Lessen uit crises en mini-crises: klimaatverandering en extreem weer

15 november 2023

In de reeks ‘Lessen uit crises en mini-crises’ is een speciale editie verschenen over klimaatverandering en extreem weer. De uitgave is nu ook als pdf beschikbaar.

In de reeks Lessen uit crises en mini-crises is dit voorjaar een speciale editie verschenen over extreme weersituaties die zich in de afgelopen jaren in Nederland hebben voorgedaan. Als gevolg van de klimaatverandering kunnen dit soort situaties in de toekomst vaker voorkomen. Het gaat om perioden van droogte, zoals die in de zomer van 2018, of extreme hitte, zoals in de zomer van 2019. Maar ook kunnen we vaker te maken krijgen met wateroverlast als gevolg van hevige regenval, of met extreme hagelbuien, valwinden en stormen. In die gevallen wordt vaak een groot beroep gedaan op hulpdiensten en vragen de schadeafhandeling en het herstel meer tijd dan gedacht.

Veertien casussen

In de publicatie worden veertien casussen beschouwd, waaronder de valwind bij Leersum (2021), het hoogwater in Limburg (2021) en de duinbrand bij Ouddorp (2022). Centraal staat de vraag wat we uit de casussen kunnen leren.

Het inleidende hoofdstuk beschrijft de invloed van de klimaatverandering op de weersomstandigheden in Nederland en de veiligheidsrisico’s van extreme weersituaties.

Leren van weersincidenten op hoger niveau brengen

De conclusie van de auteurs is dat een meer eenduidige wijze van evalueren het leren van weersincidenten op een hoger niveau kan brengen. Dit is nodig omdat extreme weersituaties zich in de toekomst vaker en heviger zullen voordoen.

Lees de speciale editie over klimaatverandering en extreem weer

Bestellen

De uitgave Lessen uit crises en mini-crises: Klimaatverandering en extreem weer is ook te bestellen via. o.a. Boom Uitgeverij.