Brandweerkerndata 2021

28 november 2022

Op verzoek van de veiligheidsregio’s verzamelt het NIPV sinds 2018 gegevens van brandweerkazernes en -posten, repressief personeel, opkomststijden en PPMO-keuringen. Dit met als doel om trends en ontwikkelingen op landelijke schaal te monitoren. Over het verslagjaar 2021 worden de brandweerkerndata voor het eerst in dashboards gepresenteerd op de portal kerncijfers veiligheidsregio’s.

Brandweerkleding in kleedkamer

Op 31 december 2021 telde de Nederlandse brandweer in totaal 22.492 personen in repressieve dienst, waarvan 19 procent beroeps en 81 procent vrijwilligers. Van het aantal personen in repressieve dienst was 94 procent man en 6 procent vrouw. Zij opereerden vanuit 954 kazernes. De mediane opkomsttijd in 2021 was 8:27 minuten. De cijfers over 2021 zijn in lijn met die over voorgaande jaren.

Dashboards

Over het verslagjaar 2021 worden de brandweerkerndata voor het eerst in dashboards gepresenteerd. De dashboards Repressief brandweerpersoneel (inclusief PPMO-keuringen), Kazernes en Diploma’s zijn beschikbaar op de portal kerncijfers veiligheidsregio’s. Voor opkomsttijden was al een dashboard beschikbaar (incidenten reactietijden).

Lees ook

16-06-2022
Van PFAS-houdend blusschuim naar fluorvrij blusschuim

Om veiligheidsregio’s, brandweer en bedrijfsbrandweer te helpen bij de transitie naar fluorvrij blusschuim is een handig stappenplan ontwikkeld.

16-06-2022
Gesprekstool Vrijwilligheid bij de brandweer nu beschikbaar

In nauwe samenwerking met het Netwerk Vrijwilligheid van Brandweer Nederland is de ‘Gesprekstool vrijwilligheid bij de brandweer’ ontwikkeld. Hiermee kunnen brandweerkorpsen met elkaar in gesprek gaan over het thema vrijwilligheid.

08-06-2022
René Hagen ontvangt koninklijke onderscheiding voor jarenlange inzet voor brandveiligheid

René Hagen, tot 1 januari van dit jaar lector Brandpreventie, is benoemd tot Officier in de Orde van Oranje Nassau.

08-06-2022
Handtekeningen gezet onder samenwerking tussen ISGA en NIPV

We delen de ambitie en verantwoordelijkheid om veiligheidsvraagstukken te adresseren en zo mogelijk ook te beantwoorden. Daarnaast willen beide instituten mensen opleiden die nu en in de toekomst verantwoordelijk zijn voor veiligheid in Nederland.

23-05-2022
De doorwerking van de energietransitie op omgevingsveiligheid

Het lectoraat Energie- en transportveiligheid onderzocht welke ontwikkelingen tot 2030 verwacht worden en hoe die kunnen doorwerken op de veiligheid van mensen die wonen en werken in de buurt waar deze ontwikkelingen plaatsvinden.

18-05-2022
Snelle brandmelding van levensbelang bij woningbrand

Het snel opmerken en inschakelen van de brandweer vergroot de overlevingskans bij woningbrand, blijkt uit onderzoek van NIPV en teams Brandonderzoek van de veiligheidsregio’s.

03-05-2022
De Oekraïense vluchtelingencrisis: Eerste ervaringen van veiligheidsregio’s en gemeenten

Om inzicht te verkrijgen in de ervaringen die bij de opvang van de Oekraïense vluchtelingen zijn opgedaan, heeft het lectoraat Crisisbeheersing een snelle kennismobilisatie uitgevoerd onder veiligheidsregio’s en gemeenten.

26-04-2022
Leidraad Grootschalige Geneeskundige Bijstand (GGB) online beschikbaar

De leidraad GGB beschrijft het bijstandsmodel, waarin ambulancezorg, mobiele medische teams (MMT’s), Rode Kruis-Noodhulpteams, GHOR en NIPV samenwerken om tijdens een grootschalig incident op te schalen, bijstand te verlenen en effectief samen te werken.

21-04-2022
LOT-C na ruim twee jaar ontmanteld

Het Landelijk Operationeel Team Corona (LOT-C)), waarvoor veel NIPV-collega’s werkzaam waren, is per eind maart ontmanteld.