Door zijn integrale karakter en veiligheidskundige onderbouwing leent het cascademodel zich uitstekend voor een risicogerichte benadering van brandveiligheid. Met behulp van dit model kunt u o.a. gebouwbeheerders, vergunningverleners, toezichthouders en brandbestrijders risicogericht adviseren. In overleg met deze actoren kunt u het Cascademodel 3.0 gebruiken om de effecten van beslissingen in alle schakels van de veiligheidsketen inzichtelijk te maken.
Hiermee draagt u bij aan een betere balans tussen de verantwoordelijkheden van de diverse actoren binnen de brandweerzorg. U opereert daarmee in de geest van de Omgevingswet.
In deze video vertelt Tom Hessels, onderzoeker bij NIPV, waarom hij het leerblok Cascademodel 3.0 zo belangrijk vindt.
Voor wie is deze opleiding bedoeld?
Dit leerblok is primair bedoeld voor functionarissen die stakeholders in brandveiligheid risicogericht moeten kunnen adviseren. Denk hierbij aan specialisten brandveiligheid, industriële veiligheid, ruimtelijke veiligheid en omgevingsveiligheid in dienst van veiligheidsregio’s, gemeenten, omgevingsdiensten en adviesbureaus.
Het cascadedenken is van toepassing op alle mogelijke incident- en crisistypes brand. Daarom is dit leerblok ook interessant voor medewerkers van bijvoorbeeld de GHOR, bevolkingszorg en crisisbeheersing.
Wat leert u?
Na deelname aan dit leerblok kunt u met behulp van het Cascademodel 3.0:
- de risico’s van brand beschrijven en duiden
- aangeven met welke beheersingsmaatregelen (lines of defense) branduitbreiding naar een volgende cascade kan worden voorkomen
- de effecten van een cascade maatschappelijk relevant maken door die te koppelen aan impactfactoren
- de relatie tussen risicobeheersing, brandbestrijding en crisisbeheersing inzichtelijk maken
- de verdeling van verantwoordelijkheden voor brandveiligheid over diverse partijen onderbouwen
- betrokkenen bij brandveiligheid en brandbestrijding risicogericht adviseren
- met alle mogelijke interne en externe actoren op een laagdrempelige manier het gesprek aangaan over brandveiligheid en brandweerzorg.
Programma
Het programma van dit leerblok bestaat uit drie leeractiviteiten: een webinar, een opdracht en een interactieve klassikale lesdag. Deze leeractiviteiten nemen samen ongeveer 9 á 10 uur in beslag.
Webinar
U volgt via de elektronische leeromgeving van de brandweer een webinar van ongeveer 15 minuten waarin het Cascademodel 3.0 wordt behandeld. In dit webinar komen de volgende onderwerpen aan de orde:
- relevantie van het cascademodel
- branduitbreiding
- impact van brand
- opbouw cascademodel
- introductie van de opdracht
Opdracht
U gaat nu zelf aan de slag met het Cascademodel 3.0 door dit model toe te passen op een gebouw met een gebruiksfunctie naar keuze. Hierbij bouwt u een mogelijke brand in dit object aan de hand van cascades op en geeft u per cascade onder andere de impact (effecten) en de beheersingsmaatregelen (lines of defense) aan. Met deze opdracht ben u naar verwachting ongeveer drie uur bezig.
Lesdag
Tijdens deze terugkomdag presenteert u uw opdracht aan andere deelnemers aan dit leerblok en gaat u actief én interactief met hen en uw docenten aan de slag om vooral van elkaar te leren. Met behulp van vragen en stellingen in mentimeter en andere activerende werkvormen wordt ingezoomd op specifieke aspecten van het Cascademodel 3.0. Denk hierbij aan lines of defence, wet- en regelgeving, risicogericht adviseren en leren van incidenten. Ook leert u aan de hand van een pitch een kort maar krachtig adviesgesprek te voeren. Aan het eind van deze dag heeft u niet alleen meer verdiepende kennis van het Cascademodel 3.0, maar ook alvast wat ervaring met de vaardigheden die nodig zijn om dit model in overlegsituaties en adviesgesprekken toe te passen. De lesdag bestaat uit zes effectieve lesuren (twee dagdelen).
Planning en belangrijke data
U kunt zich via NIPV individueel opgeven voor de open inschrijving van dit leerblok. Een incompany samen met collega’s van uw organisatie behoort ook tot de mogelijkheden. Open inschrijvingen vinden plaats bij NIPV in Arnhem, een incompany in uw eigen organisatie.
Contact
Voor vragen over open inschrijvingen kunt u contact opnemen met de opleidingscoördinator.
Wilt u in gesprek over een incompany of een vrijblijvende offerte aanvragen? Bel of mail dan met de projectleider vakbekwaamheid.
Exameninformatie
Volgt u het volledige programma? Dan krijgt u na afloop een bewijs van deelname.
Welke andere leeractiviteiten passen goed bij dit leerblok?
Dit leerblok maakt onderdeel uit van het leerlandschap Risicomanagement. In dit leerlandschap is geen scheidslijn tussen vakbekwaam worden en vakbekwaam blijven en ook geen scheidslijn tussen functieprofielen. Elke professional in risicomanagement kan in dit groeiende leerlandschap een bij hem of haar passende leeradviesroute tot één van de uitstroomprofielen volgen.
Het leerblok Cascademodel 3.0 is een verdiepend leerblok in aanvulling op het leerblok Veiligheidsdenken. Heeft u dit leerblok nog niet gevolgd? Het is dan aan te raden om het leerblok Veiligheidsdenken eerst te volgen, voordat u zich inschrijft voor het leerblok Cascademodel 3.0.