Basisprincipes van brandbestrijding

De Basisprincipes van brandbestrijding zijn een aantal eenvoudige en praktische vuistregels voor het bestrijden van gebouwbranden.

Waarom dit onderzoek?

In mei 2019 zijn de Basisprincipes vastgesteld door de toenmalige Programmaraad Incidentbestrijding van Brandweer Nederland. Ook is toen besloten dat De hernieuwde kijk op brandbestrijding wordt omgedoopt tot de Basisprincipes van brandbestrijding

Uitvoering

De vijf Basisprincipes van brandbestrijding zijn: 

  • Neem meer tijd (stop en denk na).
  • Doe een buitenverkenning, met als doel de brandruimte van buiten te vinden en de brand van buiten te blussen.
  • Beantwoord drie vragen tijdens de buitenverkenning: 
    a. Waar zit de brand? 
    b. Is de brand (van buitenaf) bereikbaar? 
    c. Is er voldoende koelend vermogen? 
    Als de brand van buitenaf kan worden gevonden, van buiten bereikbaar is en er voldoende koelend vermogen is, dan kan de brand van buitenaf worden geblust. Als dat niet kan, dan is het gebouw in principe verloren en moeten we defensief inzetten. Dit geldt in elk geval voor grote gebouwen. 
  • Als het gaat om een klein gebouw zoals een woning, of een gebouw met kleine ruimten, en er is voldoende koelend vermogen, dan is een offensieve binneninzet in het algemeen veilig mogelijk onder voorwaarden. Handel in dat geval zo: 
    a. Denk in termen van de branddriehoek.
    b. Pas deurcontrole toe.
    c. Pas indien mogelijk of nodig antiventilatie toe (houd het gebouw dicht).
    d. Pas bij een uitslaande brand indien mogelijk een offensieve buiteninzet (voorheen transitional attack) toe.
    e. Gooi zo snel mogelijk water op het vuur.
    f. Denk aan beperkingen van rookgaskoeling: kortste afstand naar de brand.
  • Schat het potentiĆ«le brandvermogen in en neem voldoende koelend vermogen mee. Gebruik de vuistregels voor (potentieel) brandvermogen en benodigd koelend vermogen.

Auteurs

De publicatie is geschreven samen met een aantal experts: Siemco Baaij, Edward Huizer en Lieuwe de Witte. In de versie van juni 2020 is de titel aangepast in ‘Basisprincipes van brandbestrijding’ en is een aantal kleine onderdelen geactualiseerd.


Handboek Gebouwbrandbestrijding (2023)

In dit handboek zijn de inzichten van jarenlang onderzoek naar brandverloop, brandbestrijding en incidentmanagement bij elkaar gebracht. Met uitstapjes naar natuur- en scheikunde, veiligheidskunde en psychologie. De uitgave is zowel een compleet lesboek als een naslagwerk voor incidentbestrijding en risicomanagement.


Literatuuronderzoek naar werking en toepassing van alternatieve blusmiddelen (2022)

Er komen steeds meer alternatieve blusmiddelen op de markt waarvan (deels) onduidelijk is hoe ze werken en waarvoor ze gebruikt kunnen worden. Meestal onderbouwen fabrikanten de werking van deze middelen met testresultaten. Maar zijn deze testresultaten ook te vertalen naar de praktijk? Om brandweerkorpsen en -opleidingen meer inzicht te geven in de werking en toepassing van alternatieve blusmiddelen voerde NIPV een literatuuronderzoek uit.