Landelijke Voorzieningen BIO Compliant

14 december 2022

De Landelijke Voorzieningen (LCMS, SIS, GEO4OOV, het Digitale Verkeersplein en de Landelijke BI Voorziening) zijn officieel BIO Compliant. Hiermee voldoen zij aan de basisnorm voor informatieveiligheid binnen de overheid. NIPV zet hiermee een belangrijke stap in de professionalisering op het gebied van Informatieveiligheid. Met de ondertekening van een verklaring door IJle Stelstra, algemeen directeur NIPV, is deze mijlpaal officieel vastgelegd.

Onder de vlag van het Versnellingsplan Informatieveiligheid werken veiligheidsregio’s gezamenlijk aan het verbeteren van de beveiliging van alle gegevens die zij verzamelen. Per 1 januari 2023 moeten alle overheidsorganisaties voldoen aan de Baseline Informatiebeveiliging Overheid (BIO). NIPV voldoet dus tijdig aan de norm. Martijn van der Werff, Teammanager Informatie- en Dataservices, vertelt meer over het belang en de impact hiervan.

Van der Werff: “Met dit predicaat tonen we aan dat we de maatregelen, zoals beschreven in de BIO en die gelden voor de Landelijke Voorzieningen, navolgen of bezig zijn om deze te implementeren. Dit is een grote stap in de verbetering van de informatiebeveiliging. We verkleinen hiermee de kans op datalekken of het gebrek aan beschikbaarheid van onze systemen. En we vergroten de veiligheid en betrouwbaarheid van onze dienstverlening naar onze partners.”

Informatievoorziening

NIPV ondersteunt de veiligheidsregio’s en partners door mee te bouwen aan een sterke informatiepositie, waardoor het mogelijk wordt slimmer samen te werken, burgers beter te informeren over risico’s én effectieve en efficiënte keuzes te maken voor de meest geschikte vorm van brandweerzorg en crisisbeheersing. Hoe we dat doen leest u op de pagina over informatievoorziening.

Lees ook

30-03-2022
NIPV tijdelijk geassocieerd lid Vereniging Hogescholen

Op dinsdag 29 maart is het memorandum van overeenstemming getekend tussen de Vereniging Hogescholen (VH) en Nederlands Instituut Publieke Veiligheid (NIPV).

22-03-2022
Blog: Loftrompet voor het Rode Kruis

Van nuffig imago naar professionele organisatie: Rode Kruis speelt na jaren weer een rol van betekenis.

14-03-2022
Blog: Zowel één landelijk als lokale steunpunten gewenst

Voorkom dat mensen van het kastje naar de muur worden gestuurd.

10-03-2022
Blog: Haal niet je eigen Oekraïner(s)…

De eerste fase na een ramp wordt wel de ‘honeymoon phase’ genoemd. Er is een roze wolk waarin velen goed willen doen. Maar doen we dan wel het goede?

07-03-2022
Blog: Opvang in plaats van noodopvang!

“Een andere mindset is noodzakelijk, leren van het verleden”, blogt lector Crisisbeheersing Menno van Duin.

04-03-2022
Blog: Het OVV-rapport vraagt ook om zelfreflectie van media en ‘talking heads’

“Je moet er even op wachten, maar dan heb je ook wat. De Onderzoeksraad voor Veiligheid kwam met het rapport over de eerste golf van de coronacrisis inclusief de aanloop naar de pandemie”, schrijft lector Menno van Duin.