Adviesleerroute Industriële Veiligheid van start
Nieuws van het LEC Industriële Veiligheid, oktober 2023
Op 6 september jl. is bij het NIPV de nieuwe ‘adviesleerroute’ Industriële Veiligheid van start gegaan. Het is, na de leerstroom Ruimtelijke Veiligheid, de tweede leerstroom die wordt aangeboden. Deze leerstromen kennen als onderlegger een visie op flexibel leren, vertaald in een leerlandschap bestaande uit leerblokken. De leerstromen zijn tot stand gekomen in nauwe samenwerking met de veiligheidsregio’s. Aan de nieuwe leerroute nemen negen cursisten vanuit de veiligheidsregio’s deel.
Volgens Linda van de Ven, adviseur Risicomanagement bij het NIPV, is er in de groep nog ruimte voor een aantal cursisten om afzonderlijke leermodules van de leerstroom te volgen, bijvoorbeeld omdat zij zich willen laten bijscholen op een van de IV-taakgebieden. De scheidslijn tussen vakbekwaam worden en blijven verdwijnt hiermee. De nieuwe leerstroom Industriële Veiligheid onderscheidt zich van de oude ‘leergang’ door meer diepgang en specialisatie, afgestemd op de persoonlijke leerbehoeften van de cursisten.
Vanaf de start al kiezen voor specialisatie
Linda van de Ven: “Kenmerkend voor de leerroute Industriële Veiligheid in het flexibel leerlandschap Risicomanagement is dat cursisten al vanaf de start kunnen kiezen voor een specialisatie tot adviseur of inspecteur, of voor beide specialismen. De leerstof en leeropdrachten voor de adviesfunctie zijn in de leerstroom nieuwe stijl ook veel beter uitgewerkt, op basis van de functieprofielen voor adviseurs industriële veiligheid. Advisering rond industriële veiligheidsvraagstukken wordt een steeds belangrijkere taak voor de veiligheidsregio’s. Vanwege de komst van de Omgevingswet en vanwege de verbreding van het aandachtsgebied industriële veiligheid. Oorspronkelijk beperkten de IV-taken van de veiligheidsregio’s zich vooral tot Brzo-inrichtingen, maar industriële veiligheid gaat over veel meer bedrijfscategorieën dan alleen Brzo-bedrijven. Dat merken we aan de behoeftestelling van de veiligheidsregio’s voor opleiding en training.”
Meer ruimte voor verdieping en persoonlijke aandacht
Omdat de lesgroepen kleiner zijn, maximaal 12 personen in plaats van 24 in de oude leergang, is er meer ruimte voor verdieping van de leerstof en meer persoonlijke aandacht voor de studenten. Ook de onderwijsvorm is, in lijn met het flexibel leerlandschap, aangepast. Linda van de Ven: “De oude leergang had het karakter van traditioneel onderwijs met een docent voor de klas die de lesstof voordroeg. In de nieuwe opzet, die we ‘Flipping the classroom’ noemen, krijgen de studenten vooraf voorbereidende opdrachten mee en kunnen ze zich via bijvoorbeeld e-learning de basislesstof eigen maken. In de groepslessen kunnen ze dan veel sneller de verdieping in met praktijkopdrachten.”
De relatief beperkte omvang van de huidige groep is volgens Linda van de Ven tekenend voor het ‘niche-karakter’ van het taakveld industriële veiligheid. Het is een zeer specialistisch vakgebied met een relatief kleine gemeenschap van specialisten, die samenwerken onder de vlag van het LEC Industriële Veiligheid en het Netwerk Industriële Veiligheid, maar dat niet in alle veiligheidsregio’s even sterk is opgetuigd. Veiligheidsregio’s met een serieus industrieel risicoprofiel worstelen al jaren om voldoende ‘nieuw bloed’ te werven om vacatures gevuld te krijgen en kandidaten naar de IV-opleiding te sturen.
Traineeship Veiligheidsregio’s
Linda van de Ven: “Wellicht brengt het programma Traineeship Veiligheidsregio’s onder leiding van het LEC IV daarin verandering. De veiligheidsregio’s, maar ook wij als opleiders, merken dat het meer tijd kost om geschikte kandidaten te vinden voor de opleiding tot specialist industriële veiligheid. Daarom is het goed dat de werving via het traineeshipprogramma wordt verbreed naar het regulier onderwijs, om daar jonge afgestudeerden te interesseren voor een baan bij de veiligheidsregio’s. Voorheen werden de leergangen gevuld met mensen die al in het veiligheidsdomein actief waren en al bepaalde specialisaties hadden. Die luxe hebben we nu niet meer, dus is het goed om het vizier nu ook te richten op schoolverlaters.”
De in september gestarte leerstroom Industriële Veiligheid is vooralsnog de enige groep dit jaar. Als de opleidingsbehoefte bij de veiligheidsregio’s groeit, kan het NIPV in overleg met de regio’s besluiten om de leerstroom tweemaal per jaar aan te bieden.
Bekijk ook
Lees ook het artikel Nieuwe leerstroom Industriële Veiligheid krijgt gestalte uit februari 2023.
Lees ook
De eerste kandidaten voor het Traineeship Omgevingsveiligheid hebben zich gemeld. Op 5 maart ging de wervingscampagne online op de website van Brandweer Nederland en al binnen vier uur was de eerste reactie binnen.
Risicobeheersing en repressie zijn in het brandweerdomein de twee uitersten links en rechts in de veiligheidsketen. Maar verenigd in één persoon vormen ze een sterke combinatie. Mario Struik, specialist risicobeheersing bij Veiligheidsregio Utrecht, is één van de SIV’ers die kennis en kunde van beide taakvelden combineert in zijn brandweerloopbaan.
Joram Gielbert heeft op 1 februari zijn werkzaamheden voor de Veiligheidsregio Gelderland-Midden (VGGM) en het LEC IV beëindigd. Maar hij laat de industriële veiligheid beslist niet los, want als zelfstandig adviseur blijft hij in grote lijnen hetzelfde werk doen.
De inzet van waterschermen of waterstralen om bij chemische incidenten gas- of dampwolken te beïnvloeden, heeft vaak maar een beperkt effect.
Het afgelopen jaar stond voor het LEC IV vooral in het teken van het verstevigen van zijn positie en relaties in het netwerk van veiligheidspartners.
Directeur Risico- en Crisisbeheersing Edith van der Reijden geeft inzicht in samenwerking en veilige energietransitie.
Het Joint Research Centre van de Europese Commissie heeft een leidraad gepubliceerd voor het beheersen van risico’s van ‘Natech’ calamiteiten; industriële incidenten veroorzaakt door natuurgeweld, zoals aardbevingen, overstromingen of extreme temperaturen.
De Landelijke Handhavingsstrategie Brzo is aangepast aan de Omgevingswet en heet nu Landelijke Handhavingsstrategie Seveso-inrichtingen. Het betreft een wetstechnische en tekstuele wijziging. Inhoudelijk zijn er geen wijzigingen.
Johan Braker, veiligheidsconsultant Industriële Veiligheid bij Veiligheidsregio Groningen, vertelt over zijn boeiende werk.