarlijke stoffen, opslag in kunststof IBC’s en opslag van drukhouders, fabricage en opslag van tot vloeistof verdichte en gekoelde gassen, gasbollen en aerosolen.

Cursusinformatie

Het programma van het leerblok NFPA bestaat uit:

  • voorbereidingsopdrachten (2-3 uur per opdracht)
  • vijf interactieve lesdagen (6 contacturen uur per lesdag).

Tijdens de vijf lesdagen op het NIPV wordt er interactief lesgegeven. In de lesdagen gaat u dieper in op hoe u de kennis kunt toepassen in uw rol als adviseur of inspecteur industriële veiligheid. Er wordt casuïstiek behandeld en u wordt ook zelf aan het werk gezet door middel van voorbereidingsopdrachten. Een lesgroep telt maximaal 20 deelnemers.

Planning en belangrijke data

Lesgroep 1: week 12 (18 t/m 24 maart) 2024
Lesgroep 2: week 44 (28 oktober t/m 1 november) 2024

Logo LEC-IV Landelijk Expertise Centrum Industriële Veiligheid

Lees ook

03-04-2023
Netwerkdag LEC Industriële Veiligheid 9 maart 2023 – Leren van incidenten

Incidentonderzoek was de rode draad tijdens deze dag in een volle Brauerszaal bij NIPV. Tevens presenteerde het LEC IV deze dag het kennisdocument ‘Leren van incidenten’: een kader voor de veiligheidsregio’s om incidentonderzoek procesmatig goed in te richten.

03-04-2023
Kennisdocument Incidentonderzoek Industriële Veiligheid gelanceerd

Dit kennisdocument is een kader waarmee de veiligheidsregio’s hun incidentonderzoek in het industriële domein kunnen inrichten.

03-04-2023
Krachtige brandweersamenwerking voor haven Antwerpen

Met het samenwerkingsinitiatief onderkennen de partners dat krachtenbundeling de veiligheid in de Antwerpse haven- en industriezone bevordert; zowel op het gebied van preventie als in de preparatie en respons bij incidenten.

03-04-2023
Drijvend Brzo-bedrijf in de Eemshaven: uitdagingen voor advies en toezicht

In september 2022 werd EemsEnergy Terminal B.V. in de Eemshaven in gebruik genomen: een drijvende LNG-terminal die extra aardgas in het Nederlandse gasnet brengt.

07-03-2023
MOC-handreiking blusschuimtransitie beschikbaar

Een belangrijk kenmerk van het nieuwe leerlandschap is dat de leerstromen voor de vakgebieden industriële veiligheid, brandveiligheid en ruimtelijke veiligheid modulair van opbouw zijn en beter aansluiten op het kennisniveau dat de cursisten (deels) al hebben.

30-01-2023
Wijziging ARIE-regeling: geen gevolgen voor veiligheidsregio’s

Heeft de wijziging van de ARIE-regeling gevolgen voor de aanwijzing van bedrijven om over een bedrijfsbrandweer te beschikken? Daar heerst in de uitvoeringspraktijk wat onduidelijkheid over, daarom een kort toelichting.

30-01-2023
Nieuwe leerstroom Industriële Veiligheid krijgt gestalte

Een belangrijk kenmerk van het nieuwe leerlandschap is dat de leerstromen voor de vakgebieden industriële veiligheid, brandveiligheid en ruimtelijke veiligheid modulair van opbouw zijn en beter aansluiten op het kennisniveau dat de cursisten (deels) al hebben.

30-01-2023
Lithiumhoudende energiedragers en blussystemen

De rol van de verzekeraar en ook de samenwerking tussen de verzekeraars en de brandweer wordt steeds belangrijker om de veiligheid rond energie-opslagsystemen (EOS) en batterij-opslagen te waarborgen.

30-01-2023
Jaarverslag LEC Industriële Veiligheid 2022: jaar van verbreding

De verbreding van Brzo-inrichtingen naar andere categorieën risicorelevante bedrijven en de voorbereiding op de invoering van de Omgevingswet bepaalde de agenda van het LEC in 2022 komen ruim aan bod.