Database Incidenten met alternatief aangedreven voertuigen

Om van de incidenten en de bestrijding te leren houden het NIPV en Brandweer Nederland een landelijke database bij met incidenten met  alternatief aangedreven voertuigen.

Landelijke database

Het aantal alternatief aangedreven voertuigen (AAV’s) neemt flink toe. Daarmee stijgt ook het aantal incidenten met alternatief aangedreven voertuigen waarbij de brandweer ter plaatse komt.

Om van de incidenten en de bestrijding te leren, en deze kennis toe te passen, houden het NIPV en Brandweer Nederland sinds 2021 een landelijke database bij met incidenten met AAV’s.

In samenwerking met Teams Brandonderzoek

De database wordt aan de hand van een vragenlijst gevuld met de gegevens van incidenten met AAV’s en de bestrijding ervan. Het gaat hierbij om incidenten waarbij de brandweer betrokken is geweest. De Teams Brandonderzoek (TBO) van de brandweer gebruiken de vragenlijst niet alleen voor onderzoek ter plaatse, maar ook voor het nabellen van het incident bij de betrokken bevelvoerder, officier van dienst of adviseur gevaarlijke stoffen.

Koppeling van data uit GMS en STAR

Er wordt een koppeling gemaakt tussen de data uit het GMS (Geïntegreerd Meldkamer Systeem) en de data uit de STAR (Smart Traffic Accident Reporting)-ongevallendatabase van verkeerskundig ICT-bureau VIA. VIA houdt, in opdracht van de politie en het Verbond van Verzekeraars, alle verkeersongevallen in Nederland bij. Door deze koppeling kunnen zo veel mogelijk verkeersongevallen met alternatief aangedreven voertuigen worden achterhaald.


Online dashboard met belangrijkste cijfers

De belangrijkste cijfers staan in een online dashboard Incidenten met alternatief aangedreven voertuigen.


Jaarrapportages incidenten met alternatief aangedreven voertuigen

De uitgebreidere dataset wordt jaarlijks beschreven en samengevat in een rapportage.