Deelsessies
Energietransitie hulpdienstvoertuigen
Irene Meulenkamp, senior producten- en dienstenmanager Politie Nederland en Jaap Hatenboer, innovatieadviseur, UMCG Ambulancezorg
De overheid wil dat uiterlijk in 2030 alle nieuwe auto’s emissieloos zijn. Ook hulpdiensten moeten overschakelen van voertuigen die rijden op fossiele brandstof naar alternatief aangedreven voertuigen. In deze deelsessie is er aandacht voor het proces van overstappen op elektrische voertuigen met als voorbeeld de eerste operationele elektrische ambulance van UMCG Ambulancezorg. Ook wordt de gehouden pilot met elektrische basispolitievoertuigen besproken, en komen de praktische zaken en ervaringen van deze pilot aan bod.
Invloed van optische en geluidssignalen op rijtijden
Rijk van den Dikkenberg en Vincent Jansen, onderzoekers NIPV
Presentatie over de eerste resultaten van het onderzoek naar de invloed van optische en geluidssignalen op de rijtijden. Er is ruimte voor discussie en vragen vanuit het publiek.
Juridisch vragenuurtje
Achilles Damen, verkeersofficier van justitie
Vooraf ingestuurde vragen over het juridische aspect van (ongevallen met) voorrangsvoertuigen worden in deze deelsessie beantwoord door de verkeersofficier van justitie. Maximaal 15 personen per ronde kunnen deelnemen aan deze sessie.
Mensfactor: welke factoren beïnvloeden het rijgedrag?
Johanna Veeneklaas en Margo Karemaker, onderzoekers NIPV, samen met een rijopleider (n.t.b.)
In 2021 heeft het Kenniscentrum Voorrangsvoertuigen onderzoek gedaan naar psychologische factoren die het rijgedrag van chauffeurs beïnvloeden. In deze deelsessie worden de resultaten besproken en wordt een vertaalslag gemaakt naar de opleidingen.
Voertuigdata: wat kun je ermee?
Dennis van Nunen, adviseur informatie- en procesmanagement, GGD Brabant-Zuidoost
Dennis van Nunen licht toe hoe GGD Brabant-Zuidoost gebruikmaakt van data die in het voertuig wordt verzameld. Hoe kan deze data input geven voor bijvoorbeeld dekkingsgebieden en opleidingen?
Paneldiscussie: kwaliteit van rijopleidingen
Karin Groenewegen, teamleider repressie, brandweer Twente en Huub Gubbels, voormalig hoofd ambulancezorg GGD Zuid Limburg
We zetten ons graag in voor verdere professionalisering van de opleidingen in het land. In deze deelsessie wordt daarom met rijopleiders en de deelnemers gesproken over de kwaliteit van de huidige rijopleidingen en gekeken waar mogelijkheden tot verbetering liggen.
Talking Traffic: actuele (door)ontwikkelingen
Vincent Habers, senior adviseur ITS, ministerie van Infrastructuur en Waterstaat
Inmiddels is naar verwachting de gehele nood- en hulpdienstsector bekend met de mogelijkheid dat intelligente verkeerslichten op tijd groen kunnen geven aan naderende voorrangsvoertuigen, als deze zijn opgenomen in de Talking Traffic-dataketen. Het aantal intelligente verkeerslichten neemt gestaag toe. Ambulancezorg Nederland is druk bezig met de uitrol van Talking Traffic in alle Nederlandse ambulances. En ook de brandweer zet daartoe de eerste stappen.
Een goed moment om de schijnwerper te richten op extra initiatieven en een aantal nieuwe ontwikkelingen ‘in de wereld van Talking Traffic’. Deze kunnen verder bijdragen aan de veiligheid van nood- en hulpdienstvoertuigen (en de bestuurder en passagiers ervan!) die zich met spoed door het verkeer moeten begeven.
Aanmelden
U kunt zich aanmelden via dit formulier. Bij het aanmelden maakt u een keuze uit de diverse deelsessies. Uiterlijk een week voor aanvang ontvangt u een bevestiging met meer informatie.
Dit congres wordt georganiseerd door het Kenniscentrum Voorrangsvoertuigen. Het kenniscentrum verbindt overheden, hulpverleningsdiensten, verkeersveiligheidsorganisaties, opleiders en overige betrokkenen met elkaar. Het doel is samen te werken aan een veilige, vlotte, voorspelbare en verantwoorde doorstroming van voorrangsvoertuigen in het verkeer. Bekijk meer informatie over het Kenniscentrum Voorrangsvoertuigen.
Neem voor organisatorische informatie contact op met NIPV Kennisevents.