De weerbare samenleving in Roemenië
4 september 2024
Een achttal collega’s van verschillende organisaties bracht vorige week een werkbezoek aan Roemenië. De collega’s van het NIPV, de NCTV, het LOCC, het ministerie van Justitie en Veiligheid en Veiligheidsregio Brabant-Noord werden in Boekarest ontvangen door dr. Raed Arafat, staatssecretaris van Binnenlandse zaken. Daaronder valt ook het departement van Noodsituaties. In enkele dagen gaven hij en zijn collega’s de groep een waardevol inzicht in de crisisorganisatie van het land.
Crisisorganisatie opnieuw opgebouwd
Roemenië is in dit opzicht een heel interessant land. Sinds de val van Ceausescu is de crisisorganisatie van de grond af aan opnieuw opgezet. Het land is ingedeeld in 41 counties, met elk een coördinatiecentrum en daarnaast een landelijk coördinatiecentrum. Het zorgvervoer is in handen van de staat. Vergeleken met de situatie bij ons heeft de centrale organisatie in Roemenië meer bevoegdheden, waardoor het snel schakelen is.
Better safe than sorry
De gehele crisisorganisatie is opgebouwd rond het principe: better safe than sorry! Zorg dat je je houdt aan de zogenoemde baseline requirements zoals afgesproken in Warschau tijdens de NAVO-top en bereid je voor op de worstcase scenario’s. Dat vraagt om forse investeringen in capaciteiten en middelen. Het efficiency-denken, zoals wij dat kennen, speelt daar minder een rol.
Toetreding EU
Het land grenst voor een groot deel aan niet-Schengen landen (Oekraïne, Servië, Moldavië), waardoor veel geïnvesteerd is in een landelijk dekkend systeem. Dat is mede mogelijk gemaakt door de toetreding van Roemenië tot de EU. 85 procent van de materiële kosten wordt vanuit Europees budget gedekt. Daardoor zijn ze nu ook in staat om buurlanden te helpen in geval van nood.
Heel interessant was om te zien hoe de landelijke crisisorganisatie sterk inzet op de weerbare samenleving. Burgers worden voorbereid met trainingen op diverse locaties zoals scholen. Een online platform, met grote bekendheid bij de burger, helpt daarbij.
Maatschappelijke veerkracht
Al met al was het fantastisch om te zien hoe een Oost-Europees land, zeven keer zo groot als Nederland met ruim 19 miljoen inwoners, zich voorbereidt op uiteenlopende crises en rampen. Ongelooflijk leerzaam en inspirerend.
Ook in Nederland is het maatschappelijk belang van veerkracht groot. Het NIPV draagt met onderzoek, onderwijs, ondersteuning en informatie bij aan het versterken van de maatschappelijke, institutionele en bestuurlijke veerkracht in Nederland. Lees hierover meer op onze pagina over actuele thema’s.