“Er komt veel langs op een dag, maar daar houd ik van”

oktober 2023

“Het is de maatschappelijke component die dit werk bijzonder maakt. Hulpverlener zijn moet in je systeem zitten: je doet iets voor een groter goed”, zegt Tanja Guyken, decaan Operationele Brandweeropleidingen bij het NIPV. “Ik werk aan de opleidingen voor alle functies die uitrukken om een incident te bestrijden. Eigenlijk alles wat met rode auto’s te maken heeft! Het is belangrijk voor deze functie om met de voeten in de klei te blijven staan. Daarom draai ik nog steeds uitrukdiensten bij de brandweer. Zo kun je beter je prioriteiten bepalen in je onderwijs en omgekeerd.”

Tanja Guyken aan het werk bij de brandweer
Tanja Guyken aan het werk bij de brandweer.

Vakgebied constant in ontwikkeling

“Ons vakgebied blijft constant in ontwikkeling. Dat moet ook, want het is een uitdagende wereld. Heel actueel zijn de nieuwe inzichten in het bevrijden van mensen uit voertuigen. Daarvoor hanteren we al 25 jaar een beproefde systematiek. Het doel daarvan is om je zo stabiel en rechtstandig mogelijk uit het voertuig te halen. Nu blijkt uit recent onderzoek dat we misschien te bang zijn voor rugletsel. Want voertuigen zijn intussen steeds veiliger geworden. Daardoor is het nu belangrijker om de tijd waarin je in de auto zit zo kort mogelijk te houden. De eventuele aanpassingen in onze les- en leerstof bepalen we en ontwikkelen we samen met mensen uit het veld, onder wie ook artsen en ambulanceverpleegkundigen.”

Wisselwerking

“Als de pieper gaat, gaat er bij mij een ander standje aan – want ik draai nog steeds uitrukdiensten bij de brandweer. Eén week per 4 weken, dat is voor mij cruciaal. Okee, die actie wordt wel geromantiseerd, die pieper gaat natuurlijk niet voortdurend af. Het is niet zoals op televisie dat je elke aflevering weer uitrukt naar een sensationeel incident. Maar het is wel belangrijk voor mijn functie als decaan om met de voeten in de klei te blijven staan. Zo kun je beter je prioriteiten bepalen in je onderwijs. Omgekeerd geldt het ook: ik voer dankzij het onderwijs mijn repressieve taak beter uit. Het is een wisselwerking.”

Prikkel jezelf om in ontwikkeling te blijven

“Belangrijk voor mijn carrière was in de spiegel durven kijken. Ik heb mijn dagelijkse functie bij het NIPV én mijn repressieve functie bij de brandweer. Die zelfreflectie is nodig om in beide functies bij te blijven. Dus wees kritisch op jezelf en prikkel jezelf om in ontwikkeling te blijven. Ik ben zelf ook een groot voorstander van mobiliteit. Dus in beweging blijven en af en toe een andere uitdaging aangaan, binnen je organisatie of zelfs daarbuiten. Ik werk ook als loopbaancoach, dus ik moedig dat erg aan. Door die beweging heb ik verschillende kanten van het brandweervak gezien. Dat houdt me scherp. Ik moet soms dat gevoel van ongemak krijgen, want ik wil niet volledig op mijn routine werken. Als ik voel dat het te gemakkelijk gaat, is dat voor mij een seintje om rond te kijken.”

Tanja Guyken geeft les voor de klas.
Tanja Guyken geeft les voor de klas.

Leergierig en flexibel

“Ik zoek mensen die leergierig en flexibel zijn, over zelfreflectie beschikken en liefde hebben voor het brandweervak en het crisisbeheersingsvak. En je moet communicatief vaardig zijn, want verbinding met het werkveld gaat boven alles. Je hoeft dus echt geen goeroe te zijn op de inhoud. Sterker nog: als je geen aansluiting kunt maken met de mensen uit het veld, heeft het geen nut om goeroe te zijn.”

Diversiteit

“Tot slot zie ik graag meer diversiteit. Meer jonge mensen bijvoorbeeld. Waarom zou je pas onderwijs kunnen geven als je 20 jaar veldervaring meebrengt? We zijn een kennisinstituut, maar dat wil niet zeggen dat alle kennis hier verzameld moet zijn. Er is zoveel kennis in het veld! Als je weet waar je de kennis kunt halen, kun je hier al jong aan de slag.”

Bekijk ook

Lees ook

04-09-2023
Informatiebijeenkomst Omgevingswet voor bedrijven

Op 7 december a.s. organiseert het LEC IV een informatiebijeenkomst voor het bedrijfsleven en adviesbureaus over de aanstaande Omgevingswet.

04-09-2023
Ed Oomes spreker op netwerkdag LEC Industriële Veiligheid 9 november

Noteer de datum alvast in uw agenda: 9 november. Dan vindt op het NIPV weer de halfjaarlijkse Netwerkdag van het LEC IV plaats. Het centrale thema is: ‘risicobeheersing in een veranderende wereld als gevolg van transities en nieuwe wetgeving’.

20-06-2023
Onderzoek alternatief aangedreven voertuigen op chemische sites

Het onderzoek moet inzicht geven in de mogelijke veiligheidsrisico’s van deze categorie voertuigen in de (petro)chemie en in maatregelen om die risico’s te beheersen en effecten van incidenten te beperken.

20-06-2023
Ron Bouwman één jaar aan het roer van het LEC Industriële Veiligheid

Die bundeling van passie en kennis is volgens Ron cruciaal om een van de ambities van het LEC IV waar te maken: investeren in de professionaliteit van uitvoering.

19-06-2023
Decaan Risicomanagement Maarten de Groot: “Industriële Veiligheid is uitdaging voor het nieuwe leerlandschap”

Maarten de Groot is sinds dit jaar decaan Risicomanagement bij het NIPV. In zijn nieuwe functie heeft hij heel wat opgaven op zijn bordje liggen.

14-06-2023
“De ene accu is de andere niet”

Om de kennis omtrent batterijrisico’s in de veiligheidsregio’s te bevorderen, werd in april op initiatief van de Sector Milieu & Industrie onder de vlag van het LEC IV een ‘train-de-trainercursus’ voor toepassing van de recent vastgestelde PGS 37-1 en PGS 37-2 georganiseerd.

14-06-2023
SIV’ers in de praktijk: Rick Woldring (Veiligheidsregio Groningen)

“In mijn werk als adviseur en inspecteur industriële veiligheid redeneer ik vooral vanuit het veiligheidsbelang van de repressieve collega’s, als zij bij industriële incidenten moeten optreden.”

14-06-2023
‘Foam School’ voor Brzo-inspecteurs Oost-5

Brzo-inspecteurs van de vijf Oostelijke veiligheidsregio’s (Oost-5) van 13 tot 17 maart 2023 een internationale geaccrediteerde schuimtraining in het Franse Vernon.