De invloed van duurzaam bouwen op brandveiligheid

3 oktober 2022

Klimaatverandering, de energiezuinigheid en het streven naar duurzaamheid spelen een steeds grotere rol in de bouwmethoden en de bouwmaterialen die in Nederland worden gebruikt. Wat zijn de belangrijkste ontwikkelingen op dit gebied? Welke invloed hebben nieuwe bouwmethoden en bouwmaterialen op de bouwkundige brandveiligheid van gebouwen? De laatste inzichten zijn samengebracht in een nieuwe publicatie.

Voor deze publicatie voerden onderzoekers van het NIPV een literatuurstudie uit. Ook werd informatie ingewonnen bij deskundigen en andere betrokkenen, zoals projectontwikkelaars, ontwerpers, bouwers, adviseurs en medewerkers van veiligheidsregio’s.

Voor wie?

De publicatie is bedoeld voor brandveiligheidsadviseurs van veiligheidsregio’s. De uitgave geeft hun meer inzicht in de bouwkundige brandveiligheid van nieuwe materialen en methoden die gebruikt (zullen) worden als gevolg van ontwikkelingen rondom duurzaam bouwen, energiezuinigheid en klimaatadaptatie.

Inhoud publicatie

De uitgave besteedt aandacht aan:

  • de ontwikkelingen rond duurzaam, energiezuinig, circulair en klimaatadaptief bouwen
  • de manier waarop deze ontwikkelingen zijn terug te vinden in bouwmethoden en materiaalgebruik
  • de invloed van deze ontwikkelingen op de bouwkundige brandveiligheid, de brandveiligheidsrisico’s en mogelijke preventieve oplossingen daarvoor
  • enkele voorbeelden van bouwprojecten, met de nadruk op die aspecten die van invloed zijn op de bouwkundige brandveiligheid.

Constateringen

De onderzoekers concluderen dat er nog veel onbekend is over hoe nieuwe en innovatieve materialen zich precies zullen gedragen wanneer ze betrokken raken bij brand. Verder constateren zij dat de huidige normen en testmethoden vaak zijn gebaseerd op traditionele toepassingen en bouwwijzen en niet altijd zijn toegesneden op nieuwe en innovatieve materialen. Ook kunnen elementen zijn toegevoegd (beplanting/vergroening van gevels) die buiten de scope van het Bouwbesluit vallen, maar wel van invloed zijn op de brandveiligheid. Wel is het mogelijk om met de juiste preventieve voorzieningen de brandveiligheidsrisico’s te beperken en duurzame gebouwen brandveilig te maken.

Bekijk ook

Lees ook

16-02-2024
Eerste diploma uitgereikt binnen flexibel leerlandschap: “Ik heb leerblokken gekozen die ik dagelijks nodig heb”

“Ik wilde graag vakbekwaam worden op het gebied van omgevingsveiligheid”, aldus Van der Donk. “Het flexibele leren was een goede uitkomst voor mij. Ik heb de leerblokken gekozen waarvan ik dacht: deze heb ik nodig!”

12-02-2024
Waterstof in de gebouwde omgeving: handreiking en geleerde lessen

Hulpverleners zullen in de toekomst in de gebouwde omgeving vaker waterstof tegenkomen. Waterstofaggregaten zijn hier een voorbeeld van: ze worden op bouwterreinen en festivals gebruikt om op een duurzame manier stroom te leveren. Maar dit brengt ook risico’s met zich mee.

07-02-2024
“De mensen in het veld werden tijdens het klaren van een klus doorlopend gebeld en moesten steeds maar weer vertellen wat er aan de hand was”

Martijn Korpel is als adviseur Netcentrisch werken werkzaam bij het NIPV. Vanaf het moment dat hij zijn carrière binnen het veiligheidsdomein begon in 2001, ervaarde hij zelf hoe moeizaam de informatieoverdracht verliep tussen crisispartners. Nu, 23 jaar later, blikt hij terug op de grote en belangrijke stappen die met het Landelijk Crisis Management Systeem (LCMS) gemaakt zijn.

06-02-2024
Drones en robots van Team Digitale Verkenning afgelopen jaar 330 keer gealarmeerd 

In 2023 ondersteunde Team Digitale Verkenning (TDV) maar liefst 330 keer bij een incident. Dit landelijk brandweerspecialisme levert onbemande systemen, zodat brandweermensen effectiever, efficiënter en veiliger hun werk kunnen doen. Het gaat om bijvoorbeeld drones, maar ook om blusrobots en om vierpotige robots.

31-01-2024
Brandveiligheid bestaande stallen in veehouderij verbeteren

Het uitvoeren van een technische ruimte als apart brandcompartiment blijkt geen realistische optie te zijn. Dat blijkt uit onderzoek van Wageningen Livestock Research, waaraan het NIPV heeft meegewerkt.

23-01-2024
Universiteit Antwerpen en NIPV gaan samenwerken op gebied van crisismanagement

Doel van de samenwerking is om kennisuitwisseling in brede zin rondom crisismanagement te bevorderen.

18-01-2024
Defensie breidt contract met NIPV uit: alle krijgsmachtdelen sluiten aan op de LVCb

Defensie en het NIPV hebben een intentieverklaring getekend voor verdere samenwerking binnen de Landelijke Voorziening Crisisbeheersing (LVCb). De samenwerking maakt beter geïnformeerde ondersteuning van Defensie mogelijk.

09-01-2024
Geo4OOV groeit door: nieuwe kaartlaag energie-onderbrekingen 

Geo4OOV is de landelijke geodatavoorziening voor de veiligheidsregio’s en crisispartners. Onlangs ging een nieuwe versie van de kaartlaag ‘energie-onderbrekingen’ live.

20-12-2023
Blog: Onzichtbare (brand)veiligheid

Vanuit het NIPV hebben we een Community of Practice Brandveilig Meubilair en Matrassen opgericht, blogt lector Lieuwe de Witte.