De toekomst is nog niet beslist

24 maart 2022

De toekomst is in hoge mate onvoorspelbaar geworden. En flexibiliteit en veerkracht zijn het antwoord. Dat is de belangrijkste conclusie uit de Toekomstverkenningen Crisisbeheersing en Brandweer. U leest er alles over in het nieuwe Platform voor CrisisManagement.

Hulpverlener in vluchtelingenkamp

‘Juist in de nasleep van een ramp is er meer verbinding nodig: civiele bescherming is niet meer alleen op te vangen door de bestaande instituties. We moeten erkennen dat een ramp een voorspel kent, een acute fase, maar vooral een nasleep waarin onze samenleving op de proef wordt gesteld om haar veerkracht te tonen’, schrijft IJle Stelstra, directeur NIPV, aan Heleen van den Berg, directeur Nationale Hulp en Verenigingsmanagement van het Rode Kruis. Zij wisselen in het Platform voor CrisisManagement van gedachten over de samenwerking tussen hulporganisaties en de zelfredzaamheid van burgers in tijden van crisis.  

Samenwerking

De samenwerking tussen veiligheidsregio’s, het Rijk, publieke en private partners in een tijden van crisis – nu en in de toekomst – is ook onderwerp van gesprek in het interview met Christa Monster, afdelingshoofd Veiligheidsregio’s en Crisisbeheersing bij Directoraat-Generaal Politie en Veiligheidsregio’s van het Ministerie van Justitie en Veiligheid en Don O’Floinn, programmamanager Versterking Crisisbeheersing bij de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid. Zij vertellen hoe zij gezamenlijk invulling geven aan het programma Versterking Crisisbeheersing en Brandweerzorg.  

Laurens van der Varst, onderzoeker crisisbeheersing NIPV, deelt zijn blik op de toekomstverkenning Crisisbeheersing. Ricardo Weewer, lector Brandweerkunde bij NIPV, en Berber Lettinga, werkzaam bij de veiligheidsregio’s Flevoland en Gooi en Vechtstreek, vertellen over hun betrokkenheid bij de verkenning en beschrijven de trends die de toekomt van het brandweervak beïnvloeden. Daarnaast hebben we alle relevante publicaties, events, opleidingen en podcasts gebundeld in een handig overzicht.  

Dialoog

Het Platform voor CrisisManagement is een uitgave van NIPV in samenwerking met de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV). De artikelen zijn gemaakt in samenwerking met professionals, wetenschappers, crisisfunctionarissen en kennisexperts. Het Platform voor CrisisManagement heeft als doel om een brug te slaan tussen kennis en de praktijk als het gaat om het voorkomen en bestrijden van crises. Welke crisis er ook op ons pad komt, het is belangrijk om de dialoog op gang te houden om van elkaar te blijven leren. 

Lees het Platform voor CrisisManagement

We wensen u veel leesplezier toe. En suggesties zijn altijd welkom. 
Wilt u op de hoogte blijven? Meld u aan voor het Platform voor CrisisManagement via dit aanmeldformulier.

Ga naar het Platform voor CrisisManagement.

Lees ook

13-10-2022
LCMS biedt steeds betere ondersteuning in crisissituaties

Met het vernieuwde LCMS is het mogelijk om zowel landelijke als organisatie specifieke dashboards met meer informatie in te voegen. Daarnaast is een belangrijke stap gezet in het faciliteren van het veilig samenwerken tussen verschillende sectoren.

13-10-2022
De vraagstukken voor de brandweer in 2030

In opdracht van de RCDV onderzocht het lectoraat Brandweerkunde van NIPV de vraagstukken voor de brandweer in 2030.

06-10-2022
Ongevallenstatistiek voorrangsvoertuigen 2020-2021

Doel van het tweejaarlijkse onderzoek is om inzicht te krijgen in het aantal en de kenmerken van ongevallen met voorrangsvoertuigen.

05-10-2022
Blog: ‘t Is weer voorbij die droge zomer …

“Er zijn voor het natuurbrandrisico twee centrale vraagstukken waaraan gewerkt moet worden”, blogt senior onderzoeker Hans Hazebroek.

05-10-2022
Evaluatie storm Eunice: inzet NL-Alert was noodzakelijk

NIPV voerde in opdracht van het ministerie van Justitie en Veiligheid een evaluatie uit naar de overbelasting van 112 tijdens de storm Eunice op 18 februari 2022.

04-10-2022
Blog: Ervaringen bij onderzoek van de Bijlmerramp

Lector Crisisbeheersing Menno van Duin kijkt in een drieluik terug op de Bijlmerramp, 30 jaar geleden. In deze tweede blog beschrijft hij zijn ervaringen als onderzoeker: de eerste dagen na de ramp.

04-10-2022
Blog: Het Bijlmerramp complot

Lector Crisisbeheersing Menno van Duin kijkt in een drieluik terug op de Bijlmerramp, 30 jaar geleden. In zijn eerste blog staat hij stil bij de complotverhalen rondom deze ramp.

03-10-2022
De invloed van duurzaam bouwen op brandveiligheid

Welke invloed hebben nieuwe bouwmethoden en bouwmaterialen op de bouwkundige brandveiligheid van gebouwen? De laatste inzichten zijn samengebracht in een nieuwe publicatie.

30-09-2022
Europees project ASSISTANCE afgerond: leerpunten voor verder gebruik virtual reality

Hoe kan het omgevingsbewustzijn van hulpverleners (first responders) bij complexe incidenten worden verbeterd? Uit de evaluatie komen verschillende punten waarmee in de toekomst verder kan worden gewerkt aan het gebruik van virtual reality om het omgevingsbewustzijn te vergroten.