Slachtofferinformatie-systematiek (SIS)

Systematiek om verwanten na grootschalige incidenten adequaat te informeren.


Slachtofferinformatiesystematiek (SIS) is een landelijke aanpak die bij een incident zorgt voor snelle en zorgvuldige informatie voor ongeruste verwanten. Gemeenten, GHOR en politie werken samen binnen SIS. Bij een incident kan een verwant bellen naar Verwantencontact: 088 269 00 00.

Verwanten

Voor verwanten telt elke minuut. SIS zorgt ervoor dat verwanten die bij een incident op zoek zijn naar hun naaste, familielid of partner snel en zorgvuldig geïnformeerd worden wanneer deze persoon is opgenomen in een ziekenhuis of overleden is.

SIS richt zich op het informeren van verwanten van niet-zelfredzame en verminderd zelfredzame slachtoffers. Op verzoek van een gemeente of veiligheidsregio kan de landelijke voorziening SIS tijdens een incident worden geactiveerd. Iedereen die denkt dat een naaste betrokken is bij het incident en geen contact kan krijgen met deze persoon, kan dan bellen naar het landelijk telefoonnummer Verwantencontact 088 269 00 00 en een zoekvraag indienen.

Kerndocumenten

De werkwijze van SIS staat beschreven in een blauwdruk. Ook zijn de afspraken die gemaakt zijn met ziekenhuizen over het uitwisselen van slachtoffergegevens vastgelegd. Denk daarbij aan informatielijnen en gegevensstromen. Daarnaast is een routekaart gemaakt om te komen tot een toekomstbestendig, slimmer en effectiever SIS.

Inzetten SIS


Trainingen en oefeningen

NIPV verzorgt periodiek workshops en presentaties over SIS. Ook oefent NIPV doorlopend samen met veiligheidsregio’s met een SIS inzet. Heeft u interesse in een workshop, presentatie of oefening? Neem contact op via SIS@nipv.nl   


Aanmelden Nieuwsbrief SIS

  •  *
  •  *
  •  *
    naam@bedrijf.nl

Heeft u een vraag over dit onderwerp?

Neem contact op met ons via dit formulier. Uw gegevens worden alleen gebruikt voor correspondentiedoeleinden.

Velden gemarkeerd met * zijn verplicht

Toestemming
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.