Duurzaam bouwen en brandveiligheid

Een overzicht van onze onderzoeken over duurzaam bouwen en de gevolgen voor de brandveiligheid.

Brandveiligheid van verduurzaamde en snel gerealiseerde woningen. De rode draad uit branden in de gebouwschil (2024)

De afgelopen jaren zijn er meerdere branden geweest in de gevel- en dakconstructie (de zogenoemde gebouwschil) van verduurzaamde en snel gerealiseerde woningen. Hierbij is de brand niet beperkt gebleven tot één woning, maar heeft deze zich over een groter aantal woningen uitgebreid. Met als gevolg: gevaar voor bewoners en brandweer, schade aan de woningen en verlies van woonruimte. Het NIPV heeft onderzocht welke lessen er zijn te trekken uit drie recente branden in dit soort woningen. En hoe de risico’s en de impact van branden in de gebouwschil kunnen worden beperkt.


Duurzaam bouwen. Brandveiligheid van installaties (2023)

Dit onderzoek biedt een overzicht van systemen die nu of in de nabije toekomst een rol kunnen spelen bij een (duurzame) energievoorziening. Ook is gekeken of deze systemen in particuliere woningen kunnen of zullen worden geïnstalleerd.


De invloed van duurzaam, energiezuinig
en circulair bouwen op de
brandveiligheid van gebouwen (2022)

Klimaatverandering, de energiezuinigheid en het streven naar duurzaamheid spelen een steeds grotere rol in de bouwmethoden en de bouwmaterialen die in Nederland worden gebruikt. Dit onderzoek biedt inzicht in de belangrijkste ontwikkelingen op dit gebied. En licht toe welke invloed nieuwe bouwmethoden en bouwmaterialen hebben op de bouwkundige brandveiligheid van gebouwen.


Lopend onderzoek: Brandveiligheid en duurzaam bouwen

Als gevolg van duurzaam, energiezuinig en klimaatadaptief bouwen zien we steeds meer nieuwe bouwmaterialen en bouwmethoden. We onderzoeken de invloed van deze nieuwe bouwmaterialen en bouwmethoden, geven aan wat de risico’s hiervan zijn en hoe deze risico’s kunnen worden beperkt door bouwkundige, installatietechnische en organisatorische brandveiligheidsmaatregelen.

Verwachte opleverdatum van het onderzoek: najaar 2024

Heeft u vragen, opmerkingen of feedback?

Neem contact met ons op via dit formulier. Uw gegevens worden alleen gebruikt voor correspondentiedoeleinden.

Velden gemarkeerd met * zijn verplicht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.