De risicogerichte benadering van brand- en omgevingsveiligheid vraagt een deskundige adviesrol van de veiligheidsregio’s. De Omgevingswet versterkt deze adviesrol. Een risicobeheerser met beleidsmatige taken moet een advies kunnen geven waarin tal van stakeholders, zoals bevoegd gezag, ondernemers en gebouwbeheerders, een bestuurlijke afwegingsruimte wordt geboden. Hoe doet u dat?
In het besluitvormingsproces heeft u verschillende contacten met belanghebbenden en experts. De kunst is om in gezamenlijkheid tot een gedragen besluit te komen. Om de beslisser uiteindelijk een onderbouwd besluit te laten nemen is het nodig het besluit schriftelijk te onderbouwen. Hoe legt u in uw advies vast wat de verschillende belanghebbenden en experts vinden en willen op basis waarvan de beslisser een weloverwogen besluit kan nemen? Hoe geeft u betekenis aan de verkregen informatie voor het te nemen besluit, legt u deze informatie vast, pakt u de juiste toon, geeft u structuur aan uw advies? Wilt u (nog) meer vertrouwen hebben in uw kwaliteit als schrijver van adviezen? Wit u bewust(er) zijn van hoe u adequate informatie doelgroepgericht aanlevert voor een gedragen besluitvorming? Wilt u uw eigen schrijfproces optimaliseren voor effectievere adviesteksten met een efficiëntere aanpak? Dit leerblok is bedoeld voor degenen die deze vraagstukken herkennen!
Voor wie is dit leerblok bedoeld?
Dit leerblok is gericht op medewerkers en specialisten bij veiligheidsregio’s die zich bezighouden met schriftelijk adviseren over een veilige leefomgeving (omgevings- en brandveiligheid). Dit door het opstellen van adviesbrieven, adviesnota’s en/of beleidsnota’s.
Wat leert u?
In dit leerblok staat de basisvaardigheid schriftelijk adviseren centraal. In dit leerblok leert u op schrift onderbouwde, op de behoefte van de geadviseerde afgestemde, krachtige adviezen voor besluitvorming op te stellen. Door begeleid te werken aan eigen teksten i.c.m. de sociale interactie tijdens de (online) bijeenkomsten, wordt “adviseren” voor een ieder vertaald naar de eigen beroepspraktijk. Het leren verplaatsen in de belangen van betrokken stakeholders om adviezen zo goed mogelijk op de ontvanger(s) te leren afstemmen, is inherent aan deze werkwijze.
U maakt kennis met:
- het adviesproces
- de opbouw van een schriftelijk advies
- de schrijfstijl en het aansluiten bij de doelgroep
- het inzetten van betrokken actoren om met de tekst het doel te bereiken
Programma
Het leerblok bestaat uit de volgende onderdelen:
Voorbereidingsopdracht lesdag 1
In de voorbereiding op lesdag 1 maakt u een voorbereidingsopdracht bestaande uit drie onderdelen:
1) u kiest een tekst van uzelf en evalueert deze met een checklist.
2) u reflecteert op uw tekst met een aantal hulpvragen.
3) u formuleert een persoonlijke leervraag.
Fysieke 1e lesdag, 09.00 – 16.00 uur
Het proces rondom het schrijven van een beleidsnota, adviesnota of adviesbrief wordt inzichtelijk gemaakt inclusief welke stakeholders hierin welke informatie nodig hebben en/of kunnen geven. U werkt samen aan een advies op basis van een voorbeeldcasus. U geeft inhoudelijke feedback op elkaars teksten. Het geleerde van deze bijeenkomst vertaalt u na afloop van de lesdag door in uw eigen tekst.
Online individuele feedbackronde
Op een afgesproken datum en tijdstip, heeft u de mogelijkheid met de docent te reflecteren op waar u nu staat. Hoe u het geleerde heeft door vertaald in uw eigen tekst en waar u staat met uw persoonlijke leervraag. U ontvangt gerichte feedback op uw eigen tekst en de door u gehanteerde aanpak.
Fysieke 2e lesdag, 09.00 – 16.00 uur
Uitgewerkte teksten worden hardop gelezen en besproken in de rol van opdrachtgever om bestuurlijke afwegingsruimte m.b.t. het besluitvormingsproces naar voren te laten komen en de relatie tussen de functies en soorten teksten. Elkaars geschreven adviezen worden van feedback voorzien gericht op begrijpen, beoordelen en besluiten.
Online intervisiebijeenkomst, 09.00 – 12.00 uur
Na de 2e lesdag heeft u de gelegenheid het geleerde verder door te vertalen naar uw eigen nota. In de intervisiebijeenkomst krijgt u binnen dit leerblok de mogelijkheid dilemma’s en uitdagingen te delen en hierin gevoed te worden door de groep en docent.
Studiewijze
De totale studielast bedraagt naar schatting 32 uur.
Wat ontvangt u bij afronding
Na het volledige programma gevolgd te hebben, ontvangt u een bewijs van deelname.
Contact
Neem voor vragen over dit leerblok contact op met onderstaande opleidingscoördinator.