Ed Oomes spreker op netwerkdag LEC IV 9 november

Nieuws van het LEC Industriële Veiligheid, september 2023

Noteer de datum alvast in uw agenda: 9 november. Dan vindt op het NIPV weer de halfjaarlijkse Netwerkdag van het LEC IV plaats. Het centrale thema is: ‘risicobeheersing in een veranderende wereld als gevolg van transities en nieuwe wetgeving’.

Nieuwe risico’s en gevaren doemen op door grote maatschappelijke veranderingen, waaronder de energietransitie. Die energietransitie zal de komende jaren ook in het industriële landschap grote effecten hebben, zoals grootschalige opslag van duurzaam opgewekte stroom, de aanleg van waterstofnetwerken en productie, transport en opslag van ammoniak. Uitdagingen volop voor de veiligheidsregio’s. Hoe gaan zij om met onzekerheden en veiligheidsdilemma’s in de snel veranderende samenleving?

Het programma voor de netwerkdag is inmiddels gereed. In de ochtend zal, naast het gebruikelijke ‘rondje langs de regio’s, Ed Oomes een presentatie geven over ‘omdenken’ in een veranderende maatschappij met nieuwe risico’s. Ed is manager Operational Resilience bij Schiphol. Met zijn kennis van rampen en crises en zijn frisse kijk op het omgaan met risico’s, mogen de deelnemers een pakkend verhaal verwachten. In de middag staan vier workshops gepland, over achtereenvolgens: veiligheid op spoorwegemplacementen, een opfriscursus Omgevingswet, certificeren en testen van blusinstallaties en advisering in de energietransitie.

Na de netwerkborrel wordt een opfrismoment LBR-methodiek verzorgd voor Brzo-inspecteurs. Dit wordt gecombineerd met een maaltijd.

De Netwerkdag is bestemd voor toezichthouders, vergunningverleners, juristen en leidinggevenden industriële veiligheid van de veiligheidsregio’s en andere inspectiepartners.

Tot ziens op 9 november! Binnenkort opent de inschrijving voor de netwerkdag.

Logo LEC-IV Landelijk Expertise Centrum Industriële Veiligheid

Lees ook

04-09-2023
Informatiebijeenkomst Omgevingswet voor bedrijven

Op 7 december a.s. organiseert het LEC IV een informatiebijeenkomst voor het bedrijfsleven en adviesbureaus over de aanstaande Omgevingswet.

04-09-2023
Ed Oomes spreker op netwerkdag LEC Industriële Veiligheid 9 november

Noteer de datum alvast in uw agenda: 9 november. Dan vindt op het NIPV weer de halfjaarlijkse Netwerkdag van het LEC IV plaats. Het centrale thema is: ‘risicobeheersing in een veranderende wereld als gevolg van transities en nieuwe wetgeving’.

20-06-2023
Onderzoek alternatief aangedreven voertuigen op chemische sites

Het onderzoek moet inzicht geven in de mogelijke veiligheidsrisico’s van deze categorie voertuigen in de (petro)chemie en in maatregelen om die risico’s te beheersen en effecten van incidenten te beperken.

20-06-2023
Ron Bouwman één jaar aan het roer van het LEC Industriële Veiligheid

Die bundeling van passie en kennis is volgens Ron cruciaal om een van de ambities van het LEC IV waar te maken: investeren in de professionaliteit van uitvoering.

19-06-2023
Decaan Risicomanagement Maarten de Groot: “Industriële Veiligheid is uitdaging voor het nieuwe leerlandschap”

Maarten de Groot is sinds dit jaar decaan Risicomanagement bij het NIPV. In zijn nieuwe functie heeft hij heel wat opgaven op zijn bordje liggen.

14-06-2023
“De ene accu is de andere niet”

Om de kennis omtrent batterijrisico’s in de veiligheidsregio’s te bevorderen, werd in april op initiatief van de Sector Milieu & Industrie onder de vlag van het LEC IV een ‘train-de-trainercursus’ voor toepassing van de recent vastgestelde PGS 37-1 en PGS 37-2 georganiseerd.

14-06-2023
SIV’ers in de praktijk: Rick Woldring (Veiligheidsregio Groningen)

“In mijn werk als adviseur en inspecteur industriële veiligheid redeneer ik vooral vanuit het veiligheidsbelang van de repressieve collega’s, als zij bij industriële incidenten moeten optreden.”

14-06-2023
‘Foam School’ voor Brzo-inspecteurs Oost-5

Brzo-inspecteurs van de vijf Oostelijke veiligheidsregio’s (Oost-5) van 13 tot 17 maart 2023 een internationale geaccrediteerde schuimtraining in het Franse Vernon.

18-04-2023
Open training contactpersoon SIS en training in jouw regio

NIPV organiseert open trainingen voor (nieuwe) contactpersonen SIS en workshops en trainingen met SIS in jouw regio.