0
Landelijk adviseurs0
Handcrews0
Team Fire Bucket OperationsNatuurbranden bestrijden én voorkomen vraagt om een integrale aanpak
Slimmer omgaan met natuurbranden, heeft niet alleen te maken met het bestrijden van de brand. Landschapsinrichting, natuurbeheer, klimaat, weer, repressieve kennis en kunde, het zijn allemaal onderdelen die kunnen bijdragen aan een slimmere aanpak van natuurbrandbeheersing. Het gaat daarbij om een samenspel tussen risicobeheersing, slimme bestrijding en kennisontwikkeling. Het landelijk specialisme natuurbrandbeheersing richt zich op het repressieve optreden van de brandweer.
Landelijke specialistische teams voor grote en complexe natuurbranden
Voor het grootschalig optreden wordt de interoperabiliteit van de veiligheidsregio’s bevorderd. De integrale aanpak van natuurbrandbeheersing vraagt ook om nieuwe kennis en kunde. Dit versterkt niet alleen de vakinhoudelijke kennis van veiligheidsprofessionals, maar ook van andere betrokken partners zoals terreinbeherende organisaties.
Inrichting van landelijk specialisme natuurbrandbeheersing
Er zijn twaalf landelijk adviseurs en drie specialistische teams verdeeld over Nederland. De landelijk coördinator van het NIPV ondersteunt de samenwerking tussen de teams, bevordert vakbekwaamheid en faciliteert doorontwikkeling. Ook onderhoudt de landelijk coördinator de contacten met de portefeuillehouder in de Vakraad Incidentbestrijding van Brandweer Nederland.
Landelijk adviseur natuurbrandbeheersing (LA-NBB)
Grootschalige natuurbranden komen niet heel vaak voor. Maar als het wel zover is, dan is specialistische kennis nodig om de verschillende mogelijkheden te inventariseren waarmee de brand te bestrijden is. De landelijk adviseurs natuurbrandbeheersing zijn specialistisch opgeleid om de huidige en toekomstige brandontwikkeling in te schatten en hierover te adviseren. Er zijn 12 adviseurs beschikbaar verdeeld over verschillende regio’s.
Fire Bucket Operation (FBO)
Als een brand niet via de grond bestreden kan worden, kan het Heliteam van de brandweer het lokale commando helpen in het bestrijden van de brand. Het Heliteam Brandweer vormt samen met de grondeenheid van defensie (MAOT) en de helikopters van de luchtmacht samen het team Fire Bucket Operations. Dit team kan met verschillende doelen ingezet worden. Denk hierbij aan moeilijk begaanbaar terrein of via de grond onbereikbare locaties. Het blussen gebeurt met een grote waterzak die door een helikopter vanuit de lucht boven de brand wordt gedropt. Het Heliteam Brandweer is geplaatst in de Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland.
Handcrew (HC)
Dit team is gespecialiseerd in het bestrijden van een natuurbrand doormiddel van het manipuleren van de vegetatie. Het belangrijkste doel: de brandstof weghalen en de stoplijn maken en borgen. Dit vergt specialistische kennis en gereedschappen. Zij gaan te voet het terrein in met verschillende typen handgereedschappen en werken samen met andere specialistische teams en de lokale eenheden. Handcrews kunnen in alle type landschappen ingezet worden en op alle uren van de dag. Er zijn op dit moment 2 Handcrew teams die landelijk inzetbaar zijn.
NIPV ondersteunt landelijke specialismen
Het NIPV ondersteunt de samenwerking tussen de teams, bevordert vakbekwaamheid en faciliteert doorontwikkeling. De landelijk coördinator natuurbrandbeheersing onderhoudt het netwerk van partners waaronder terreinbeherende organisaties. Ook organiseert de landelijk coördinator bijeenkomsten om expertise te delen, werft hij personeel en ondersteunt de vakbekwaamheid van de teams en onderhoudt hij de contacten met de portefeuillehouder in de Vakraad Incidentbestrijding van Brandweer Nederland.
Meer informatie
Meer weten over het landelijk specialisme natuurbrandbeheersing? Neem dan contact op met Jelmer Dam, landelijk coördinator natuurbrandbeheersing.