label Veilige energietransitie

Kennisbundels veilige energietransitie geactualiseerd

4 november 2024

In 2021 en 2022 heeft het NIPV tien kennisbundels over nieuwe energiebronnen en -dragers gepubliceerd. Door de inwerkingtreding van de Omgevingswet en andere nieuwe ontwikkelingen was het nodig om de kennisbundels te actualiseren. De eerste vijf vernieuwde kennisbundels zijn nu beschikbaar.

Foto: Shutterstock.

Wegwijs in de veiligheidsrelevante facetten van de energietransitie

De kennisbundels geven informatie over wet- en regelgeving, vergunningverlening, pilots en veiligheidsmaatregelen. Ze zijn met name bedoeld voor de veiligheidsregio’s, de omgevingsdiensten en de bevoegd gezagen. Maar ook het bedrijfsleven en burgers kunnen baat hebben bij een goede en verantwoorde bundeling van kennis over de (veilige) energietransitie.

Kennisbundel Waterstof in de gebouwde omgeving

Deze bundel behandelt de veiligheid van de productie, opslag en gebruik van waterstof in de gebouwde omgeving, maar niet het transport van waterstof. Hiervoor is de kennisbundel Transport van waterstof(dragers) beschikbaar.

Kennisbundel Elektrificatie

Deze kennisbundel beschrijft wat elektrificatie is en in welke sectoren dit onderwerp een rol speelt. De kennisbundel gaat niet in op de energievraag die ten grondslag ligt aan elektrificatie. Maar wel op wet- en regelgeving, op vergunningverlening en op de gevaren die met elektrificatie gepaard gaan en de maatregelen die genomen kunnen worden.

Kennisbundel LNG (liquified natural gas)

Deze kennisbundel gaat in op de veiligheid van opslag en transport van LNG, op het tanken en repareren van voertuigen met LNG en op het bunkeren van schepen met LNG.

Kennisbundel Duurzaam bouwen

Deze kennisbundel beschrijft welke vormen van duurzaam bouwen in Nederland voorkomen, welke ontwikkelingen er zijn op dit gebied en welke aandachtspunten er zijn voor ontwerp en uitvoering van gebouwen ten aanzien van de veiligheid. Het gaat om zowel nieuwbouw als verduurzaming van bestaande bouw. De uitgave richt zich alleen op de bouwkundige aspecten en niet op de ‘duurzame’ installaties die in of bij een gebouw aanwezig kunnen zijn, zoals zonnepanelen, warmtepompen of energieopslagsystemen.

Kennisbundel Multi-energie tankstations

Een multi-energie station is een tankstation waar naast brandstoffen als benzine, diesel en LPG ten minste één alternatieve energiebron wordt aangeboden. Het gaat dan om aardgas, waterstof en elektriciteit voor elektrisch aangedreven voertuigen. De kennisbundel beschrijft de regelgeving en de veiligheidsaspecten van multi-energiestations.


In december nog vijf vernieuwde kennisbundels

Naast deze kennisbundels worden er nog vijf kennisbundels geactualiseerd. Deze verschijnen in december 2024.