CBRN en IBGS
Bij de bestrijding van ongevallen met gevaarlijke stoffen wordt in Nederland traditioneel een tweedeling gemaakt tussen industriële gevaarlijke stoffen en strijdmiddelen. In het Engels: toxic industrial chemicals (TIC) en chemical warfare agents (CWA). De brandweer (en de veiligheidsregio) was voorbereid op de bestrijding van ongevallen en incidenten met TIC’s en defensie was gespecialiseerd in de bestrijding van CBRN-strijdmiddelen. (Strikt genomen vallen onder CBRN álle gevaarlijke stoffen die er bestaan).
Tegenwoordig is nog steeds sprake van deze verdeling waarbij de TIC’s de zorg is van de reguliere civiele diensten als brandweer en GHOR. Bij de brandweer wordt dan gesproken over incidentbestrijding gevaarlijke stoffen (IBGS). Het ministerie van Defensie kent een responseenheid CBRN. Deze is vergelijkbaar met de Explosieve Opruimingsdienst (EOD), maar dan specifiek voor CBRN-incidenten. Met de toename en de dreiging van terroristische aanslagen (met CBRN-middelen) komt de tweedeling de laatste jaren onder druk te staan. Er zijn (grote) incidenten denkbaar waar niet alleen een gevaar uitgaat van TIC’s maar óók op grote schaal CWA’s in het spel kunnen zijn.
Naast de eenheden van defensie, brandweer en GHOR die in de acute noodsituatie een taak hebben bij CBRN/IBGS zijn er nog enkele organisaties die een (wettelijke) taak hebben bij CBRN/IBGS. Als er gevaarlijke stoffen vrijkomen en gevaar dreigt en/of is voor de volksgezondheid vervult het RIVM ook een belangrijke (wettelijke) taak.