Wat zijn de ruimtelijke uitdagingen, dilemma’s en mogelijkheden om een veilige energietransitie te realiseren? Hoe hangen de aanstaande Omgevingswet, veilige energietransitie en de fysieke leefomgeving met elkaar samen? Wat betekent deze samenhang voor de taken, bevoegdheden en verantwoordelijkheden van de veiligheidsregio? Wat betekent veilige energietransitie voor u, in uw functie? Welke positie en invloed kunt u, als specialist ruimtelijke veiligheid, aanwenden in de samenwerking en besluitvorming? Dit leerblok is bedoeld voor degenen die deze vraagstukken herkennen of er mee geconfronteerd gaan worden!
Voor wie is dit leerblok bedoeld?
Dit leerblok is in aanvang bedoeld voor degenen die als Specialist ruimtelijke veiligheid werkzaam zijn voor de veiligheidsregio’s. Het leerblok richt zich specifiek op de werkcontext van deze specialist. Degenen die als Specialist industriële veiligheid of als Specialist brandveiligheid werkzaam zijn voor de veiligheidsregio’s zijn ook van harte welkom. Met wel de kanttekening dat het leerblok niet gericht is op de werkcontext van deze specialismen.
Wat leert u?
In dit leerblok leert u voor verschillende thema’s die vallen onder veilige energietransitie de volgende kernvragen beantwoorden:
- Wat is de potentiële impact op de omgeving (personen en gebouwen) en hoe denkt u mee/bepaalt u of het veilig is?
- Welke aanpakken, modellen en technieken gebruikt u hierbij?
- Hoe past u deze kennis en kunde toe om gefundeerd en helder te kunnen adviseren?
Na het volgen van dit leerblok:
- kunt u toelichten wat onder de energietransitie wordt verstaan en het waarom en de urgentie toelichten
- heeft u elementaire en verdiepende kennis over (omgevings)veiligheidsaspecten van de energietransitie (verschillende energiebronnen en -dragers)
- kunt u deze kennis toepassen op (eigen) praktijkcasuïstiek met behulp van passende aanpak(ken), model(len) en technieken
- kunt u vakinhoudelijk goed gefundeerde adviezen geven over de ruimtelijke veiligheid in relatie tot personen en gebouwen.
Programma
Het leerblok bestaat uit vijf interactieve lesdagen van 09.00 – 16.00 uur:
- Een introductielesdag met een inleiding op de energietransitie en op de energiebronnen en -dragers. In deze les wordt eveneens aandacht besteed aan de rol en de werkcontext van de specialist ruimtelijke veiligheid: hoe te werken, waar aan tafel te komen, met welke partijen samen te werken in het proces van besluitvorming.
- Vier lesdagen waarin verschillende thema’s inhoudelijk worden verdiept: windturbines, zonne-energie, waterstof, EOS, LNG, kooldioxide, biomassa, geothermie.
Studiewijze
De voorbereiding op de lesdagen bestaat uit het tot u nemen van kennis en het verzamelen van casuïstiek uit uw werkpraktijk. De totale studielast bedraagt 42 uur (30 contacturen en 12 uur zelfstudie). De maximale groepsgrootte bestaat uit 12 deelnemers.
Wat ontvangt u bij afronding?
Wanneer u het volledige programma van vijf lesdagen bijwoont, ontvangt u na afloop een bewijs van deelname.
Contact
Neem voor vragen over dit leerblok contact op met onderstaande opleidingscoördinator.